Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Akçil:

- "Yargı işlerinin yavaş yürütülmesi sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunudur. Adalet Akademisi olarak hızlı ve adil yargılamaya yönelik çalışmalar yapmaktayız"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Akçil:

SAKARYA (AA) - Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, yargı işlerinin yavaş yürümesinin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunu olduğunu belirterek, hızlı ve adil yargılamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince (SASGEM) Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen "Hakimlik ve Savcılık Mesleği" konferansında konuşan Akçil, hakimlik ve savcılığın bağımsız hayatın tüm alanlarına ilişkin hüküm ve kararlar verebilen bir meslek olduğunu anlattı.

Bu durumun hakimliği, bir milletvekilininkinden bile daha güçlü dokunulmazlığa sahip kılabilen bir meslek yaptığına işaret eden Akçil, "Böylesine etkin ve güçlü mesleğin manevi sorumluluğu da büyüktür. Bu manada Akademide hakimlerimizin hukuki bilgilerinin yanında hakimlik nosyonuna ve güzel bir ahlaka sahip olabilmeleri yönünde eğitimler vermekteyiz. Adaylara özelikle adliye girişindeki güvenlik personelinden başlayarak her gördüklerine selam vermelerini tavsiye ediyoruz çünkü selam, sevgi, saygı ve muhabbeti, huzuru arttırmaktadır." diye konuştu.

Akçil, eğitimleri daha çok uygulama, pratik, olayları neticelendirme ve hüküm kurma tarzında gerçekleştirdiklerini ifade ederek, öfke ve kötü duruşma yönetimi konusunda yetenek kazanmaları, iletişim becerilerini geliştirebilmeleri konularında eğitim verdiklerini kaydetti.

- "Bizim başımız sıkıştığı zaman size sığınabiliyoruz"

Adalet Akademisi olarak eğitim faaliyetleri yanında 100'e yakın ülkeyle faaliyet yürüttüklerini anlatan Akçil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Afrika bölgelerindeki yargı mensuplarını ülkemize davet ederek hem yargı sistemimizi ve ülkemizi tanıtma hem de onların yargı sistemlerini tanıma fırsatı buluyoruz. Sempozyum, seminer, söyleşi gibi etkinlikler düzenliyoruz ve tüm bunlardan olumlu dönüşler alıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz dış faaliyetler kapsamında ülkemize gelen Afganistan Yüksek Mahkeme Başkanı, Türk bayrağını gösterip demişti ki, 'Şu bayrak dalgalandığı sürece bilin ki biz Afganistan'da özgürüz. Bu bayrak dalgalanmazsa biz de Afganistan'da yok hükmündeyiz.' Gambiya Adalet Bakanı ülkemize geldiğinde ise 'Türkiye bir şey veriyorsa karşılıksız veriyor. Avrupa, 10 almadan bir vermiyor ve verdiğini de çürük veriyor. O nedenle Türkiye'nin destekçisi çok, lütfen dik durun' dedi. Yine Pakistanlı yargı mensubu geldiğinde 'Ülkenizin kıymetini bilin. Bizim başımız sıkıştığı zaman size sığınabiliyoruz ama sizin sığınabileceğiniz bir yer yok.' dedi. Balkan ülkelerinin de ortak söylemi, 'Siz ne kadar güçlü olursanız, biz o kadar güçlüyüz.'"

Ülke olarak bugün önemli bir güce ulaşıldığını söyleyen Akçil, bunu geliştirip sürdürmenin gençlere düştüğünü vurguladı.

Akçil gençlere, "Eğer siz bu rekabet sürecinde geri kalırsanız bilin ki bunun bedelini çocuklarınız ödeyecektir. Tavsiyem, mutlaka okuma alışkanlığınızı geliştirin ve teknolojik ürünlerle gereğinden fazla zaman harcamayın. Türkiye, bugünlere zor geldi. Lütfen bu zamanın kıymetini bilin ve ülkemizi daha da geliştirmek için sıkı çalışın." dedi.

Bir dinleyicinin Türkiye'de hukuk işlerinin ağır yürütülmesi konusunda görüşlerini sorması üzerine Akçil, "Yargı işlerinin yavaş yürütülmesi sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunudur. Usul hükümlerinin birçok şekil kuralına tabi olması, bu nedenle de ufak ve basit hatalar yüzünden dilekçelerin reddedilmesi, reddedilen dilekçelerin düzeltilip yeniden verilmesinin yavaş yapılması ve saire tüm bu etkenler yargılama süresini yavaşlatmaktadır. Adalet Akademisi olarak hızlı ve adil yargılamaya yönelik çalışmalar yapmaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar