Türkiye "arabuluculuğu" sevdi

- Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkemelere taşınmadan çözümlenmesi amacıyla 3 yıl önce kurulan Arabuluculuk Daire Başkanlığına bugüne kadar yapılan başvurulardan 4 bin 396'sında taraflar anlaşma sağlarken, mahkemeye gitmeye karar verenlerin sayısı 195'de kaldı - Arabuluculuk için en fazla başvuru yapılan iller İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Kayseri oldu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye "arabuluculuğu" sevdi

MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ - Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkemelere taşınmadan çözümlenmesi ve böylece mahkemelerin iş yükünün hafifletilmesi amacıyla 2013'de faaliyete giren Arabuluculuk Daire Başkanlığına bugüne kadar yapılan 4 bin 591 başvurudan 4 bin 396'sında anlaşma sağlandı.

AA muhabirinin Arabuluculuk Daire Başkanlığının istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, kuruma başvuruların başladığı 1 Aralık 2013'den bugüne kadar işçi ve işveren anlaşmazlıkları, telif hakları, nafaka, mal rejimi, sağlık ve sigorta hukuku, borç ve alacaklar ile maddi manevi tazminat konularında 4 bin 591 başvuru yapıldı.

Başvuruların yüzde 79'unu işçi ve işveren uyuşmazlıkları, yüzde 6'sını telif hakları, yüzde 3'ünü maddi ve manevi tazminatlar, yüzde 12'sini de diğer konular oluşturdu.

- En çok başvuru bu yıl yapıldı

Arabuluculuk Daire Başkanlığına, 2013 Aralık ayında 4 başvuru yapılırken, 2014'de bu rakam 200'e yükseldi. Geçen yıl bin 160 konunun ele alındığı Başkanlıkta, başvuru sayısı bu yılın başından itibaren yaklaşık üç kat artışla 3 bin 227'ye ulaştı.

Taraflar arasındaki anlaşmazlıkların arabulucular aracılığıyla çözümlenmeye çalışıldığı başvurulardan 4 bin 376'sında uzlaşma sağlanırken, başvurulardan sadece 195'i anlaşmazlıkla sonuçlanıp mahkemeye intikal ettirildi.

Başvuruların yüzde 58'si bir günde çözümlenirken, yüzde 34'ünde taraflar bir günden daha kısa sürede anlaşmaya vardı. Başvuruların yalnızca yüzde 5'inde tarafların anlaşması bir haftayı aştı.

- Başvurularda ilk sıra İstanbul'un

Türkiye'nin 32 ilinden başvuruda bulunulan Arabuluculuk Daire Başkanlığı, en çok İstanbul'dan tarafları bir araya getirdi.

İstanbul'dan Arabuluculuk Daire Başkanlığına 2 bin 252 başvuru yapılırken, bunu sırasıyla 712 başvuruyla Bursa, 480 başvuruyla İzmir, 436 başvuruyla Ankara, 170 başvuruyla Kayseri izledi.

En az başvuru yapılan iller ise Amasya, Gaziantep, Giresun, Kahramanmaraş, Nevşehir, Afyonkarahisar, Trabzon ve Aksaray oldu.

Yorumlar