Türk Keneşi resepsiyonu

-Türk Keneşi Genel Sekreteri Hasanov: -"Ortak tarih, kültür ve dil zemini üzerine inşa edilen konsey, 2010'dan bu yana siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanları başta olmak üzere, ülkeler arasındaki iş birliği ve eş güdümü ilerletmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor"

Google Haberlere Abone ol
Türk Keneşi resepsiyonu

İSTANBUL (AA) - Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) Genel Sekreteri Ramil Hasanov, ortak tarih, kültür ve dil zemini üzerine inşa edilen konseyin 2010'dan bu yana siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanları başta olmak üzere, ülkeler arasındaki iş birliği ve eş güdümü ilerletmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Hasanov, 3 Ekim-Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü ile Türk Keneşi ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı ev sahipliğinde organize edilen "Şiddete Varan Aşırıcılıkla Mücadelede Gençliğin Rolü" uluslararası konferansı dolayısıyla Çırağan Sarayında resepsiyon düzenledi.

Resepsiyonda konuşan Hasanov, konseyin, 3 Ekim 2009'da Türk dili konuşan ülkelerin devlet başkanlarının Nahçıvan'da gerçekleştirilen 9. zirve toplantısında alınan tarihi bir kararla kurulduğunu hatırlatarak, 2010'da İstanbul'da yerleşik sekretaryanın faaliyetine başladığını söyledi.

Ramil Hasanov, ortak tarih, kültür ve dil zemini üzerine inşa edilen konseyin 2010'dan bu yana siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitim alanları başta olmak üzere, ülkeler arasındaki iş birliği ve eş güdümü ilerletmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Geçen altı yıl zarfında Türk devletleri arasındaki iş birliğinin giderek kurumsallaştığını ve çok boyutlu bir nitelik kazandığını vurgulayan Hasanov, "Konsey olarak bu doğrultuda kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Yürüttüğü somut projelerle sadece üyeleri arasında değil, diğer bölge ülkelerinin de katılımıyla tüm Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında barış ve istikrarı hedefleyen konseyin gelecekte bölgemizin özgün ve etkin bir aktörü olmasını ümit ediyoruz. Yarın iki gün sürecek uluslararası konferansımız başlıyor. Konferansın 'Gençlik ve Deradikalizasyon' konusundaki mevcut bilgi ve çalışmalara katkıda bulunacağına inanıyorum. Pek çok kıymetli misafirimiz yarın konferans vesilesiyle bizimle olacaklar. Çalışmalarımıza yaptıkları katkılardan ötürü hepsine sizlerin huzurunda teşekkür etmek isterim." diye konuştu.

Hasanov, gençlik ve sporun konsey için önemli bir konu başlığı olduğunu dile getirerek, bu nedenle yıl içinde söz konusu temaya özel bir önem verdiklerini ifade etti.

Üye ülkelerin Gençlik ve Spor Bakanlarını bir araya getirerek, uluslararası kamp ve festivaller düzenlediklerini belirten Hasanov, şöyle konuştu:

"Eylül 2016'da Kırgızistan Issık-Göl'de gerçekleştirilen 2. Dünya Göçebe Oyunlarının organizasyonunda önemli bir görev ifa ettik. Ayrıca gençlik ve spor alanında faaliyet gösteren uluslararası aktörlerle olan ilişkilerimizi geliştirdik. Yarınki konferans bu alandaki çabalarımız açısından ileri bir adım teşkil edecek. Konferansın sonuçları doğrudan üye ülke devlet başkanlarına arz edilecek. Yarınki konferansla Türk Konseyi ve BM Medeniyetler İttifakı verimli bir iş birliği ilişkisine ilk adımı atacak. Bu bağlamda iki örgüt arasında yarın bir mutabakat zaptı da akdedilecek. İlişkimizin gelecekte pek çok somut projenin ortaklaşa hayata geçirilmesine vesile olacağına, bunun bölgemizde ve dünyada çok ihtiyaç duyulan barış ile istikrara önemli katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum."

Resepsiyon, TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrasının müzik gösterisiyle sona erdi.




Yorumlar