Türkiye Burslusu öğrenciler YTB iftarında buluştu

- YTB Başkanı Bülbül: "Açacağımız sosyal merkez bizim sizlerle, sizin kendi aranızda buluşacağınız bir mekan olacak. Kendi aranızda buluşmalar ve sohbetler yapabileceksiniz, çalışmalarınızı paylaşabileceksiniz" - "Biz Türkler Horasan'dan gelen bir göç medeniyetinin insanlarıyız. Tarihte çok farklı kültür ve medeniyetlerle bir araya gelmişiz. Aslında bu öğrenciler üzerinden biz kendimizi yeniden keşfediyoruz. Onlar üzerinden kendimizi yeniliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Burslusu öğrenciler YTB iftarında buluştu

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, uluslararası öğrencilerin bir araya geleceği ve sosyal aktiviteler yapabileceği kafeterya tarzında bir ofis açacaklarını belirterek, "Açacağımız sosyal merkez bizim sizlerle, sizin kendi aranızda buluşacağınız bir mekan olacak." dedi.

YTB Başkanı Kudret Bülbül'ün ev sahipliğini yaptığı ve YTB binasında verilen iftara, 60 farklı ülkeden 250'ye yakın öğrenci katıldı.

Programda konuşan YTB Başkanı Bülbül, öğrencilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımlarından dolayı öğrencilere teşekkür etti.

Bülbül, Ankara'nın Hamamönü semtinde uluslarası öğrencilerin bir araya geleceği ve sosyal aktiviteler yapabileceği kafeterya tarzında YTB ofisi açacaklarını belirterek, "Açacağımız sosyal merkez bizim sizlerle, sizin kendi aranızda buluşacağınız bir mekan olacak. Kendi aranızda buluşmalar ve sohbetler yapabileceksiniz, çalışmalarınızı paylaşabileceksiniz. Ülkelerinizin büyükelçileri ve yetkilileri geldiği zaman orada küçük resepsiyonlar verebileceksiniz. Ben ve kurumumuzdaki diğer arkadaşlarımız daha fazla zaman ayırarak orada sizlerle birlikte olmaya çalışacağız." dedi.

YTB ofisinin tadilat işlerinin devam ettiğini anlatan Bülbül, söz konusu mekanı ramazan ayından sonra açacaklarını bildirdi.

- "Anne ve babalarınızı ihmal etmeyin"

"Ramazan ayının degeri, fazileti gerçekten ölçülemez." diyen Bülbül, ramazan ayının sadece paylaşmanın, dayanışmanın ve ibadet ayı olmadığını, insan olmanın, birlik olmanın, şükrün, huzurun, kendine gelmenin ve dünya işleriyle araya mesafe koymanın da ayı olduğunu vurguladı.

Bülbül, herkesin öğrencilik yıllarında birtakım sıkıntılar yaşamış olabileceğine dikkat çekerek, "Ramazan ayı gergin ilişkiler yaşadığınız arkadaşlarınızla ilişkilerinizi düzeltme ayı, affetme ve küslerle barışma ayıdır. Aynı zamanda sılayırahim denen, yakınları, anne ve babayı ziyaret etme ayıdır. Lütfen anne ve babalarınızı ihmal etmeyin."

Programda katılımcı öğrenciler adına söz alan İranlı öğrenci Ali Moslemi, yurtdışında burslu olarak eğitim görmenin her insanın bir hayali olduğuna vurgu yaparak, "Bursu kazandığımdaki mutluluğumu size şu an tarif edemem çünkü en büyük hayalim Türkiye'den burs almaktı." dedi.

İftara öğrencilerin yanı sıra Türk Kızılayı Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu da katıldı.

- "Onlar üzerinden kendimizi yeniliyoruz"

YTB Başkanı Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftarı değerlendirerek, dünyanın farklı ülkelerinden, değişik din, ırk ve renkten öğrencileri bir araya getirmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bülbül, "Biz Türkler Horasan'dan gelen bir göç medeniyetinin insanlarıyız. Tarihte çok farklı kültür ve medeniyetlerle bir araya gelmişiz. Aslında bu öğrenciler üzerinden biz kendimizi yeniden keşfediyoruz. Onlar üzerinden kendimizi yeniliyoruz. Tarihte unuttuğumuz bir çok değerle tekrar yüzleşme fırsatı buluyoruz. Bu açıdan bu etkinlikler, çift yönlü bir etkileşim ve iletişim." şeklinde konuştu.

YTB Türkiye Burslarından bugüne kadar 60 bin öğrencinin mezun olarak dünyanın farklı coğrafyalarına yayıldıklarını belirten Bülbül, Türkçe konuşan ve Türk kültürünü öğrenen söz konusu öğrencilerin ileride kendi ülkelerinde söz sahibi olacaklarını inandığını kaydetti.

- "YTB benim hayalimi gerçekleştirdi"

Ankara Üniversitesinde öğrencilik hayatını devam ettiren YTB Türkiye Burslusu Lerisa Shehu, Türkiye'ye ilk geldiğinde kendisini turist gibi hissettiğini, zamanla Ankara'ya alıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"YTB bursuna başvurduğumda imkansız gibi görünüyordu ama YTB benim hayalimi gerçekleştirdi. Onların sayesinde buraya geldim. Türkiye'yi, Türk insanı ve buradaki sistemi sevdim, Burada uluslararası öğrenciler ile birlikte ilk defa iftar açıyorum, onlarla olmak çok güzel. Ama okulumuz bitince hepsini özleyeceğim."

Shehu, mezun olduktan sonra Türkiye'de kendi alanıda faaliyet gösteren şirketlerde iş bulmak istediğini de söyledi.

- "Türkiye'yi çok seviyorum"

Hacettepe Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Gürcistanlı Malvina Msahhuradz ise Türkiye'yi ve üniversitesini çok sevdiğini dile getirerek, "Mezun olduğumda burada edindiğim tecrübelerimi ülkeme taşıyacağım. Batum'da Türkoloji bitirmiştim ve burada okumayı çok istiyordum. YTB sayesinde hayalime ulaştım." şeklinde konuştu.

- "Artık Ankaralı hissediyorum"

Ankara Üniversitesi öğrencilerinden Özbekistanlı Cennet Askerova da 4 yıldır Ankara'da eğitim gördüğünü anlatarak, "Artık Ankaralı olduğumu hissediyorum. YTB bursları bizim için büyük bir fırsat. Mezun olduğumda Özbekistan'ın kalkınması için kendi ülkeme gitmek istiyorum." dedi.

Askerova, iftarda farklı ülke ve kültürlerden öğrencilerle birlikte olmanın büyük mutluluk olduğunu da sözlerine ekledi.

- YTB Türkiye bursları

Her yıl 5 bin öğrencinin yararlanabildiği burslar için 2016 yılında Suriyeli ögrenciler hariç YTB'ye 95 bin başvuru yapıldı. Suriyeli öğrencilerin de başvurmalarının ardından bu sayının 100 bini geçmesi bekleniyor.

Türkiye Burslarına her yıl belirlenen başvuru döneminde online olarak başvuralar gerçekleştiriliyor. Öğrenciler sisteme istenilen belgeleri ve bilgileri girmelerinin ardından değerlendirmeye tabi tutuluyor. Değerlendirmeye aşamasına gelen öğrenciler dünyada yaklaşık 95 noktada gerçekleştirilen ve yüz yüze gerçekleştirilen mülakatlara çağrılıyor. Mülakatı başarılı şekilde tamamlayan adaylar Türkiye'ye gelmeye hak kazanıyor.

Yorumlar