"Tüm inananlar için muhasebe zamanı"

- "Bin aydan daha hayırlı" Kadir Gecesi, yarın idrak edilecek - YBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal: - "Bu gece, kadir ve kıymetini Kur'an ve Allah'tan almıştır. Tüm inananların bu gece, Kur’an ile bağlarını gözden geçirmelerinin, onu okuma, anlama ve yaşama konusunda bir muhasebe yapmalarının tam zamanıdır" - "Kadir Gecesi'ni gereği gibi idrak ettiğimizde bir seneye bir ömrü sığdırmışız demektir. Bunun da yolu, ramazanın her gecesini kadir bilerek değerlendirmekten geçmektedir"

Google Haberlere Abone ol
"Tüm inananlar için muhasebe zamanı"

ANKARA (AA) - S. AHMET AYTAÇ - Ramazan Bayramı'nın yaklaştığını müjdeleyen Kadir Gecesi yarın dualarla idrak edilecek.

Maddi ve manevi pek çok hikmet, rahmet ve bereketi bünyesinde barındıran, Kur’an’ın indirilmeye başlandığı ve duaların kabul edildiği kutlu bir gece olan Kadir Gecesi için manevi önderler, "Her geceyi kadir bil, her gördüğünü Hızır bil" tavsiyesinde bulunuyor.

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an-ı Kerim'in, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hazreti Muhammed'e vahiy olunmaya başlandığı gece.

Bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu Kadir suresinde bildiriliyor. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur’an’ın ramazan ayında indirildiği beyan ediliyor.

- Kadir suresi 1-5. ayetler

Allah, Kadir suresi 1-5. ayetlerde "Şüphesiz ki biz Kur’an’ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi nedir, nereden bileceksin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar." buyuruyor.

Hazreti Muhammed de hadislerinde Kadir Gecesi'yle ilgili, “Faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan umarak Kadir Gecesi'ni güzel amellerle geçirenlerin geçmiş günahları bağışlanır.” müjdesini veriyor ve Müslümanlara bu gecede “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle.” diyerek dua etmelerini tavsiye ediyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (YBÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünal, Kadir Gecesi'nin İslam ümmetine Allah'ın en büyük hediyelerinden birisi olduğunu aktardı.

Hz. Peygamber’den gelen rivayetlere göre bu gecenin ramazanın 27. gecesi olması üzerinde ümmetin ve alimlerin yoğun bir kanaati bulunduğuna işaret eden Ünal, "Bu gece, kadir ve kıymetini Kur’an’dan ve Allah'tan almıştır. Tüm inananların bu gece Kur’an ile bağlarını gözden geçirmelerinin, onu okuma, anlama ve yaşama konusunda bir muhasebe yapmalarının tam zamanıdır." diye konuştu.

- Kadir Gecesi Hazreti Muhammed'e ve ümmetine hediye edildi

Kadir Gecesi'nin Hazreti Muhammed'e ve onun ümmetine hediye edildiğini vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Nakledildiğine göre Hz. Peygamber efendimiz, önceki ümmetlerin ömürlerine göre, kendi ümmetinin ömürlerini kısa bulmuş, neticede diğer ümmetlerin uzun ömür içerisinde işledikleri amele, ulaştıkları sevaba erişemezler diye endişelenmiş. Bunun üzerine Yüce Rabbimiz tarafından, Peygamberimize bin aydan hayırlı olan bu gecenin hediye olarak verildiği ve kendisinin sevindirildiği söylenir.

Bu gecede, bir ömürlük bir zaman dilimi bizlere bahşedilmiştir. Bin ay, yaklaşık olarak 83 yıl 4 aya tekabül etmektedir. Bu da Kadir Gecesi'ni gereği gibi idrak ettiğimizde bir seneye bir ömrü sığdırmışız demektir. Bunun da yolu, ramazanın her gecesini kadir bilerek değerlendirmekten geçmektedir."

Bu kadar uzun bir vakitten daha hayırlı olan geceye Kadir Gecesi denilmesi, hem gecenin hem geceyi ihya edenlerin hem de o anda yapılan ibadetlerin azametli, şerefli ve kıymetli olmasından kaynaklandığını vurgulayan Ünal, Kadir Gecesi'nde yapılan ibadetlerin, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetlerden daha faziletli olduğunu hatırlattı.

- "Kadir Gecesi'ne özgü özel bir ibadet yoktur"

Bu geceye özgü özel bir ibadet bulunmadığını belirten Ünal, "Bu nedenle bu geceyi kaza namazı, cemaatle teravih namazı kılarak, kendimiz ve sevdiklerimiz için bol bol dua ederek, hayatımızın muhasebesini yaparak, geçmişlerimiz için dualar ederek ve bol bol Kur’an okuyarak değerlendirebiliriz. Geceden gereği gibi istifade edebilmek için kırgınlıkları bitirmeli, insanları affetmeli ve yetim, öksüz ve yaşlılarımızı da sevindirmeyi unutmamalıyız. Çünkü bu gece, tan yerinin ağarmasına kadar huzur ve esenlik doludur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar