Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016

-EBRD Başkan Yardımcısı ve İdari İşler Müdürü Dr. Hölscher: -"Türkiye’ye çekmiş olduğumuz toplam yatırım hacmi 23 milyar avronun üstüne çıktı" -TOKİ Başkan Yardımcısı Özçelik: -"Yabancılara 2015’te 23 bin konut satıldı" -"TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuttur"

Google Haberlere Abone ol
Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016
FRANKFURT (AA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı ve İdari İşler Müdürü Dr. Luise Hölscher, "Türkiye’ye çekmiş olduğumuz toplam yatırım hacmi 23 milyar avronun üstüne çıktı. Oldukça yeni girdik Türkiye’ye ama büyük başarılara imza attık" dedi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde Uluslararası Bankacılar Forumu (IBF) ve Almanya’nın önde gelen finansal iletişim şirketlerinden Maleki Grup tarafından düzenlenen "Türk-Alman Yatırım Zirvesi 2016" başladı.

Hölscher, zirve kapsamında düzenlenen "Gayrimenkul - Kentsel Gelişmeler: Büyüme ve Dinamizmi Artıran Dönüşüm Süreci" konulu panelde konuştu.

EBRD’nin Türkiye’ye 2009 yılında girdiğini ve Türkiye’de 3 ofisi bulunduğunu aktaran Hölscher, bankanın Türkiye’de konut, altyapı, sağlık, tarım gibi birçok alanda yatırımı desteklediğini dile getirdi.

Türkiye’de 182 projeye imza atıldığını belirten Hölscher, "Ülkeye çekmiş olduğumuz toplam yatırım hacmi ise 23 milyar avronun üstüne çıktı. Oldukça yeni girdik Türkiye’ye ama büyük başarılara imza attık diyebilirim." diye konuştu.

Hölscher, yapılan yatırımların ileride daha fazla yatırım için birçok potansiyeli ortaya çıkardığına dikkati çekerek, bunun da insanların hayat standardının artmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.


-“Yabancılara 2015’te 23 bin konut satıldı”


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik ise Türkiye’deki inşaat sektörünün durumu ve TOKİ’nin projelerine ilişkin bilgi verdi.

Dünyada inşaat sektörünün 2000’li yıllardan beri dalgalandığını belirten Özçelik, "Ancak Türkiye, başta Avrupa olmak üzere dünyada ortaya çıkan ekonomik yavaşlamaya karşılık ciddi bir duraklama içine girmemiştir. Kamu, özel veya kamu-özel sektör işbirliği modelleriyle gerçekleştirilen birçok inşaat yatırımları oldukça başarılı bir şekilde devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Özçelik, başta ABD olmak üzere dünyada bazı ülkelerde yaşanan konutta balon endişesinin Türkiye için söz konusu olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Özellikle idaremizin ürettiği sosyal konutlara 3-4 kat talep gelmektedir. Bu bağlamda konut kredilerindeki büyüme yüzde 15 oldu. Yabancılara 2013 yılında 12 bin, 2014 yılında 19 bin ve 2015 yılında da 23 bin konut satıldı. Sadece 2015 yılında satılan konutun değeri yaklaşık 5 milyar dolardır.”

Yaklaşık 2 milyon kişinin inşaat sektöründe istihdam edildiğini aktaran Özçelik, inşaat sektörünün toplam istihdamdaki payının ise yüzde 8 olduğunu ifade etti.

2002 yılının TOKİ için bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Özçelik, bu tarihten itibaren yaklaşık 600 bin konut üretildiğini dile getirdi.


-"Bu yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konutu ihale edeceğiz"


TOKİ’nin 2023 hedeflerine de değinen Özçelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konuttur. Bunun için planlarımızı yapmış durumdayız. Bu yıl yaklaşık 60 bin nitelikli ve kaliteli konutu ihale edeceğiz. Öte yandan bu ihalelerimiz de yurt içi ve yurt dışı firmalara açıktır. Açıklıkla belirtmek isterim ki Türkiye’nin sosyal konut alanındaki deneyimi özellikle konut sorunu olan ülkelerde son derece dikkat çekmekte ve ilham kaynağı olmaktadır.”

Yorumlar