Türk hacı adayları, Kabe'de demokrasi kahramanlarını unutmadı

- Kabe'yi Muazzama'ya akın eden yüzbinler, Müslümanların huzur ve selameti için Allah'a yakardı - Türk hacı adayları dualarında 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olanları eksik etmedi

Google Haberlere Abone ol
Türk hacı adayları, Kabe'de demokrasi kahramanlarını unutmadı

MEKKE (AA) - Kurban bayramına sayılı günler kalırken kutsal topraklarda büyük bir heyecan yaşanıyor. Mübarek beldeye yeni gelen hacı adayları ilk cuma heyecanıyla Kabe'yi Muazzama'ya aktı. Yüzbinler, burada Müslümanların huzur ve selameti için Allah'a yakarırken Türk hacı adayları da 15 Temmuz şehit ve gazilerini dualarında eksik etmedi.

Hacı adayları, dünyanın dört bir yanından Mekke'ye akın etmeye devam devam ediyorlar. Türk hacı adayların çoğunluğu da Mekke ve Medine'ye ulaştı. Diyanet İşler Başkanlığının Mekke'deki yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türk hacı adaylarının kutsal topraklara gelişi 4 Eylül'de tamamlanacak. Böylece bu yıl, yaklaşık 63 bin Türk hac görevlerini yerine getirecek.

Kutsal topraklara ulaşanlar, umrelerini yaptıktan sonra her fırsatta ibadetlerini Harem-i Şerif'te ifa ediyor. Özellikle bugün çoğu hacı adayı için Kutsal Belde'deki ilk cuma olduğundan olağan üstü bir kalabalık yaşandı. Mekke'nin farklı noktalarından yola çıkan hacı adayları, adeta sel olup Mescid-i Haram'a akın etti. Suudi güvenlik görevlileri, üzücü bir olayın yaşanmaması için Kabe'nin tüm kapıların erken saatlerde kapatmak zorunda kaldı. Yüz binlerce hacı adayı namazlarını buldukları açık alanlarda eda etti.

- Türk hacı adaylarının dilinde 15 Temmuz şehitleri eksik olmadı

Namazın ardından da hacı adaylarının büyük bölümü, Kabe'de kalarak ibaretlerini sürdürdü. Farklı renk ve dillerin oluşturduğu atmosferde hacı adayları, Müslüman ülkelerin huzur ve barışı için ellerini açtı.

Türk hacı adaylarının dillerinde ise ağırlıklı olarak 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde şehit veya gaziler vardı. Avuçlarını açan Türk hacı adaylarının vatan, millet ve memleketin geleceğinin selameti ve huzuru için dua ettikleri gözlendi.

Kabe'de tavaf sonrasında AA muhabirine açıklamada bulunan hacı adayları, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan veya darbecilerin kurşunları sonucu yaralanan gazileri unutmadıklarını onlar için sürekli dua ettiklerini söyledi.

Hacı adaylarından Halil Pekel, Kabe'ye karşı ellerini açarak, Türkiye'nin içinde geçtiği sancılı sürecin son bulması için Allah'a yakardı. Pekel, duasında başta Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu darbecilerin şehit ettiği ve yaralayarak gaziler safına geçirdiği kişiler için bol bol dua ettiğini ifade etti.

- "Şehit ve gaziler için tavafta bulunacağım"

Şanlıurfa'dan geldiğini belirten Mehmet Eyli de ilk kez geldiği Kabe'de şehitleri asla unutmadığını söyledi. Hac ibadetindeki duygunun anlatılmadığını ancak yaşanırken o hazzın farkına varıldığını dile getiren Eyli, şunları kaydetti:

"Merak edenlerin gelip burada o duyguları yaşamaları lazım. Burada bencillik yok. Önce Müslümanları sonra kendi adımıza Rabbimizden talepte bulundum. Vatanımıza, milletimize devletimize bol bol dua ettim. Burada farklı bölgelerden gelen kiminle tanıştıysam hepsinin Türkiye için dua ettiklerini söylediler. Faslı, Nijerli, Filistinli, Iraklı ve diğer ülkelerdeki Müslüman hacı adaylarının dillerinde de Türkiye olduğuna tanık oldum. Onlar Türkiye'yi unutmazken, bizler vatanımıza dua etmeyi ihmal eder miyiz?"

Mehmet Eyli, fırsat buldukça tavaf ettiğini belirterek, "İnşallah bir tavafı da gazilerimiz için yapacağım. Onlar olmasaydı belki de burada olmayacaktım. Onlar bize bir vatan bıraktılar. Vatan elden giderken onlar engel oldular. Onlar dua listemizin ilk sırasında yer alıyorlar" dedi.

- "Rabbim dualarımızı karşılıksız bırakmaz inşallah"

Kütahya'dan gelen Zafer Topsakal ise dua etmeye ve hac ibadetini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara geldiğini anlattı. "Vatanıma, bayrağıma, sancağıma bir zarar gelmesin diye dua ettim" diyen Topsakal, "Şehitlerimiz, gazilerimiz ve toprağımızın selameti için dua ettim. Çok zor bir süreçte geçiyoruz. Rabbim inşallah ettiğimiz duaları karşılıksız bırakmaz." diye konuştu.

Yorumlar