Türk-Malay dünyası ilişkileri gelişiyor

- Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesine bağlı Osmanlı ve Malay Dünyası Araştırmaları Merkezi yetkilileri Endonezya'da görüşmeler yaptı - Enstitü, Osmanlı-Türk dünyası ile Malay dünyası arasında başta tarih olmak üzere çeşitli alanlarda akademik araştırmalar hedefliyor - Merkez Müdürü Doç. Dr. Demirel: - "(FETÖ) ile ilgili olarak maalesef yoğun bir bilgi kirliliğine ve karşı-propaganda yapıldığını tanık olduk"

Google Haberlere Abone ol
Türk-Malay dünyası ilişkileri gelişiyor

CAKARTA (AA) - Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesine bağlı Osmanlı ve Malay Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serdar Demirel ve Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi ve merkezin danışma kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Kadı Endonezya'da temaslarda bulundu.

Demirel ve Kadı, Cakarta ve Semarang'da bazı yüksek öğretim kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları yetkilileriyle bir araya geldi.

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı ve Malay Dünyası Araştırmaları Merkezi olarak Cakarta'da Şerif Hidayatullah Üniversitesi ve Endonezya Üniversitesi, Semarang'da da Sultan Agung Üniversitesini ziyaret ettiklerini, bu ziyaretlerde merkezin vizyon ve misyonunun ilgiyle karşılandığına tanık olduklarını ifade etti.

- Malay dünyasıyla akademik işbirliği geliştiriliyor

Endonezya'nın önde gelen yüksek öğretim kurumlarına yaptıkları ziyaretlerde Osmanlı ve Malay Dünyası Araştırmaları Merkezi'ni tanıtmanın yanı sıra yakın ve orta vadede akademik işbirliği fırsatlarını da değerlendirdiklerini belirten Demirel, "Merkezimiz tarihi çalışmalardan başlayarak Osmanlı-Türk ve Malay coğrafyaları arasında modern dönem ilişkilerini de her yönüyle ele almayı hedefliyor. Bu anlamda, tarih bölümlerinin yanı sıra farklı sosyal bilimler alanlarında işbirliğine kapı aralanacağını umuyoruz." dedi.

Demirel, ziyaret ettikleri yüksek öğretim kurumlarıyla yakın dönemde ikili anlaşmalar imzalamayı, böylece öğretim görevlisi ve öğrenci değişimi programlarını hayata geçirmeyi arzu ettiklerini vurgulayarak, Endonezya'nın geniş bir coğrafya olmasını merkez için bir avantaj olduğunu bildirdi.

Demirel, "Burada önemli bir potansiyel bulunuyor. Değişik bölgelerde farklı yerel diller, bu dillerde yazılmış tarihi metinler ve modern dönem ilişkileri, bizi bu coğrafyayla daha yakından ilgilenmeye sevk ediyor." diye konuştu.

-Muhammediye ve Nahdat'ul Ulema'dan ilgi

Demirel ve Kadı, ziyaretleri çerçevesinde bazı dini-sosyal kurum temsilcileriyle de bir araya geldi.

Aralarında Muhammediyye, Nahdat'ul Ulama gibi ülkenin önde gelen sivil kuruluşları temsilcileriyle görüşen Demirel, "240 milyonluk Endonezya'da nitelik ve nicelik olarak önemli sivil toplum kuruluşları mevcut. Bu kurumların temsilcileri ile görüşme fırsatı bulduk. Tanışma görüşmeleri olmasına rağmen karşılıklı bir hüsnüniyet oluştu ve yakın vadede ilgili alanlarda ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabık kaldık." ifadesini kullandı.

- FETÖ bölgede bilgi kirliliğine yol açıyor

Hem üniversite hem de sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları görüşmelerde muhataplarının Türkiye'deki darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili sorular sorduklarını dile getiren Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuyla ilgili olarak maalesef yoğun bir bilgi kirliliğine ve karşı-propaganda yapıldığını tanık olduk. Ancak soruları mümkün olduğunca cevaplandırdık. Burada şunu söylemek isterim ki, Türkiye'de üst düzey temsilcilerin buraya gelip toplumun kanaat önderlerini aydınlatması bir zorunluluk arz ediyor. Özellikle Diyanet İşleri Başkanının bölgeye yapacağı ziyaretin, toplumun tüm kesimleri üzerinde önemli bir etkisinin olacağına inanıyoruz."

Fatih Sultan Mehmed Vakıf Üniversitesi bünyesinde kuruluşu tamamlanarak 11 Nisan 2016'da faaliyetlerine başlayan Osmanlı ve Malay Dünyası Araştırmaları Merkezi, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesinde aynı adla kurulan enstitüyle işbirliği yapıyor.

İlki Kuala Lumpur'da, ikincisi İstanbul'da düzenlenen uluslararası seminerlerin üçüncüsü gelecek yıl Patani'de Yala Üniversitesi'nde yapılacak. Merkez, Malay dünyası olarak bilinen Endonezya, Malezya, Brunei, Güney Tayland ve Güney Filipinler ile akademik ilişkiler geliştirmeyi hedefliyor.



Yorumlar