Türk ve Alman savunma bakanları İzmir'de

- Milli Savunma Bakanı Yılmaz: - "Değerli mevkidaşımın burada bulunması NATO kapsamında gösterilen dayanışmanın önemli ve somut bir göstergesidir" - Almanya Savunma Bakanı Leyen: - "Yasa dışı göç sayısının düşmesine hem NATO misyonu vesile olmuştur ama özellikle de siyasi düzeyde AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varılmış olan eylem planı da son derece önemli rol üstlenmiştir"

Google Haberlere Abone ol
Türk ve Alman savunma bakanları İzmir'de

İZMİR (AA) - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen İzmir'de bir araya geldi.

Yılmaz ve Alman mevkidaşı, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki görüşmelerinin ardından basın açıklaması yaptı.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Almanya ile tarihten gelen köklü ilişkileri bulunduğunu belirterek, "Değerli mevkidaşımın burada bulunması NATO kapsamında gösterilen dayanışmanın önemli ve somut bir göstergesidir." diye konuştu.

Suriye'deki olayların bir sonucu olarak, Ege Denizi'nde mülteci ve göçmen krizi yaşandığını anlatan Yılmaz, Türk, Alman ve Yunan tarafının girişimiyle mülteci ve göçmen krizinin önüne geçilmesi için NATO'nun, Ege Denizi'nde faaliyetlerine başladığını hatırlattı.

Yılmaz, NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin yürüttüğü bu faaliyetin Almanya'nın liderliğinde yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu önemli görevi yürüten Alman gemisini ziyaret eden saygıdeğer mevkidaşımla öncelikle bu konuyu ele aldığımız gayet verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kendilerine bu hassas faaliyette gösterdikleri liderlik başarısı için teşekkürlerimizi bildirdik. Elde edilen veriler ışığında düzensiz göç olaylarında belirgin bir düşüş yaşanmakta olmasından büyük memnuniyet duyduğumuzu da belirttik. Emeği geçen herkese, başta Sahil Güvenlik Komutanlığımıza ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza, NATO Daimi Deniz Görev Grubu Komutanına teşekkür etmek istiyorum."

-"Terörle mücadele işbirliğine ve desteğe açık olduğumuzu ilettim"

Bakan Yılmaz, bu görüşme vesilesiyle terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele hususundaki kararlılıklarını ve işbirliklerini bir kez daha teyit etmiş olduklarını vurgulayarak, "Türkiye olarak terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, bu kapsamda her türlü imkan ve kabiliyetimizle terörle mücadele işbirliğine ve desteğe açık olduğumuzu ilettim. Sergiledikleri dayanışmadan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

- "NATO misyonu gerçekten büyük bir başarıya sahip"

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Bakan Yılmaz'a konukseverliği için teşekkür etti.

NATO misyonunun büyük bir başarıya sahip olduğunu vurgulayan Leyen, şunları söyledi:

"Sayın mevkidaşım sizinle mutabıkım, NATO misyonu gerçekten büyük bir başarıya sahip. Bu misyon çerçevesinde uzun yollar katedildi, şeffaflık artırılmıştır, yasa dışı göçmen sayısı düşürülmüştür ve iyi bir işbirliği inşa edilmiştir. Sayın Bakan ikimiz de çok iyi biliyoruz, yasa dışı göçün sayısının düşmesine hem NATO misyonu vesile olmuştur ama bilakis özellikle de siyasi düzeyde AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varılmış olan eylem planı da son derece önemli rol üstlenmiştir. NATO misyonu da bu anlamdaki işbirliğimizin temel taşını oluşturmuştur. Özellikle son haftalarla ilgili elde ettiğimiz deneyimlere dayanarak, iyi olan işbirliğimizi daha da geliştirebileceğimizi düşünmekteyiz. Bu misyonla ilgili koordinasyon sağlanabilirse, daha da temkinli hassas bir şekilde ilerlenirse, karşılıklı olarak her adımda uzlaşarak ilerlenebilirse daha da iyi işbirliği ve büyük başarılar elde edilebilir."

Bakan Leyen, Türk Deniz Kuvvetlerine ve Sahil Güvenlik Komutanlığına da çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Bakan Yılmaz'la görüşmelerinde DAEŞ'e karşı mücadeleyi nasıl sürdürebilecekleri ve ne şekilde daha da yoğunlaştırabilecekleri hususunu ele aldıklarını dile getiren Leyen, "DAEŞ gibi bir terör örgütü çok sayıda masum insanın canına mal oldu. Bunları görüşmemizin yanı sıra İncirlik hava üssünde Alman birliğinin görmüş olduğu misafirperverlik için de teşekkürlerimizi ifade ederiz. Zira bu üs üzerinden Almanya da kendi uçaklarını Suriye'deki misyonuna ve DAEŞ'e karşı mücadelede havalandırıyor." dedi.

Yorumlar