TTIP, Almanya'da koalisyon hükümetini böldü

- AB ile ABD arasında 3 yıldan bu yana müzakereleri süren TTIP, koalisyon hükumetinin iş başında olduğu Almanya'da görüş ayrılıklarına neden oldu - Başbakan Merkel'in Partisi CDU ve Başbakan Yardımcısı Gabriel'in Partisi SPD'den farklı sesler yükseldi - Almanya'da "Stop TTIP" ve "Blockupy" gibi inisiyatifler, protestolarla anlaşmaya engel olmaya çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
TTIP, Almanya'da koalisyon hükümetini böldü

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK/ERBİL BAŞAY - AB ile ABD arasında imzalanması hedeflenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP), Almanya’da koalisyon ortakları arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Müzakereleri 2013 yılının temmuz ayında başlayan söz konusu anlaşma ile AB ile ABD arasındaki gümrüklerin kaldırılması, ürün ve hizmetler için ortak normlar getirilmesiyle AB ve ABD piyasalarında şirketlerin daha rahat faaliyet gösterebilmesi hedefleniyor.

Büyük bir ticaret hacmi oluşturacak serbest ticaret antlaşmasına ilişkin görüşmeler kritik bir dönemden geçiyor. Özellikle bölge ekonomisini domine eden Almanya’dan gelen tepkiler görüşmelerin sona erdiğine yönelik algı oluştururken, TTIP müzakereleri koalisyon hükümetinin iş başında olduğu ülkede görüş ayrılıklarına da neden oldu.

Almanya Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, Berlin'de yaptığı açıklamada, kimsenin itiraf etmemesine karşın TTIP müzakerelerinin fiilen başarısız olduğunu söyledi.

Ülkede koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı da olan Gabriel, 4 turda yapılan görüşmelerde 27 başlıkla ilgili tek bir ortak metnin oluşturulamadığına işaret ederek, müzakerelerde Amerikalıların önerilerine teslim olunmaması gerektiğini savundu.

SPD Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Hubertus Heil ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD Başkanı Barack Obama’ya müzakerelerde Avrupa’nın pozisyonunu açık bir şekilde anlatmadığını öne sürerek, Merkel’in, Obama’nın isteği üzerine TTIP anlaşmasını hızlı bir şekilde imzalamak istediğini söyledi.

Heil, Gabriel’e destek vererek, "TTIP artık gerçekleşmeyecek." öngörüsünde bulundu.

SPD’li Avrupa Parlamentosu (AP) Ticaret Komisyonu Başkanı Bernd Lange de TTIP'nin gerçekleşmesine bir şans vermediğini ifade ederek, anlaşmayı "ölü bir at" olarak nitelendirdi.


- Merkel’in partisinden Gabriel’e tepki



Sigmar Gabriel’in açıklamalarına hükümetin diğer ortakları Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinden sert tepki geldi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber, Gabriel’in genel başkanlık ile ekonomi bakanlığı arasında manevralar yapmasının katlanılabilecek bir durum olmadığını söyledi.

Gabriel’in Ekonomi Bakanı olarak SPD’ye değil, Alman halkı için yemin ettiğini ifade eden Tauber, Gabriel’in ekonomi bakanı olarak Almanya’daki istihdam ve Alman şirketlerinin çıkarları için mücadele etme zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Milletvekili Gerda Hasselfeld de Gabriel’in gerçeklik duygusunu kaybettiğini savunarak, SPD’den yapıcı bir siyaset yapmasını istedi.


- "Müzakereyi sürdürmek doğrudur"


Almanya Başbakanı Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert ise Merkel’in AB’nin ABD ile yaptığı müzakerelerde nelerin elde edilebildiğine bakacağını ifade ederek, "Müzakereyi sürdürmek doğrudur." ifadesini kullandı.

Söz konusu müzakereler, siyasilerin yanı sıra Alman ekonomi dünyasında da tartışma konusu oldu. Almanya Sanayicileri Birliği Başkanı Ulrich Grillo, Gabriel’in açıklamalarını "şaşılacak" olarak nitelerken, Alman İşverenler Birlikleri Başkanı Ingo Kramer de bu konuda Başbakan Merkel’in Almanya’nın ihracatına ilişkin doğru yolda olduğunu savundu.

Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü’nden (IW) yapılan açıklamada da Gabriel’in SPD genel başkanı olarak konuştuğu ve ekonomi bakanının TTIP’yi seçim malzemesi olarak kullandığı kaydedildi. Sendikalardan ise Gabriel’in sözlerine destek geldi.


- TTIP, ülke genelinde protesto edildi



Öte yandan, özellikle Almanya'da "Stop TTIP" ve "Blockupy" gibi inisiyatifler, protesto gösterileriyle anlaşmaya engel olmaya çalışıyor. Obama’nın bu yıl nisan ayında Merkel ile bir araya geldiği Hannover kentinde yaklaşık 35 bin kişi TTIP’yi protesto etmişti.

Protestocular, müzakere maddelerinin şeffaf olmamasından, görüşmelerin kapalı kapılar ardında yapılmasından, AB içinde ürün ve gıdalar için uygulanan standartların düşürüleceğinden rahatsız olduklarını dile getiriyor.

Eylül ayı ortalarında Berlin’de yeni bir protesto yapılması hedefleniyor.


- TTIP neler getirecek?


AB Komisyonu’nun yaptığı araştırmaya göre, söz konusu anlaşma, AB’de 10 yıl içinde ekonomik büyümeye yüzde 0,5'lik ek katkının yanı sıra 4 kişilik bir ailenin yılda 445 avro daha fazla kazanmasını sağlayacak. Ayrıca, anlaşmanın sadece Almanya’da 110 bin ek istihdam oluşturması bekleniyor.

Öte yandan, AB’de TTIP’nin geçerli olması için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD ve AB yetkilileri, görüşmelerin ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığı döneminde neticelendirilmesini istiyor. Ancak ABD’de başkanlık seçimlerinin kasımda yapılacak olması ve Obama’nın Beyaz Saray’dan 20 Ocak’ta ayrılacak olması, bu "karmaşık" anlaşmanın 2016 sonuna yetişmesini zorlaştırıyor.

Yorumlar