Türk cumhuriyetleri bağımsızlıklarının 25. yılını kutluyor

- Hacettepe Üniversitesinde "Bağımsızlıklarının 25. yılında Türk Cumhuriyetleri Dilde, Fikirde, İşte Birlik Yolunda 25 Yıl Çalıştayı" düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Türk cumhuriyetleri bağımsızlıklarının 25. yılını kutluyor

ANKARA (AA) - Hacettepe Üniversitesinde "Bağımsızlıklarının 25. yılında Türk Cumhuriyetleri Dilde, Fikirde, İşte Birlik Yolunda 25 Yıl" çalıştayı düzenlendi.

Beytepe kampüsü Mehmet Akif Ersoy salonundaki programa Türk cumhuriyetlerinin Ankara'daki temsilciliklerinden misyon şefleri katıldı.

Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İsankuli Amanlyev, konuşmasına "Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olarak burada bulunmaktan gurur duyuyorum" sözleriyle başlayarak Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin önemine değindi. Amanlyev, "Türkmenistan bağımsızlığını kazandığında, Türkiye bizi ilk tanıyan, elçiliğimizi ilk açan ülkedir. Kardeş ülkemizdir." ifadesini kullandı.

Karma Ekonomik Komisyonlarına, ikili ekonomik ilişkiler çerçevesinde büyük görev düştüğünü kaydeden Amanlyev, petrol ve gaz sanayisinin geliştirilmesini "en acil hedeflerden biri" olarak nitelendirdi ve "Aşkabat'ın enerji politikaları bizim için çok önemlidir." dedi.

Amanylev, Türkmenistan dış politikasının "güven ve şeffaflık" ilkeleriyle yönetildiğini sözlerine ekledi.

- "Kardeşlik bağı hiçbir zaman kopmayacaktır"

Ülkesinin 1991 yılında bağımsızlığına kavuştuğunu hatırlatan Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ayan Kölbay da Türkiye ile kardeşlik bağının hiçbir zaman kopmayacağının altını çizdi.

Kölbay, Nursultan Nazarbayev'in rekabetçi ve olgun hareket vizyonuyla 1991'de elde edilen bağımsızlık kazanımlarının sürdüğünü belirterek Kazakistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçici üye olarak seçilmesinde Türkiye'nin çok büyük payı olduğunu vurguladı.

Ayan Kölbay, "Kardeşlik bağımız hiçbir zaman kopmayacaktır. Bunu da bu salondaki gençler gerçekleştirecektir." dedi.

- "Daha nice 25 yıllara"

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Şükret Yiğitaliyev de konuşmasında, "Türk cumhuriyetlerimiz 25. bağımsızlık yıllarını kutluyor, daha nice 25 yıllara" ifadesini kullandı.

Türk cumhuriyetleri olarak bir hayali gerçekleştirdiklerini kaydeden Yiğitaliyev, "Daha çok çalışmamız gerekiyor, ümitlerimiz var." diye konuştu.

Yiğitaliyev, Özbekistan'ın eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un vefatından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Taşkent'i ziyaret ettiğini ve Başbakan Şevket Mirziyoyev ile görüştüğünü hatırlatarak iki ülke ilişkilerinde dinamizmin süreceğine vurgu yaptı.


- "Demir perde rejiminde kardeş ülke Türkiye'den uzak kalmıştık"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ramil Gurbanov da "Demir perde rejiminde kardeş ülke Türkiye'den uzak kalmıştık. Bu hasret 25 yıl önce bitmiştir." diye konuştu.

Gurbanov, Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in politikalarına değinerek, "Haydar Aliyev'in bilge siyaseti, Azerbaycan devleti ve halkının birliği sağlanmıştır." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katkılarına vurgu yapan Gurbanov, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve TANAP gibi projeler ülkelerimizin ikili ilişkilerinde büyük pay sahibidir. "değerlendirmesinde bulundu.


- "Bağımsızlığımızı ilk kabul eden devlet Türkiye'dir"

Bağımsızlığını kazanmasının ardından Kırgızistan'ı ilk tanıyan devletin, Türkiye olduğunu kaydeden Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Meder Abakirov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in dostluğuna vurgu yaptı.

Bişkek'te ilk açılan büyük elçiliklerden birinin Türkiye'ye ait olduğunu hatırlatan Abakirov, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerin dinamizm içinde devam ettirildiğini söyledi.

Mehmet Akif Ersoy Salonu'nda iki gün sürecek çalıştaya çok sayıda öğretim görevlisi ve üniversite öğrencisi de katıldı.

Yorumlar