Türkiye-İran demiryolu taşımacılığı

- TCDD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Özçelik: "Türkiye'yle İran arasındaki taşıma hacmi 350-400 bin ton civarındadır. Bu rakamı 1 milyon tona çıkmayı hedefliyoruz. Tahran Van arası geçişlere önem veriyoruz" - İran Demiryolları Genel Müdür Yardımcısı Aşuri: "Türkiye, Avrupa-İran demiryolu taşımacılığında kilit bir role sahiptir. Bu konuda Türkiye'yle iş birliği konusunda bazı anlaşmalar yapmayı planlıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-İran demiryolu taşımacılığı

TAHRAN (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Naci Özçelik, Türkiye-İran arasındaki taşıma hacmini bir milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

İran'ın başkenti Tahran'da, "Türkiye, İran, Kazakistan, Türkmenistan ve Tacikistanlı" yetkililerin katıldığı 5'li demiryolu toplantısı düzenlendi.

İran Demiryolları binasında düzenlenen toplantıda AA muhabirine konuşan Özçelik, Türkiye-İran arasındaki demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Özçelik, iki ülke arasındaki taşıma hacmini artırma hedefleri bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'yle İran arasındaki taşıma hacmi 350-400 bin ton civarındadır. Bu rakamı 1 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Tahran-Van arası geçişlere önem veriyoruz. Aksama olmayacak." dedi.

Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı, Asya-Avrupa arasındaki transit taşımacılığa da önemli katkılar sunabileceğini vurgulayan Özçelik, şunları söyledi:

"Amacımız karayolundaki yük ağırlığını demiryoluna kanalize etmektir. Bu kapsamda özel sektörün demiryolu taşımacılığı alanını lokomotif edinerek taşımacılık yapabilmesi için 6461 sayılı Demiryolunun Serbestleşmesi Kanunu 1 Mayıs 2013 itibarıyla yürürlüğe girdi."

- "Türkiye, Avrupa-İran demiryolu taşımacılığında kilit bir role sahip"

İran Demiryolları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Aşuri de toplantıya katılan ülkelerin kendi aralarında demiryolu taşımacılığı iş birliklerini geliştirme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye ve İran'ın demiryolu taşımacılığı konusunda birbirleri için önemli konuma sahip olduklarına işaret eden Aşuri şunları söyledi:

"Son aylarda Avrupa ülkeleri İran'la demiryolu ticareti yapma isteklerini dillendiriyorlar. Türkiye, Avrupa-İran demiryolu taşımacılığında kilit bir role sahiptir. Bu konuda Türkiye'yle iş birliği konusunda bazı anlaşmalar yapmayı planlıyoruz."

Aşuri, 5'li grubun demiryolu alanındaki toplantısının ilkini gerçekleştirdiklerini belirterek, gelecekte Özbekistan ve Çin'in de bu gruba katılmasının beklendiğini kaydetti.


Yorumlar