Tunus'ta yeni siyasi süreç

- Sosyolog Mehdi Mebruk: - "Hükümeti lobilerin baskısı, finans mafyası ile Sıyd’ın kurbanlarından biri olduğu baskıcı yönetim ve yolsuzluk gibi tehlikeler bekliyor" - Siyaset Bilimci İsa: - "Yeni hükümet Tunus halkı için sürpriz olmayacak ve koalisyon ortakları aynı şekilde varlıklarını sürdürecek. Hatta bazı bakanlıklar eski bakanlarla yollarına devam edecek" - İktisat Startejileri Uzmanı Cebnun: - "Hükümet dokuz parti arasında bölüşülecek. Katı liberalizm ile marjinal solun oluşturacağı bir hükümetin başarı şansı çok düşüktür"

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta yeni siyasi süreç

TUNUS (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi’nin Haziran ayının başında Ulusal Birlik Hükümetinin kurulma çağrısı ve eski başbakan Habib es-Sıyd hükümetinden güvenoyunun çekilmesiyle yeni bir sürece girdi.

Siyasi çevreler ve analistler, kurulması planlanan Ulusal Birlik Hükümeti’nin bir önceki Sıyd hükümetini oluşturan 4’lü koalisyondan oluşacağı konusunda görüş bildirirken, yeni hükümetin Tunus halkı için sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Siyaset Bilimci Vedi İsa, "Yeni hükümet Tunus halkı için sürpriz olmayacak ve koalisyon ortakları aynı şekilde varlıklarını sürdürecek. Hatta bazı bakanlıklar eski bakanlarla yollarına devam edecek." dedi.

Tunus halkı arasında hükümetin performansından duyulan ümitsizliğin gittikçe yükseldiğine işaret eden İsa, Sıyd’ın görevden alınmasının arkasındaki gerçek hedefin, halkın 4’lü koalisyona güvenini yeniden sağlamak olduğunu söyledi.

Ulusal Birlik Hükümetinin kurulma girişiminin yönetimdeki partilerin siyasi dehalarının sonucu olduğunu dile getiren İsa, var olan başarısızlığın sorumluluğunu Başbakan Sıyd’a yükleyerek kendilerinin halkın önünde yeni bir sayfa açarak zaman kazanmayı hedeflediklerini vurguladı.

- "Yeni hükümeti büyük ekonomik zorluklar bekliyor"

Sosyolog Mehdi Mebruk ise kurulacak hükümeti bekleyen sorunların bir önceki hükümetin de başını ağrıtan sorunlardan farklı olmayacağını dile getirerek, "Hükümeti lobilerin baskısı, finans mafyası ile Sıyd’ın kurbanlarından biri olduğu baskıcı yönetim ve yolsuzluk gibi tehlikeler bekliyor." dedi.

Tunus’ta bir süredir dile getirilen, söz konusu hükümet değişikliğinin arkasındaki sebebin Cumhurbaşkanı Sibsi’nin oğlu Hafız Kaid es-Sibsi’nin olduğu söylentilerini doğrulayan Mebruk, benzeri bir aile baskısının gelecek hükümet için de muhtemel olduğunu ileri sürdü.

İktisat Stratejileri Danışmanı Muhammed Sadık Cebnun da yeni hükümeti büyük ekonomik zorlukların beklediğini belirterek, "Kalkınmanın oldukça zayıf olduğu bir Tunus ekonomisi var. İşsizlik ve tarihinde hiç görülmemiş seviyelere çıkan enflasyon temel konular içinde yer alıyor." diye konuştu.

Partiler arasındaki kontenjan konusunun ciddi bir sorun olduğunu dile getiren Cebnun, "Bu kez hükümet dokuz parti arasında bölüşülecek. Katı liberalizm ile marjinal sol arasında partilerin oluşturacağı bir kabinenin başarı şansı çok düşüktür. Bu durumda yeni hükümet başarısız olursa yeniden seçime gidilerek halkın görüşüne başvurmaktan başka bir tercih kalmıyor." dedi.

Yeni hükümetin başını çekecek kişinin kim olacağı konusunda karar sahibinin Cumhurbaşkanı olduğunu dile getiren Şuruk Gazetesi Başyazarı Nuri Sal, dünkü yazısında ülkenin girdiği çıkmazdan gerçek anlamda çıkmanın yolunun, ülkeye büyük fatura ödeten siyasi çekişmelerden uzak durmak olduğunu belirtti. Sal yazısında, siyasi partilerin devletin değişik kademelerine kendi yandaşlarını yerleştirmekten vazgeçmeleri gerektiğini dile getirdi.

- Yeni başbakanı bekleyen sorunlar

Kurulması planlanan Ulusal Birlik Hükümeti’nin başına geçecek isme ilişkin yoğun görüşmeler bugünden itibaren başlayacak. Resmi açıklamaların dışında bazı isimler karar mekanizmasına yakın çevrelerce ifade ediliyor. Bunların arasında Nida Tunus Partisi’nden siyasilerin yanında Habib es-Sıyd Hükümeti’nde Yerel İdareler Bakanı Yusuf Şahid, aynı hükümette Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Naci Cellul ve Maliye Bakanı Selim Şakir gibi siyasilerin isimlerinin geçtiği biliniyor.

Yeni kabinenin kurulma çağrısı Sıyd’a alternatif isimler arasında olan eski Merkez Bankası Başkanı Kemal Nabili ile eski Dışişleri Bakanı Munci Hamidi’nin de adları yeni başbakan adayları arasında geçiyor.

Ancak her halükarda gelecek olan yeni hükümetin önünde 650 bin kişilik işsizler ordusuna istihdam sağlamak, döviz girdisinin önemli kaynağı kabul edilen turizm sektörünün durmak üzere olan çarklarını yeniden harekete geçirmek, 14 Ocak Devrimi’nin dur dediği yolsuzlukların önüne geçmek, “Mali Uzlaşı Kanunu” tartışmalarını bir şekilde bitirmek gibi daha birçok sorun çözüm bekliyor.

Tunus'ta Şubat 2015'te Sıyd'ın kurduğu hükümet bir yıl sonra geçirdiği revizyonla geçen Haziran ayının başına kadar yönetimde kalmayı başardı. Bardo, Susa ve Muhammed Hamis olayları gibi önemli terör saldırılarının yaşanmasına rağmen ülke içinde genel güvenlik konusunda başarılı olduğu dile getirilen Habib es-Sıyd hükümetinin ekonomik sorunlara çözüm bulmada başarısız olduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı el-Baci Kaid es-Sibsi'nin 2 Haziran'da hükümetin miadını doldurduğu ve tüm tarafların katılacağı Ulusal Birlik Hükümetinin kurulması çağrısı ülkede sürpriz olarak değerlendirilmişti.

Yorumlar