"Türk halkına her zaman minnettar olacağız"

- Suriye'de iç savaş çıkmadan önce yüzbaşı rütbesi ile uçak mühendisliği yapan Eyüp, yerleştiği Konya'da ailesinin geçimini sağlayabilmek için inşaatlarda çalışıyor - Eyüp: - "Bize ülkelerini açan Türk halkına her zaman minnettar olacağız" - "Türkiyeli kardeşlerimizin bize vatandaşlık verilmesi konusunda kendi hükümetlerini destekleyeceklerini ümit ediyoruz" - "Vatandaşlık imkanı verilirse inşaat işçiliği yerine asıl mesleğim olan uçak mühendisliğine dönebileceğimi düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler, Türk halkına yük olmak yerine kendi tecrübe ve imkanlarımızla katkı sağlamak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Türk halkına her zaman minnettar olacağız"

KONYA (AA) - MUHAMMED ALİ AKMAN - Suriye'de yüzbaşı rütbesi ile uçak mühendisliği yapan, ülkesindeki savaş nedeniyle geldiği Konya'da inşaatlarda çalışan Ahmet Eyüp, "Bize ülkelerini açan Türk halkına her zaman minnettar olacağız." dedi.

Savaştan önce Suriye Ordusu’nda yüzbaşı rütbesi ile uçak mühendisi olarak çalışan 33 yaşındaki Eyüp, çatışmaların başlamasının ardından ordudaki görevini bıraktı. DAEŞ'in Humus şehrine saldırması ile iki ateş arasında kalan Eyüp ve ailesi, bir yıl önce Suriye'den ayrılarak Konya'ya yerleşti.

Türkiye'de ailesinin geçimini sağlayabilmek için farklı alanlarda çalışan, son olarak inşaat işçiliği yapmaya başlayan 2 çocuk babası Eyüp, vatandaşlık alabilirse asıl mesleği olan uçak mühendisliğini yapabileceği bir sektörde iş bulmayı umut ediyor.

Eyüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk halkının kendilerine çok iyi davrandığını söyledi. Kimsenin ülkesinden ayrı kalmak istemeyeceğini ancak yıllardır süren iç savaş nedeniyle ailesinin can güvenliği için Suriye'den ayrılmak zorunda kaldığını anlatan Eyüp, şöyle devam etti:

"Suriye'de uçak mühendisliği bölümünde okudum. Savaş uçakları konusunda uzmanlık eğitimi aldım. Çatışmalar başladıktan sonra birçok arkadaşım gibi ben de ordudan ayrıldım. DAEŞ terör örgütünün, Humus'a girmesi ile başlayan şiddetli çatışmalarda iki ateş arasında kaldık. Eşim ve 2 çocuğumla Türkiye'ye geldik. Daha önce gelen arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine özellikle Konya'ya gelmeyi tercih ettim. Aileme bakabilmek için demircilik yaptım, plastik fabrikasında çalıştım, buna benzer işler yaptım. Şu anda inşaat işçisi olarak çalışıyorum."

- "Kendi vatanımız olarak görüyoruz"

Türk halkının Suriyeli sığınmacılara çok iyi ev sahipliği yaptığını aktaran Eyüp, "Türkiye'de insanların bu davranışları bize kendi ülkemizdeyiz hissi veriyor. Bize her türlü yardımı yapıyorlar. Tanıdığım birçok Suriyeli aile, evlilik bağı ile Türk halkıyla yakınlık kuruluyor, topluma adapte oluyor. Savaş sona erse bile bundan sonra hayatıma Türkiye'de devam etmek istiyorum. Türkiye'de mutluyuz, güvendeyiz, huzurluyuz. Burasını artık kendi vatanımız olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Çocuklarımızın bu ülkenin bir vatandaşı olarak büyümeleri en büyük isteğimiz"

Eyüp, Suriye'de çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve can güvenliklerinin olmadığını dile getirerek şunları söyledi:

"Müslüman Türk halkının yaşadığı bu topraklar, bizlerin kendimizi en fazla güvende hissettiğimiz yer konumunda. Avrupa'ya veya başka bölgelere giden Suriyelilerden yeniden Türkiye'ye dönenleri görüyoruz. Türkiyeli kardeşlerimizin bize vatandaşlık verilmesi konusunda kendi hükümetlerini destekleyeceklerini ümit ediyoruz. Ben Türkiye'ye bir sene önce geldim. Dört sene önce Türkiye'ye gelen tanıdıklarımız var. Çocuklarımızın bu ülkenin bir vatandaşı olarak büyümeleri, hiçbir kısıtlama olmadan hayata atılmaları en büyük isteğimiz."

- "Mesleğini icra edemeyen çok sayıda Suriyeli var"

Suriyelilere vatandaşlık imkanı verilirse birçok sorunlarının sona ereceğini, iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Eyüp, şöyle konuştu:

"Vatandaşlık imkanı verilirse inşaat işçiliği yerine asıl mesleğim olan uçak mühendisliğine dönebileceğimi düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan biz Suriyeliler, Türk halkına yük olmak yerine kendi tecrübe ve imkanlarımızla katkı sağlamak istiyoruz. Tıpkı benim gibi Suriye'de iken mühendis, doktor, gazeteci veya mimar olan ancak Türkiye'de inşaatlarda ve fabrikalarda işçi olarak çalışan, asıl mesleğini icra edemeyen çok sayıda Suriyeli var."

Eyüp, bazı Suriyelilerin zaman zaman olumsuz olaylara karıştıklarını duyduklarında çok üzüldüklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ancak nasıl ki her ülkede kötü insanlar var ise Türkiye'ye gelen Suriyeliler arasında da bu tarz kişiler bulunuyor ancak sadece bu kişileri ele alıp, tüm Suriyelileri suçlamak yanlış olur. Bu tür kötü davranışları olan insanlar bizi temsil etmiyor. Bunlar bizi de gerçekten çok üzüyor. Bize ülkelerini açan Türk halkına her zaman minnettar olacağız."

Yorumlar