Tunus'ta miras hukuku tartışması

- Zeytune Üniversitesi öğretim üyeleri, İslam hukukuna göre düzenlenen miras yasalarında değişiklik öngören teklife karşı çıktı

Google Haberlere Abone ol
Tunus'ta miras hukuku tartışması

TUNUS (AA) - Tunus’taki Zeytune Üniversitesi öğretim üyeleri ortak imzalı bir belgeyle miras hukukunda değişiklik öngören kanun teklifine karşı çıktı.

Öğretim üyeleri düzenledikleri panelde imzaladıkları belgeyi kamuoyuna sunarak İslam hukukuna göre düzenlenen miras yasalarının değiştirilmesi için verilen teklife karşı olduklarını duyurdu.

Panelde konuşan eski Din İşleri Bakanı ve Öğretim Üyesi Nuruddin Hadimi, eşcinsellik, hayat kadınları ve içki gibi konuların ülkenin gündemi olmadığını, gerçek sorunların kalkınma, ekonomi, devlet kurumlarının oluşturulması, özgürlüklerin yerleşmesi gibi meseleler olduğunu söyledi.

Tunus toplumunun 1400 yıldır Müslüman olarak yaşadığını belirten Hadimi, bu ve benzeri tekliflerin tarih, coğrafya, medeniyet ve toplumu düşünmeden yapılmış çağrılar olduğunu vurguladı.

Hadimi, Tunus Anayasası’nda "Devletin dini İslamdır" ifadesinin bulunduğunu hatırlatarak bu tür taleplere karşı koyacaklarını belirtti.

Panelde konuşan Profesör Süleyman Şevvaşi ise Tunus'ta belli bir grubun dine ve din kurumlarına karşı ön yargıyla yaklaştığını söyleyerek, "Din İşleri ve Milli Eğitim Bakanlığının Kur'an-ı Kerim eğitimi programına karşı saçma gerekçeler ortaya koyarak itiraz ediyorlar. Bizler yetmiş yıl Fransa sömürgesi altında yaşadık, ancak Fransa dahi bunu yapmaya cesaret edemedi." diye konuştu.

Çeşitli gruplardan 27 milletvekilinin 10 Mayıs'ta meclise sunduğu kanun teklifinde akrabalık dereceleri eşit olan miras sahiplerinin talep etmeleri durumunda mal bölüşümünün eşit şekilde gerçekleşmesi öngörülmüştü.

Yorumlar