TÜGVA'dan "Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi"

- Vakfın İstanbul temsilciliği tarafından aralıkta gerçekleştirilecek atölyeye başvurular başladı

Google Haberlere Abone ol
TÜGVA'dan "Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi"

İSTANBUL (AA) - Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İstanbul Temsilciliği tarafından "Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi" düzenlenecek.

TÜGVA'dan yapılan açıklamaya göre, vakfın İstanbul temsilciliği aralıkta "Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi" gerçekleştirecek. Çatışma çözümleri ve barış araştırmaları uzmanı Cihangir İşbilir'in koordinasyonunda 20 hafta sürecek programa başvurular başladı. Mülakatla kabul edilecek katılımcılara burs desteği de sağlanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Cihangir İşbilir, çatışma yönetimi ve barış inşası alanında yeterince uzman bulunmadığını kaydetti. Programla bu sahaya dikkati çekmek ve genç diplomat adaylarını keşfetmek istediklerini vurgulayan İşbilir, "Bugün dünyadaki farklı yoğunluk ve çeşitteki çatışmaların çoğu İslam dünyasında, bunların da en önemlileri ülkemizin etrafında gerçekleşiyor. Maalesef İslam dünyası bu çatışmaların çözümü adına birlikte etkili adımlar atamadığı gibi kapsamlı bir barış formülü de sunamıyor." ifadelerini kullandı.

Programın 20 hafta süreceğini belirten İşbilir, çalışmanın birinci kademesinde başta Suriye, Irak, Yemen, Filistin ve Keşmir olmak üzere çatışma bölgeleriyle ilgili makale ve kitap okuması gerçekleştirmeyi ve barış inşası sahasında uzmanlaşmak isteyen katılımcılara katkıda bulunmayı planladıklarını dile getirdi. Bu kademede başarılı olanlarla saha araştırmaları yapacaklarını aktaran İşbilir, şunları kaydetti:

"Potansiyel çatışma bölgelerinden çatışma sonrası rehabilitasyon faaliyetlerine kadar yerinde inceleyip raporlaştıracağız. PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütlerini de bu program kapsamında tahlil edip, İslam dünyasındaki darbeler üzerine de araştırmalar yapacağız. Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kurumların iflas ettiği günümüzde barış araştırmaları çok daha önem kazandı. Birçok terör örgütüyle mücadele eden ve yeni nesil terör örgütü olan FETÖ darbesine maruz kalan Türkiye, alacağı inisiyatiflerle bölgesindeki ve İslam dünyasındaki kalıcı barışın anahtarı olabilir. Başlatacağımız Çatışma Bölgeleri ve İnsani Diplomasi Atölyesi'nin bu amaca da hizmet edeceğini ümit ediyoruz. Çalışmamıza ilgi duyan lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri www.istanbul.tugva.org adresinden başvurabilir."

Yorumlar