Türkiye İtibar Endeksi Araştırması

- Türkiye İtibar Akademisi tarafından 5'incisi gerçekleştirilen araştırmaya göre, Türkiye'nin en itibarlı markası Koç Holding oldu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye İtibar Endeksi Araştırması

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin en itibarlı markası Koç Holding oldu.

Türkiye İtibar Akademisi (TİE) tarafından 5'incisi gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Akademiden yapılan açıklamaya göre bu yıl incelenen sektör sayısı 20'ye çıkartıldı. 1 Mart ile 30 Haziran tarihleri arasında bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemi ile 4 bin 800 kişi arandı.

Türkiye çapında yapılan araştırmanın sonucu Yıldız Teknik Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümünce raporlandı ve akademik denetimi yapıldı.

Araştırma sonucuna göre Türkiye'nin en itibarlı markası Koç Holding oldu. Sektörlere göre en itibarlı markalar ise şu şekilde sıralandı:

"Akaryakıt sektöründe Opet, alkolsüz içecek sektöründe Coca Cola, bankacılıkta Türkiye İş Bankası, beyaz eşyada Arçelik, eğitimde ODTÜ, özel okullar kategorisinde Doğa Okulları, elektronik eşyada Samsung, enerjide EnerjiSA, gıdada Ülker, GSM'de Turkcell, hazır giyimde LC Waikiki, holdinglerde Koç Holding, ilaç sektöründe Eczacıbaşı, inşaatta Ağaoğlu, makine sektöründe Bosh, mobilyada İstikbal, otomobilde Ford, perakendede Migros, sigortada Anadolu Sigorta, turizm acentelerinde Ets, otellerde Rixos, hava ulaşımında Türk Hava Yolları, kara ulaşımında Kamil Koç."


- "İtibar, marka değerine etki eden önemli bir kazanç"


Açıklamada görüşlerine yer verilen TİE İcra Kurulu ve İtibar Atölyesi Başkanı Ertan Acar, itibarın şirket ya da kurum güvenilirliğinin maddi olmayan en önemli ölçütlerinden biri olduğunu belirterek, şirketlerin defter değeri ile piyasa değeri arasındaki farkların en önemli kaynağının onların itibarları olduğunu bildirdi.

Acar, "İtibar, üründen çok markanın değerine etki eden önemli bir kazançtır. Gözle görülmez belki ama, hissedilir. İşletmecilik kültürünün genetik bilimi kadar derinleştiği Batı dünyasında, itibarı ölçebilir hale getirmek uzunca süre önemli bir istatistik sorunu olmuştur. Bugün artık itibar da kesin olarak ölçülebilir bir değerdir. Biz de en güvenilir araştırma yöntemlerini kullanarak, ülkemizdeki şirket ve kurum itibarlarına dair bir araştırma yaptık." ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü ise, "Güvenilir olma durumu, saygınlık ve prestiji ifade eden itibar konsepti, ekonomik, finansal sosyal kültürel, siyasal v.b. alanlarda, kamu, özel, bireysel ve kurumsal bazda önem taşımaktadır. İtibar endeksi, ekonomik ve finansal içerikli olarak belirlenmiş sektörlerde uygulanıyor. Biz ‘Türkiye İtibar Endeksi’nin akademik içeriğinde yer alıyoruz. İtibarın oluşumu ve gelişimini etkileyen değişkenlerin, faktörlerin izlenmesi ve değerlendirilmesinde üniversitemiz bilimsel altyapıyı sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar