Tunceli halkı yaylalara güvenle çıkmak istiyor

- Tuncelili besiciler, bölgenin huzura kavuşmasını ve hayvanlarını otlatmak için yaylalara güven içinde çıkabilmeyi istiyor - Hel Yaylası'nda hayvancılık yapan Ateş: - "Çözüm Süreci çok iyiydi. En azından rahatça gelip gidebiliyorduk, can endişesi taşımıyorduk. Şimdi de geliyoruz ama endişe taşıyoruz. Canımızdan, malımızdan korkuyoruz, sıkıntılar yaşıyoruz" - "Kimsenin canı yanmasın herkes de rahat rahat gelip gitsin. Bu kan yeteri kadar döküldü, yeter artık barış olsun"

Google Haberlere Abone ol
Tunceli halkı yaylalara güvenle çıkmak istiyor

TUNCELİ (AA) - FATMA ÇIRAY - Terör olaylarının mağdur ettiği Tunceli halkı, Çözüm Süreci ile yaşanan huzur ortamının yeniden sağlanmasını istiyor. Geçim kaynakları hayvanlarını otlatmak için baharda yaylalara gitmeye başlayan Tuncelili besiciler de bir an önce bölgeye huzurun gelmesini ve endişelenmeden yaylalara çıkmayı arzu ediyor.

İl genelinde bazı alanların terör tehdidi nedeniyle geçici askeri güvenlik bölgesi ilan edildiği Tunceli'de, hayvancılıkla geçimini sağlayan aileler, baharın gelmesiyle yasaklanmayan yaylalara çıkmaya başladı.

Uzun yıllar sonra Çözüm Süreci ile kavuştukları huzurlu ortamdan yeniden başlayan terör olaylarıyla uzaklaşan Tunceliler, hayvanlarını otlatmak için çıktıkları yaylalarda terör nedeniyle güvenlik endişesi duyuyor.

Yaylara can ve mal endişesi yaşamadan gidebilmek isteyen Tunceliler, olayların sona ermesini ve bölgede barış ve huzurun hakim olmasını talep ediyor.

- "Çözüm sürecinde rahattık"

Hayvanlarını otlatmak için Pülümür ilçesindeki Hel Yaylası'na çıkan Hüseyin Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990'lı yıllarda bölgedeki olaylar nedeniyle Erzincan'a göç etmek zorunda kaldığını ve yaklaşık 40 yıldır bölgedeki dağ ve yaylalarda hayvancılık yaptığını söyledi.

Çözüm Süreci ile huzura kavuştukları ancak son dönemdeki terör olayları nedeniyle güvenlik endişesi yaşadıklarını ifade eden Ateş, "Önceden burada rahat yaşıyorduk. İyi kötü idare ediyorduk. Şimdi Erzincan'da kira veriyoruz, sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm sürecinde rahattık, sıkıntımız yoktu. Bu yıl çok sıkıntılı. İlkbahardan beridir gelmeye çalışıyoruz ama kendi yerimize, kendi evimize gelemiyoruz." diye konuştu.

- "Canımızdan, malımızdan korkuyoruz"

Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ve güvenlik konusunda endişelenmeden yaylalara çıkmak istediklerini dile getiren Ateş, şöyle konuştu:

"Başka bir iş elimizden gelmiyor, başka bir iş yapmasını bilmiyoruz, bununla geçiniyoruz. Çözüm Süreci çok iyiydi. En azından rahatça gelip gidebiliyorduk. Can endişesi taşımıyorduk, şimdi de geliyoruz ama endişe taşıyoruz. Canımızdan korkuyoruz, malımızdan korkuyoruz, sıkıntılar yaşıyoruz. 'Acaba ne oluruz?' diye düşünüyoruz. Kimsenin canı yanmasın herkes de rahat rahat gelip gitsin. Bu kan yeteri kadar döküldü, yeter artık barış olsun."

Aynı yaylada hayvanlarını otlatan İlyas Korkut da Çözüm Süreci'yle biraz olsun huzura kavuştuklarını ama yeniden güvenlik endişesi duyduklarını belirtti.

Olaylar nedeniyle bazı bölgelere giriş çıkışın yasaklandığını, kimi yerlerde yaylalara çıkmak bir yana köylerine gidemeyenlerin olduğunu aktaran Korkut, "Çözüm döneminde biraz iyiydi ama ondan sonra berbat oldu, artık huzur istiyoruz." dedi.

Yorumlar