"Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu" tanıtım toplantısı

- Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Arslan: - "Bütün yaklaşımlarımızın arkasında Türkiye'de girişimcilik, yatırımcılık ekosistemini geliştirecek unsurların desteklenmesi yatıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu" tanıtım toplantısı

İSTANBUL (AA) - Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan, "Bütün yaklaşımlarımızın arkasında Türkiye'de girişimcilik, yatırımcılık ekosistemini geliştirecek unsurların desteklenmesi yatıyor" dedi.

Hazine Müsteşarlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Avrupa Yatırım Fonu'nun geliştirdiği "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu"nun tanıtım toplantısında panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Arslan, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, büyümenin arka planında KOBİ'lerin bulunduğunu kaydetti. Arslan, 3 milyonun üzerinde KOBİ olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Finansman açıkları önemli sorun olarak ortaya çıkıyor, desteklenmesi gerekir. Diğer taraftan geleneksel finansal araçlarla bizim bunları desteklememiz her zaman mümkün olmuyor. Teminat göstermek gerekiyor, bunu sağlamak her zaman mümkün olmuyor. Teminat yoksa, proje ve iş fikirlerine kredi sağlamaları mümkün olmuyor. Dünyada işletmelerin ortalama ömürlerine bakıldığına ortalama 40 yıl, Türkiye'deki işletmelerin ortalama ömrü bunun altında. Bizim yapmamız gereken işletmelerin ömrünü uzatmak ve bunların sorunlarını çözmek. Hazine olarak bu eksikliği görünce alternatif finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin, girişim sermayesinin, melek yatırımcılık, fonların fonunun ciddi anlamda katkı yapacağını gördük, çalıştık ve inandık. Gerek melek yatırımcılar gerek girişim sermayesi fonlarını danışmanlık yönetim desteği çok önemli."

İşletmelerin kurumsallaşamamaları sorununun bulunduğunu anlatan Arslan, "Bunları melek yatırımcılarımız, girişim sermayesi fonlarımız sağlıyor. Girişim sermayesini desteklemekle bütün sorunlarımız çözülecek mantığında değiliz ama bu ekosistemi oluşturan bütün unsurların bir şekilde desteklenmesinin önünün açılması gerekiyor. Bütün yaklaşımlarımızın arkasında Türkiye'de girişimcilik, yatırımcılık ekosistemini geliştirecek unsurların desteklenmesi yatıyor" şeklinde konuştu.

Arslan, Türkiye'de çok sayıda girişimci bulunduğunu, bunların başarılı olması gerektiğini vurgulayarak, bunun yeni ortaklarla beraber çalışma alışkanlığının geliştirilmesiyle olacağını söyledi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise KOBİ'lerin kurumsallaşma, markalaşma, finansman, uluslararasılaşma ve pazarlama sorunlarının bulunduğunu belirterek, girişimcilerin güzel şeyler sunduğunu, ancak dünyaya açılmayan şeylerin bir anlamı olmadığını kaydetti.


- İnce: "KOBİ'lerin yeteneğine hayranım"

TSKB Genel Müdürü Suat İnce de KOBİ'leri desteklemek için böyle bir fonda yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisine sağladığı fayda hakkında bilgi verdi.

KOBİ'lerin sorunlarının giderilmesinin ülkenin geleceği için önemini vurgulayan İnce, Türkiye'deki KOBİ'lerin müteşebbislik gücüne, dinamizmine, yaratıcılığına ve sorun çözme yeteneğine hayran olduğunu söyledi.

İnce, 1950'li yıllarda KOBİ olanların Türkiye'nin devleri olduğunu ifade ederek, "Yeni KOBİ'lerin de geleceğin devleri olması lazım. Biz de her türlü katkıyı sağlamak üzere çok mutlu ve hazırız" diye konuştu.

Avrupa Yatırım Fonu Başkanı Pier Luigi Gilibert ise Avrupa Yatırım Fonu'nun dünyadaki ve Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.











Yorumlar