Tunceli Üniversitesinin isminin "Munzur" olarak değiştirilmesi

- Rektör Prof. Dr. İpek: "Üniversitemizin adının "Munzur Üniversitesi" olarak değişmesi Tunceli ilinin kültürel ve inançsal geçmişine dönük bir duyarlılığı ifade etmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Tunceli Üniversitesinin isminin "Munzur" olarak değiştirilmesi

TUNCELİ (AA) - Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Tunceli Üniversitesinin adının torba yasa ile "Munzur Üniversitesi" olarak değiştirildiğini belirterek, "Üniversitemizin adının Munzur olarak değişmesi Tunceli ilinin kültürel ve inançsal geçmişine dönük bir duyarlılığı ifade etmektedir." dedi.

Rektör Prof. Dr. İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2008 yılında kurulan üniversitelerinin adının "Munzur" olarak değiştirildiğini anımsattı.

"Tunceli yüzlerce yıllık bir kültürel ve tarihsel geçmişe sahiptir." diyen İpek, Anadolu coğrafyasının öncelikli ve önemli bir kadim düşünce ve inanç merkezi olan Tunceli, ocakların kurulduğu, dervişlerin yurt tuttuğu, erenlerin hizmet verdiği bir bölgedir. Yüzlerce yıllık süreçte Dersim'de yaşayan bu kültürel ve düşünsel donanım sayısız şahsiyet yetiştirmiştir ve sadece Tunceli ilinin değil Anadolu'nun genelini tasavvufi anlamda aydınlatmıştır." ifadelerini kullandı.

Tunceli'nin sahip olduğu kültürel ve tarihsel birikime, coğrafi güzelliğe ilham kaynağı olan coğrafi güzelliklerin başında adını dağlara, vadiye ve nehre veren Munzur'un geldiğini dile getiren İpek, "Munzur ve Dersim ifadeleri tarih boyunca adeta iç içe geçmiştir. Munzur denildiğinde insanımızın aklına gelen Dersim olmuştur. Dağıyla, vadisiyle ve nehriyle tüm Tunceli Munzur'un güzelliklerinin coğrafi zemini olmuştur." diye konuştu.

İpek, üniversitelerinin yeni adının hayırlı olmasını dileyerek, "Üniversitemizin adının Munzur olarak değişmesi Tunceli ilinin kültürel ve inançsal geçmişine dönük bir duyarlılığı ifade etmektedir. Üniversitemizin yeni adının başta Tunceli ilimize ve tüm toplumumuza hayırlı olmasını temenni ederken üniversitemizin Tunceli ili ile ilgili kültürel ve tarihsel temelli bilimsel çalışmalarını artırarak devam ettireceğini aktarmak isterim." diye konuştu.

Yöre halkı açısından büyük öneme sahip olan Munzur isminin bilim kurumunda yaşatılacak olmasının oldukça önemli olduğunu belirten Avukat Barış Yıldırım da şunları söyledi:

"Munzur sahasının ekolojik ve doğal miras açısından büyük bir önemi var. Onun için 1971 yılında bakanlar kurulu tarafından milli park olarak ilan edildi. Aynı zamanda dünya kültürel ve doğal miras korumasına dair sözleşme hükümlerince dünya kültür mirası listesine alınması içinde çaba gösterdiğimiz bir alan Munzur Vadisi. Hal böyle olunca burada bilimsel ve akademik çalışmaların merkezi durumunda olan Tunceli Üniversitesinin isminin Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesi elbetteki yöre bakımından olumlu bir sürece tekabül eder." dedi.

Tunceli Üniversitesinin adının Munzur olarak değiştirilmesinden dolayı mutlu olduklarını anlatan Yıldırım, "Kültürel mirasımızın temeli olan Munzur'un isminin bu şekilde bir bilim kurumunda yaşatılacak olması bizim açımızdan son derece önemli." ifadesini kullandı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tunceli'yi ziyareti sırasında vatandaşların talebi üzerine Tunceli Üniversitesinin isminin değiştirilmesi için çalışma başlatılmıştı. Bu çerçevedeki çalışmalar sonucu üniversitenin adı torba yasa ile "Munzur" olarak değiştirilmişti.

Yorumlar