Türkiye büyümede 21 AB üyesini solladı

-TİM Başkanı Büyükekşi: - "Türk ekonomisi ikinci çeyrek büyüme performansıyla 21 AB üyesi ülkeden hızlı büyürken, İngiltere, Almanya, ABD, Japonya, Kanada gibi birçok OECD ülkesini de geride bırakarak en hızlı büyüyen 7. ülke oldu" - "Bugün açıklanan ikinci çeyrek verilerinde de küresel ekonomilerdeki riskler ve çevremizde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisi sağlam bir şekilde büyümeye devam etmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye büyümede 21 AB üyesini solladı

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye ekonomisi ikinci çeyrek büyüme performansıyla 21 AB üyesi ülkeden hızlı büyürken, İngiltere, Almanya, ABD, Japonya, Kanada gibi birçok OECD ülkesini de geride bırakarak dünyada en hızlı büyüyen 7. ülke olmuştur." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılı ikinci çeyrek büyüme verisine ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin, geçen sene yakalanan yüzde 4'lük büyümenin ardından bu sene ilk çeyrekte yüzde 4,7'lik güçlü bir büyüme performansı gösterdiğini belirtti.

Büyükekşi, "Bugün açıklanan ikinci çeyrek verilerinde de küresel ekonomilerdeki riskler ve çevremizde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisi sağlam bir şekilde büyümeye devam etmiştir. Uluslararası kuruluşlar tarafından küresel büyüme beklentileri gerilerken, birçok ülkenin de büyüme beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Böyle bir küresel atmosferde, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 3,1'lik büyüme, Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini koruduğunu bizlere gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

İlk çeyrekte net dış ticaretin büyümeye 2,1 puan negatif katkı yaptığını belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Bunun sebebi ise, ithalattaki reel büyümenin ihracattaki reel büyümeden daha fazla gerçekleşmiş olmasıdır. İkinci çeyrekte ihracatımızın reel olarak yüzde 0,2 büyürken, ithalatımızın yüzde 7,7 büyüdüğünü görüyoruz. Biz ihracatçılar olarak net dış ticaretin büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini istiyoruz. Bunun için de ihracatımızın reel olarak ithalattan daha fazla büyümesi gerekiyor. İhracat ayağında bizler ihracatçılar olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki, önümüzdeki dönemde net dış ticaretin büyümeye sürekli bir şekilde pozitif katkı vereceği bir trende gireceğiz."

TİM olarak Türkiye ekonomisinde kırılganlık unsuru olan cari açığın da düşmesinden son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden Büyükekşi, "İlk 7 ayda cari açığın yüzde 13,2 düşmesiyle birlikte yıllık bazda cari açık 28,9 milyar dolar geriledi. Böylelikle, cari açığın GSYH'a oranı yıl ortasında yüzde 4,2 seviyesine gerilemiş oldu. Türkiye ekonomisinin geçmiş verilerine baktığımızda, ortalama büyüme rakamları yakalandığında cari açığın da artışa geçtiğini görüyorduk. Şimdi ise 2015'te yüzde 4, 2016'nın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüyen Türkiye'nin cari açık GSYH oranı da yüzde 5,5'lerden yüzde 4,2'lere gerilemiş oldu. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisi artık cari açık artacak endişesiyle büyüme üzerinde baskı uygulayacak politikalara ihtiyaç duymamaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar