Türk iş adamlarından Çad'a insani yardım

- Çad Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Gürsoy: - "Farkındalık ortaya koymak için bu tür bir etkinlik düzenledik. Türkiye'den beklentiler var. Bunları karşıladığımız sürece insanlık için de önemli işler yapmış olacağız" - Eski Türkiye Encemine Büyükelçisi Kavas: - "Türkiye, sadece Müslümanların değil, nerede bir muhtaç ve ihtiyaç sahibi varsa onun yanında. Türkiye, güçlü olduğu sürece biz buralarda olmaya devam edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Türk iş adamlarından Çad'a insani yardım

ENCEMINE (AA) - Çad Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Hasan Gürsoy, Çad ziyaretlerine ilişkin, "Farkındalık ortaya koymak için bu tür bir etkinlik düzenledik. Türkiye'den beklentiler var, Bunları karşıladığımız sürece insanlık için de önemli işler yapmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı olan Hasan Gürsoy ve beraberindeki genç iş adamları, Çad Cumhuriyeti'nin Başkenti Encemine'yi ziyaret etti. Yaklaşık 50 kişiden oluşan kafile, Encemine İslam Konseyi'ni ziyaret ederek, burada insani yardım dağıtımı etkinliğine katıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Osman Şahin'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte Encemine İslam Konseyi Başkanı İmam Hasan Hüseyin Ebubekir, davetlilere hitap etti.

Türkiye'ye yardımları ve destekleri için minnettar olduklarını dile getiren Ebubekir, "Türk iş adamlarının buraya yaptıkları ziyaret için kendilerine teşekkür ediyorum. Buralara gelmeniz birbirimizi tanımamıza ve kardeşlik hukukunu geliştirmemize vesile oluyor. Asrın en önemli liderlerinden Erdoğan'a da teşekkürlerimizi iletiyoruz." dedi.

Gürsoy ise ramazan ayında Çad'da olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Allah'a şükürler olsun buradayız. Bu ziyaret için bize gerekli kolaylığı sağlayan ve davet eden Çad Cumhuriyeti ile Encemine Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Ramazanın sonuna geldiğimiz şu günlerde, Çad'daki kardeşlerimizin dertlerine ve sıkıntılarına bir nebze merhem olduysak ne mutlu bize. Biz, yarın İstanbul'a döneceğiz, şimdiden Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum. Allah'a emanet olun." değerlendirmelerinde bulundu.

Etkinliğe iş adamlarının yanı sıra Türkiye'nin eski Encemine Büyükelçisi Ahmet Kavas, TİKA Encemine Koordinatörü Sami Dur ile Karabük Müftüsü Halil Bektaş katıldı.

Program kapsamında Encemine Belediye Başkanı Ali Haroun'u ziyaret eden Gürsoy, Kadir Topbaş'ın söz verdiği ses sistemini belediye başkanına teslim etti.

Öte yandan heyet, Çad devleti tarafından Türkiye'ye kültür merkezi yapılması için tahsis edilen 230 dönümlük arsayı ziyaret ederek, burada neler yapılabileceği hususunda istişarelerde bulundu.

- Mülteciler, Gaui Kampı'nda yaşam savaşı veriyor

Türk iş adamları gün boyu süren temaslarının ardından Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'den kaçarak Çad'ın başkenti Encemine'ye gelen mültecilerin bulunduğu Gaui ( Gavi) Kampı'nı ziyaret etti.

Heyet, burada Türkiye'den kadınlar ve çocuklar için getirilen özel yapım kıyafetler ve terlikleri kamptaki mültecilere hediye etti.

Burada yaklaşık 6 bin mültecinin katılımıyla düzenlenen iftar yemeğinin ardından, mültecilere gıda kolileri ile Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla getirilen bin Kur'an-ı Kerim dağıtıldı.

Gürsoy burada yaptığı konuşmada ise şu tespitlerde bulundu:

"Burada Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a inanılmaz bir ilgi var. Biz de İstanbul'dan kalkıp buraya geldik. Kamptaki iftara ev sahipliği yaptık ve kamptaki mültecilere erzak dağıtımını gerçekleştirdik. İstanbul ve Encemine arasında kurulan köprülerin ne kadar sağlam ve yıkılmaz olduğunu gördük. Mevla'ya binlerce kez şükürler olsun. Farkındalık ortaya koymak için bu tür bir etkinlik düzenledik. Türkiye'den beklentiler var, Bunları karşıladığımız sürece insanlık için de önemli işler yapmış olacağız. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün Türkiye'ye buradan selamlarımızı gönderiyorum."

Kavas, Türkiye'nin Çad'da 2013'te büyükelçilik açtığını anımsatarak, "Bu kamp da yaklaşık 3 yıldır burada ve buraya Çad dışında gelen etkili yardımların hepsi Türkiye'den. Bu kampı hiç yalnız bırakmadık. Burada olmak bile Afrika'daki varlığımız açısından bilgi verebilir. Bu kamptaki insanlar, bizi iyi biliyorlar. Türkiye, sadece Müslümanların değil, nerede bir muhtaç ve ihtiyaç sahibi varsa onun yanında. Türkiye, güçlü olduğu sürece biz buralarda olmaya devam edeceğiz." değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye'nin buralardaki varlığının çok önceye dayandığını dile getiren Kavas, hemen her Çad vatandaşının Türkiye'ye ilişkin olumlu bir görüşe sahip olduğunu kaydetti.

Kavas, söz konusu coğrafyalarda olmaya devam edeceklerini aktararak, iftar sofralarıyla Çad'a ve mültecilere ulaşacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Serdar Cengiz de Gürsoy'un mülteci kampındaki iftar programı ve erzak dağıtımının çok anlamlı olduğuna vurgu yaparak, bu tür hayırlı işlerin anlatılması ve örnek olması gerektiğini söyledi.

- "Türk halkına yardımlarından dolayı teşekkür ederiz"

Gaui Kampı Sorumlusu Musa Beşir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk sivil toplum yetkililerine yardımlarından dolayı teşekkür etti. Beşir, Türk halkına minnettar olduklarını aktararak, şu ifadeler kullandı:

"Kampta bin 400 aile ve yaklaşık 6 bin kişi var. Burada sağlık açısından hiçbir tesisimiz yok. Bu talebimizi size iletiyoruz. Sıkıntılarımızı gördünüz. Daha önce sizin gibi yardım eden olmadı. İnsanlar 2 senedir çadırlarda kalıyor, yağmur mevsimi başladığı için de büyük zorluk yaşıyorlar."

Kampta kadınlarla ilgilenen Hadce Fatima Abdullah ise Türkiye halkının kendilerine gece gündüz yardım yaptığını belirterek, "Kampta kalan kadınlar adına size çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı kampımızda sağlık ocağımız yok ve kadınlarımız doğum yaparken birçok sıkıntıyla karşılaşıyor. Çok sıkıntılı durumdayız. Sağlık konusunda yardımlarınızı bekliyoruz." dedi.

Yorumlar