Türk dizilerini izleyip tatile geliyorlar

- Latin Amerika ülkelerinde büyük beğeni toplayan "Binbir Gece", "Sıla", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Muhteşem Yüzyıl", "Aşk ve Ceza", "İffet" ve "Paramparça"nın da aralarında bulunduğu Türk dizilerinin takipçileri, tatil için Türkiye'yi tercih ediyor - Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Boschele: - "Türk dizilerinin popüler olmasının nedeni, bu ülkelerin izleyicilerinin Türkiye gibi benzer siyasal geleneğe, kültürel beğeni düzeyine ve sosyo-kültürel değerlere mensup olmasıdır" - Global Agency Pazarlama İletişimi Direktörü Şentürk: - "Kendi yaşamlarından pek çok kesiti Türk dizilerinde buluyor olmaları ilgilerini çekiyor" - TÜROB Başkanı Bayındır: - "Duygusal bir karaktere sahip Latin Amerikalıları etki altına alan bu furya, süresi dolmadan avantaja çevrilmeli"

Google Haberlere Abone ol
Türk dizilerini izleyip tatile geliyorlar

İSTANBUL (AA) - EMRAH GÜNEY - Türk dizilerine olan hayranlıkları nedeniyle Latin Amerikalıların yeni tatil rotası Türkiye oldu.

Son yıllarda Latin Amerika ülkelerinde büyük beğeniyle izlenen "Binbir Gece", "Sıla", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Muhteşem Yüzyıl", "Aşk ve Ceza", "İffet" ve "Paramparça"nın da aralarında bulunduğu Türk dizileri, bu ülkelerden Türkiye'ye gelen turist sayısını arttırdı.

Bu yılın ilk 5 ayında Arjantin'den Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 50'nin üzerinde arttı.

Turistlerin büyük bir kısmı tatil için İstanbul başta olmak üzere daha çok dizilerin çekimlerinin yapıldığı mekanları tercih ediyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Aydoğan Boschele, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde Türk yapımı dizilerinin beğenilmesinin küreselleşmenin çeşitli yerellikleri birbirine bağlayabilmesi ve yerellikler arasındaki ilişkilerin niteliğini arttırabilmesi açısından oldukça önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Türk dizilerinin Latin Amerika'da popüler hale gelmesinin küresel kültüre katkısı bulunması açısından olumlu birer örnek teşkil ettiğini belirten Boschele, "Sıla, Fatmagül’ün Suçu Ne gibi Türk dizilerinin, Avrupa ya da Amerika yerine Arjantin gibi Güney Amerika ülkelerinde popüler olmasının nedeni, bu ülkelerin izleyicilerinin de Türkiye gibi benzer siyasal geleneğe, kültürel beğeni düzeyine ve sosyo-kültürel değerlere mensup olmasıdır." dedi.

Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerde Türk dizilerinin beğenilmesinin yanı sıra 1990'lı yıllarda Brezilya dizilerinin de Türkiye'de büyük bir beğeniyle izlendiğini hatırlatan Boschele, "O dönemde de Türk kadınlarına Dallas'ı mı yoksa Brezilya dizilerini mi daha kendinize yakın buluyorsunuz sorusu sorulduğunda, Brezilya dizilerini yakın buldukları yönünde cevaplar vermişlerdi." diye konuştu.

Prof. Dr. Boschele, Brezilya dizileriyle Türk kadınlarının özdeşleşmesini örnek göstererek Türk dizilerinin Latin Amerika ülkelerindeki başarısının tesadüf olmadığını ifade etti.

- "Dizilerde yansıtılan hayatlara yabancı değiller"

Latin Amerika ülkelerine dizi ihracatı yapan İstanbul merkezli Global Agency Pazarlama İletişimi Direktörü Fahriye Şentürk de bölgede ilk olarak Şili'ye "Binbir Gece" dizisini sattıklarını, ardından aynı diziyi Arjantin'e de sattıklarını ve dizinin Arjantinlilerden büyük bir beğeni kazandığını söyledi.

"Kiralık Aşk" ve "Asla Vazgeçmem" dizilerini de yakın bir zamanda Arjantinli izleyicilerle buluşturacaklarını aktaran Şentürk, Latin Amerikalı izleyicilerle "Binbir Gece"nin yanı sıra "Muhteşem Yüzyıl", "Muhteşem Yüzyıl Kösem", "İffet", "Aşk ve Ceza", "Paramparça", "Kaderimin Yazıldığı Gün" ve "Gecenin Kraliçesi" dizilerini buluşturduklarını dile getirdi.

Türk dizileriyle Latin Amerika'da beğenilen diziler arasında içerik anlamında büyük benzerlikler olduğunu aktaran Şentürk, "Kadın-erkek ilişkileri, insani ilişkiler, sevgi, aşk, çekişmeler, aile bağları, kıskançlık, entrika ve hırs gibi insana ait değişmeyen temel konular Türk dizilerinde çok daha ağırlıklı yer alıyor. Brezilya ve Arjantin'deki izleyiciler de yansıtılan hayatlara hiç yabancı değiller. Kendi yaşamlarından pek çok kesiti Türk dizilerinde buluyor olmaları ilgilerini çekiyor." ifadelerini kullandı.

Türk dizilerindeki güçlü olmaya çalışan, pek çok zorlukla başa çıkmak zorunda kalan ve sonunda başaran, mücadeleci kadın profilinin Latin Amerika kadınları da anlattığını belirten Şentürk, Türk dizilerinin yapım kalitesinin son yıllarda iyi bir seviyeye ulaştığını ve bu durumun diziler için tüm dünyada izlenebilirliğini arttırdığının altını çizdi.

Şentürk, bölgede en çok izlenen dizi türlerinin drama, romantik ve tarihi drama olduğunu dile getirdi.

- "Olumlu etki tanıtım faaliyetlerinde kullanılmalı"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da yılda 200 bin civarında turistin ağırlandığı Güney Amerika pazarlarında Türk dizilerinin olumlu etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Özellikle Brezilya ve Arjantin'de Türk imajının diziler sayesinde adeta moda haline geldiğini anlatan Bayındır, "Türk dizilerinin bu olumlu etkisi tanıtım faaliyetlerinde kullanılmalı. Duygusal bir karaktere sahip Latin Amerikalıları etki altına alan bu furya, süresi dolmadan avantaja çevrilmeli." diye konuştu.

Yeni pazar arayışları ve tanıtımları kapsamında Güney Amerika'da ünlü olan Türk oyuncuların tanıtım yüzü olarak kullanılmasının önemli fayda sağlayacağına işaret eden Bayındır, "Uzak mesafe dezavantaj yaratmış olsa da, televizyon dünyasındaki Türkiye imajı, Arjantin ve tüm Güney Amerika'da adeta bir moda yaratmıştır. Türk dizilerinin bu olumlu etkisi, pazardaki tanıtım faaliyetlerinde özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı projelerinde kullanılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Türk Hava Yollarının (THY) Brezilya ve Arjantin'den direk sefer düzenlemesi de Türkiye'ye gelmek isteyen Latin Amerikalı turistler için önemli bir fırsatı barındırıyor. Güney Amerika'nın 20 milyonu bulan nüfusu ile en büyük kenti olan Brezilya'nın Sao Paulo kentine haftada karşılıklı olarak 3 sefer gerçekleştiren THY, yine kıtanın en büyük şehirlerinden Arjantin'in Buenos Aires kentine de haftada karşılıklı olarak 4 sefer düzenliyor.

Yorumlar