Türkiye-Japonya Uydu ve Uzay Teknolojileri İşbirliği Toplantısı

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında iş birliği protokolü imzalandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Japonya Uydu ve Uzay Teknolojileri İşbirliği Toplantısı

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında imzalanan protokol ile uydu ve uzay teknolojileri alanında iş birliğine gidilecek.

Japonya Uzay Teknolojileri Bakanı Yosuke Tsuruho, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile iş birliği protokolüne imza atmadan önce gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının başında Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine değinen Tsuruho, Türkiye’nin demokratik yapısını korumasına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde gösterdiği birlik ve dayanışmaya derin saygı duyduklarını ifade etti.

Tsuruho, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun 19'uncu yüzyıla dayandığını anımsatarak, 1890 Ertuğrul Fırkateyni faciası ve 1985'de de Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla kurtarılması olaylarında olduğu gibi, iki ülkenin zor durumlarda karşılıklı dayanışma ve iş birliği içerisinde hareket ettiğini kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile özellikle uzay alanında iş birliği konusunda çok değerli görüş alış verişinde bulunma imkanı bulduklarını dile getiren Tsuruho, “2010 yılında Japonya Kabine Ofisi ve Japonya Eğitim, Kültür ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan uzay alanındaki iş birliğini ilgilendiren memoranduma dayanarak iki ülke arasındaki iş birliğinin reel olarak da güçlü bir şekilde ilerlediğini görüyoruz.” dedi.

Tsuruho, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) Japonya’nın sahip olduğu ve Türkçe “umut” anlamına gelen KIBO modülünde, Türkiye’de imal edilen elektronik malzemelerle ilgili deney yapılması ve yine Türkiye’de geliştirilen deney uydusunun KIBO modülünden uzaya gönderilmesine dair kararlar alındığını açıkladı.

Japonya Uzay Forumu ve Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansının (JAXA), uzay alanındaki eğitim ve uluslararası ilişkiler alanında çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Tsuruho, Japonya’nın teknoloji birikimini oluşturan tüm kurumların, Türkiye ile iş birliğine yoğun bir şekilde katılarak bu birikimin yararlı olmasını sağlama kararlılığını dile getirdi.

Daha sonra iki bakanın konuşmalarının ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Toplantıda ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından geliştirilen UBAKUSAT Küpsat uydusu ile Aselsan tarafından geliştirilen deney malzemesine ait modeller, Bakan Arslan tarafından Japon Bakan Tsuruho’ya teslim edildi.

Yorumlar