Tunus'ta Türkçe dersleri kaldırılıyor

- Eğitim Bakanlığı yalnızca liselerde öğretilen seçmeli Türkçe'yi yeterli ilgi görmediği gerekçesiyle kademeli olarak kaldırıyor

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta Türkçe dersleri kaldırılıyor

TUNUS (AA) - Tunus Eğitim Bakanlığı'nın, Türkçe’yi seçmeli yabancı dil dersleri müfredatından çıkarma kararı aldığı bildirildi.

Bakanlığın aldığı karara göre, bu yıl sadece lise 3'üncü sınıflar için müfredattan çıkarılan Türkçe dersi, gelecek eğitim yılından itibaren tamamen kaldırılacak.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Tunus Eğitim Bakanlığı Orta Okul ve Liseler Genel Müdürü Munzir Zuveyb, Türkçe dersleri tercih eden öğrencilerin sayısında son iki yılda azalma olması nedeniyle Türkçe’nin bu yıl lise 3'üncü sınıflar için tercihli dersler müfredatından çıkarıldığını söyledi.

Tunus’ta Türkçe eğitimine 2012 yılında başlandığını hatırlatan Zuveyb, "2014-2015 Öğretim Yılı'nda 482 öğrencinin seçmeli ders olarak tercih ettiği Türkçe, geçen yıl ülke genelinde 371 kişi tarafından tercih edildi. Buna göre, ülke genelinde toplam 111 kişi azalma görünüyor." dedi.

Türkçe'yi bazı okullarda birkaç kişiden fazla öğrencinin tercih etmediğine dikkati çeken Zuveyb, bu durumu ülke eğitimi için "kayıp" olarak niteledi.

- Teşvik etmek gerek

Türkçe derslerindeki bu düşüşü ihmalle açıklamanın doğru olmadığını söyleyen Zuveyb, "Öğretmenler Türkçe eğitimin yanında çeşitli aktiviteler düzenleyerek, öğrencileri bu dili öğrenmeye teşvik etmeleri gerekir." diye konuştu.

Zuveyb şunları söyledi:

“Derslerin, öğrencileri Türkçe'ye teşvik edecek unsurlardan zayıf olmaması gerekir. Türkçeyi tercih edecek öğrenciye ileride Türkiye’de burslu öğrenim görebilme imkanlarının tanıtılması, öğrenciyi elde edeceği imkanlar konusunda iyi motive eder. Son dönemlerde bu Türkçe konusunda iyi yapılmadı. Eğitim materyallerinin tamamlanması ve öğretim kadrolarının çeşitli aktivitelerle Türkçe’ye farkındalığı ve ilgiyi artırmaları gerekiyordu. Eğitim kadrosu Türkiye tarihi ve kültürü gibi konularda faaliyetler düzenlemeli. Türkiye algısının güçlenmesi, Türkçe'ye tercihi artıracaktır.”

Türk yetkililerin Tunus Eğitim Bakanlığı’yla irtibatlı bir şekilde öğrencileri teşvik edici programlar ve kampanyalar düzenlemesi gerektiğini dile getiren Zuveyb, "Bu konuda çalışmalar yapılır ve istek artarsa konu yeniden değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, konuya ilişkin yaşanan sıkıntıları aktaran Tunus'taki Türkçe öğretmenleri yurtdışı görevlendirmeleri öncesinde kendilerine yabancılara Türkçe öğretimi konusunda bir eğitim verilmediğinden yakındı.

Ayrıca, 2015-2016 öğretim yılı başında talep edilen Türkçe kitapların kendilerine ancak Haziran ayında ulaştırıldığını belirten öğretmenler, Büyükelçilik’te kendilerini yönlendirecek, çeşitli faaliyetler için koordineyi sağlayacak eğitim ateşeliğinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğu konusunda ortak kanaate sahip.

Öte yandan Tunus'ta yaşayan Türklerin ülkede Türkçe dersler konusundaki gerilemenin Tunus'ta halen bazı eğitim kurumlarına sahip Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) fayda sağlayacağını düşünmeleri bir diğer önemli husus olarak göze çarpıyor.

Tunus Eğitim Bakanlığı’nın 2012'den itibaren Türkçe’yi seçmeli yabancı dil dersi olarak müfredata koymasının ülkede bazı çevreleri rahatsız ettiği ifade ediliyor.

Lise eğitiminin 4 yıl olduğu Tunus'ta ilk kez 2012-2013 öğretim yılında Türkçe dersleri seçmeli olarak lise 3 ve 4'üncü sınıflarda haftada üç saat okutulmaya başlanmıştı.

Tunus Eğitim Bakanı Naci Cellul imzasıyla 18 Nisan 2016'da yayınlanan bir genelgede, "Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş ve insan kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi hedefiyle 2016-2017 öğretim yılında lise 3'üncü sınıflardan Türkçe dersleri programı müfredattan çıkarılmıştır." ifadeleri yer almıştı.

Yorumlar