"Türkiye ile İsrail'in anlaşması bölgesel politik istikrarı destekler"

- Moody’s: - "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmaya varılmasının, bölgesel politik istikrarı desteklemesini bekliyoruz" - "Türkiye Akdeniz'de yeni bir boru hattının inşa edilmesiyle Laviathan gazının başlıca pazarı olabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye ile İsrail'in anlaşması bölgesel politik istikrarı destekler"

LONDRA (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, bölgesel politik istikrarı destekleyeceğini bildirdi.

Moody's tarafından haftada iki kere yayımlanan kredi görünümü raporunda, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi.

Anlaşmanın, gaz ihracatında pazarını genişletme imkanı tanıması dolayısıyla İsrail için kredi pozitif nitelikte olduğu belirtilen raporda, "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik anlaşmaya varılmasının, bölgesel politik istikrarı desteklemesini bekliyoruz." ifadesine yer verildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı ve İsrail Başanalisti Kristin Lindow, geçen hafta Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için anlaşmaya varıldığını anımsatarak, Türkiye'nin anlaşma kapsamında Aşhod limanı üzerinden Gazze'ye insani yardım ulaştırabileceğini kaydetti.

Lindow, Türkiye'nin ayrıca bu anlaşmayla Gazze'de bir elektrik santrali ve hastane inşa edeceğini aktararak, bölgedeki diğer altyapı projelerine de katkı sunacağını dile getirdi.

İki ülke arasındaki anlaşmanın, bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir ortamda gerçekleştirildiğine işaret eden Lindow, "Büyükelçilerin görevlendirilmesi de dahil, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı olarak normalleşmesi, daha yakın iş birliğinin oluşmasını ve bölgesel koordinasyonun artmasını sağlayacak." değerlendirmelerini yaptı.

Lindow, anlaşmanın enerji alanında da yeni iş birliklerine zemin hazırlayacağına dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Laviethan gaz sahası İsrail ekonomisi ve ülkenin mali pozisyonu için yukarı yönlü potansiyel sunuyor. Öte yandan, geçtiğimiz ay çözüme kavuşturulan denetimsel süreçteki gecikmeler projenin uygulanabilirliğini tehlikeye sokuyor. Buna ek olarak, gazın öncelikli alıcısı durumda bulunan Mısır yakın zamanda kıyı şeridinde gaz yatakları keşfetti. Bu yüzden daha önce düşünülenin aksine Mısır, İsrail gazının uzun vadeli müşterisi olamayabilir. Türkiye ile varılan anlaşma yeni bir fırsat yaratıyor. Türkiye Akdeniz'de yeni bir boru hattının inşa edilmesiyle Laviathan gazının başlıca pazarı olabilir. Artık iki ülke gaz anlaşması müzakerelerine hazırlanabilir Türkiye aynı zamanda Doğu Akdeniz havzasından Avrupa'ya uzanacak ihracat için önemli bir rota sağlıyor. Bu Rus gazı için alternatif sunabilir."

Yorumlar