Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesi Avrupa basınında

- Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi: "Trump'ın zaferi, ABD ve dünya için bir dönüm noktası" - Fransız "Le Monde" gazetesi: "Trump’ın seçilmesi dünya için deprem olacak" - İtalyan La Repubblica gazetesi: "Trump Başkan. ABD seçimlerinde şok" - Avusturya Kurier gazetesi: "Amerikan rüyası, kabusa dönüşüyor"

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesi Avrupa basınında

LONDRA (AA) - Avrupa basını, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın ABD'nin 45. başkanı seçilmesine geniş yer verdi.

Almanya basını, Trump'ın seçilmesini "dünya için bir dönüm noktası" yorumuyla duyururken Fransız basını "Trump'ın seçilmesinin dünyayı belirsizliğe sürüklediği" yorumuna yer verdi. İtalyan basını, Trump'ın seçilmesini "ABD seçimlerimde şok" başlığıyla verirken İngiliz basını Trump'ın seçilmesinin ülkedeki Avrupa Birliği'nden çıkış sürecine (Brexit) olası etkilerini irdeleyen yorumlara yer verdi.

Avrupa gazeteleri, Trump'ın seçilmesinin tahmin edilemediği ve "Clinton'a karşı kazanılmış şoke edici bir zafer olduğu" yorumlarını aktarırken Trump'ın politikalarının AB ülkelerine etkisini yayınladıkları haberlerle irdeledi.

- Almanya

Alman Focus dergisi, Trump'ın bazı konularla ilgili olumsuz tutumunun uluslararası iş birliğini zorlaştıracağı yorumunda bulunarak "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olan sempatisi, temelde nükleer silahları kullanmaya hazır olması, Meksika gibi diğer ülkelere karşı tutumu, barış ve dostluğa yönelik bir politikaya işaret etmiyor. Zaten zorlaşmış olan uluslararası iş birliği yeni büyük sınavlarla karşı karşıya kalacak." ifadelerine yer verdi.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesi, "düşünülemeyecek bir şeyin gerçekleştiği" yorumunu yaparak "Kendi misyonuna sahip başkan" başlığıyla yayınladığı yorumda, "Beyaz Saray'a taşınacak olan Donald Trump bugüne kadar kendi egosuyla dikkat çekti. Rakibine olan tepki çok büyük olduğu için Amerikalılar onunla (Trump) bir deney yapmaya karar verdi." görüşünü aktardı.

"Süddeutsche Zeitung" gazetesi ise "Trump'ın zaferi, ABD ve dünya için bir dönüm noktası" başlığıyla yayınladığı haber-yorumda, "ABD'de çoğunluk bir devrim istiyor. Bunu da Başkan Trump ile buldu. Ülke kutuplaştı, çok sayıda kişi gelecek korkusuna kapıldı. Dünya nefesini tutuyor." ifadesini kullandı.

"Der Tagesspiegel" gazetesinde "Beyaz insanların intikamı" başlığıyla yer alan yorumda, "Başkan, Donald Trump mı? Bu sarsıcı bir durum, hatta bir skandal. Hillary Clinton'a karşı olan tüm haklı itirazlara rağmen dünyanın en önemli seçim makamı için iki kişiden hangisinin daha uygun olduğu ortada. Elbette Clinton. Seçim mücadelesinde kimin kendisini diskalifiye ettiği de ortada. Trump, kendine yönelik övgülerle dolu ve tümüyle uydurulmuş suçlamalarla dolu bir seçim kampanyası yürüttü" değerlendirmesinde bulunuldu.

Alman televizyon kanallarında yapılan yorumlarda da Alman halkının büyük çoğunluğunun Trump'ın seçim zaferinden dolayı hayal kırıklığına uğradığı ve ikili ilişkilerin geleceğine olumlu bakmadığı görüşlerine yer verildi.

- İngiltere

İngiliz yayın kurumu BBC, ABD'deki seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, bir emlak kralı ve TV yıldızının, ABD'nin yeni başkanı seçildiğini kaydederek "Amerikalı Arapların 11 Eylül saldırılarına sevinmesi", "ABD'deki camilerin gözetim altına alınması", "Kadınların görünüşlerine göre sıralanması" ve "ABD'de işkencenin tekrar uygulanmaya başlanması" gibi Trump'ın inandığı 30 fikrin ve politikanın sıraladığı bir yazı yayımladı.

BBC ayrıca seçimin galibinin Trump olacağının belirginlik kazanmasıyla küresel piyasalarda düşüş yaşandığını belirterek Trump'ın seçilmesinin İngiltere'nin Brexit kararına etkisini de değerlendirdi. BBC, AB'ye kuşkuyla bakan Trump'ın Birleşik Krallık'la ticari ilişkileri güçlendirmeye odaklanabileceğini bildirdi.

Sky News ise "Bay Brexit" olarak tanımladığı Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit planlarında değişikliğe neden olabileceği yorumlarına yer verdi. Kanalın siyaset editörü Faisal İslam, konuya ilişkin analizinde, Trump'ın ilk yurt dışı ziyaretlerinden birini Londra'ya yapabileceğini ve iki ülke arasında yeni ticaret anlaşmalarına varılabileceğini kaydetti.

Sonuçların kesinleşmediği saatlerde baskıya giren İngiliz gazetelerinden Financial Times (FT), manşetten gördüğü seçim haberine, "Amerikalı seçmenler, acı bir başkanlık yarışının sonuna ulaşmaktan dolayı mutlu" başlığı attı. Seçmenin, popüler olmayan iki aday arasında keskin bir şekilde ikiye bölündüğü değerlendirmesinde bulunan FT, Donald Trump ve Hillary Clinton arasındaki politika farklılıklarını, iç sayfalardaki alt başlıklarda detaylandırdı.

ABD'deki gelişmeleri, "Amerika karar veriyor" başlığıyla duyuran Guardian gazetesi de yeni başkanın gündeminde olacak konulara dikkati çekti. Guardian'ın internet sitesinde yer alan haberlerde ise seçim sonuçlarının açıklanmasıyla Cumhuriyetçilerin elde ettiği başarı ve güç dengelerine odaklanılarak ABD'nin büyük kentlerinde Trump karşıtı protestoların başladığına işaret edildi.

The Times gazetesi, İngiltere saatiyle 03.00'de baskıya giren sayısında, Trump ile Clinton'ın yan yana olan fotoğraflarını tam sayfa manşetine basarak "Oyun bitti. Amerika hamlesini yaptı" başlığını kullandı. Aynı gazete, yerel saatle 05.30'de basılan sayısında ise manşette tam sayfa Donald Trump'ın el salladığı bir fotoğrafı kullanarak fotoğrafın üzerine, "Trump'ın yükselişi. Elinin altında Beyaz Saray olan yabancı" yazdı.

The i gazetesi haberine, "Bölünmüş Devletler" başlığı kullanırken, Daily Telegraph gazetesi de seçimle "Amerika'nın bölündüğü" yorumunda bulundu. Daily Telegraph, internet sitesindeki haberinde ise Trump'ın, "tüm Amerikalıların" başkanı olacağı sözünü verdiğini hatırlatarak Trump'ın seçimi kazanmasının tüm dünyada şok etkisi yarattığını yazdı.

- Fransa

Le Monde gazetesi Trump'ın ABD'nin yeni başkanı seçilmesini, “Trump’ın seçilmesi dünya için deprem olacak” başlığıyla verdi. Gazetenin haberinde, “İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı nasıl Avrupa’da bir deprem etkisi yarattıysa Trump’ın başkan seçilmesi de dünya için bir deprem oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Le Figaro gazetesi ise Trump’la ilgili haberinde, "Trump’ın seçilmesi dünyayı belirsizliğe sürükledi” başlığını attı. Haberde, Clinton’a karşı büyük bir zafer kazanan Trump’ın, ekonomik çevrelerde büyük bir endişe ve belirsizliğe neden olduğu vurgulandı.

Liberation gazetesi de ABD seçimleri için yayınladığı özel baskıda, Trump ve kıyamet kelimelerini birleştirerek “Trumpocalypse” manşetini kullandı. Haberde Trump’ın seçilmesiyle ABD ve dünyanın geleceğinin aşırı sağcı bir yönetimle karşı karşıya olduğu değerlendirmesine yer verildi.

- İtalya

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, internet sitesinden, “Trump Başkan. ABD seçimlerinde şok” manşetiyle ABD seçimlerinin sonuçlarını duyurdu.

Corriere della Sera da “Trump’ın zaferi. Clinton, onu aradı ve yenilgiyi kabul etti” başlığını attı, ABD başkanlık seçiminin ardından Milano Borsası’nın güne yüzde 2,4’lük kayıpla başladığını aktardı.

La Stampa gazetesi de “Trump’ın zaferi” başlığını kullanırken Trump’ın, seçim zaferi konuşmasındaki, “Herkesin başkanı olacağım” sözünü öne çıkardı. Gazete, milyarder iş adamının, kritik ve belirsiz gözüken bütün eyaletleri kazanarak seçimde zafere ulaştığını yazdı.

Gazetenin bir süre ABD muhabirliği de yapan genel yayın yönetmeni Maurizio Molinari de yaptığı yorumda, seçim sonuçlarının her türlü tahmini, Clinton’ın liderlik ettiği Demokratları alt ederek bir sürpriz çıkardığını belirterek “Trump’ın zaferi, Amerikan demokrasisinin canlılığını ve değişim kapasitesini doğruladığı.” ifadesini kullandı.

Rainews24 haber kanalı “Trump, Beyaz Saray’a. Düzene tokat” başlığını kullanırken İtalyan haber ajansı ANSA da “ABD seçimlerinde şok. Zafer Trump’ın” başlığıyla haberini duyurdu. ​

- Macaristan

Macaristan'daki günlük siyasi gazetelerinden Magyar Nemzet internet sayfasından yayınladığı haberde, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın, neredeyse imkansızı başararak büyük bir zafer kazandığını belirtti. Haberde, Trump'ın seçim zaferi konuşmasındaki tüm ülkelerle iş birliği yapacağı ve uzlaşma politikası yürüteceği sözlerine yer verildi.

Haberde ayrıca araştırma şirketlerinin seçim tahminlerinde yanıldığı ve bunun yeni Başkan Trump'ın işine yaradığı kaydedildi.

Magyar İdök gazetesi de haberinde, Demokrat Partinin başkan adayı Hillary Clinton'ın yenilgiyi kabul ederek rakibi Donald Trump'ı tebrik ettiği bilgisi öne çıkarıldı.

- Danimarka

Danimarka'daki Politiken gazetesi, Trump’ın seçimi kazanmasını “Sansasyon: Donald Trump ABD’nin yeni başkanı” başlığıyla duyurdu. Berlingske gazetesi ise seçim sonucunun şaşırtıcı olduğunu belirterek sonucun çok az anket şirketi, gözlemci ve seçmen tarafından tahmin edildiğini bildirdi.

Tabloid gazetesi Ekstra Bladet, "Trump sahneye çıktı, Danimarka’da hisse senetleri düşüyor" başlığını atarken Ekstra Bladet gazetesi, Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından ülke borsasında düşüşler yaşandığını bildirdi.

- Avusturya

Avusturya'nın devlet televizyonu ORF, “ABD’nin yeni başkanı Donald Trump” başlığını kullanarak "Donald Trump, tüm tahminlerin aksine ABD’nin 45. Başkanı oldu” yorumunda bulundu.

Die Presse gazetesinden Christian Ultsh imzalı, “Donald Trump neden herkesi şaşırttı” başlıklı yorumda, Trump’ın zaferinin dünyayı ve Amerika’yı değiştirme talebinin sonucu olduğu kaydedildi.

Kurier gazetesinden Stefan Kaltenbrunner imzalı “Amerikan kabusu” başlıklı yorumda ise milyarder Donald Trump’ın seçimi kazanarak dünyanın en güçlü adamı haline geldiğini belirtildi.

Trump’ın öneri ve politikalarının gerçeklikten uzak olduğunu ileri süren Kaltenbrunner, “Kabus gerçek oldu. ABD, herhangi bir siyasi tecrübesi olmayan, davranışları zor ve aşırı sağcı popülist birisini seçti. Bunun Amerika ve dünya toplumu için ne anlama geleceğini, şu anda bile tahmin etmek zor değil. Amerikan rüyası kabusa dönüşüyor” ifadelerini kullandı.

Der Standart gazetesinden Alexandra Föderl-Schmid imzalı “Trump’ın zaferi yeni dönem mi?” başlıklı yorumda da dünya siyasetinde taşların yerinden oynayacağı vurgulanarak “Özellikle Avrupalılar büyük değişikliklere hazırlanmalı." denildi.

Sağ partilere yakınlığıyla bilinen Kronen gazetesinde Richard Schmitt imzalı” Trump ya da yukarıdakilerden öç” başlıklı yorumda ise tahmin edilmeyen adayın kazandığı, ABD basınının desteklediği Hillary Clinton’ın ise kaybettiği vurgulandı.

- Balkanlar

​Hırvatistan’ın Dnevnik haber sitesi, “Dünyanın en güçlü insanı Trump oldu” başlıklı haberin detayında, Donald Trump’ın Hillary Clinton’ı yenerek ABD’nin yeni başkanı seçildiği belirtirken başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere birçok önemli dünya liderinin tebrik mesajlarına yer verildi.

Hırvatistan’daki Jutarnji gazetesi de “Dünya inanılmaza uyandı” başlıklı haberinde, Trump’ın ABD’nin 45. Başkanı seçildiğini duyurdu. Haberin detayında, Putin’in tebrik mesajının yanı sıra Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Trump’ın seçilmesine ilişkin “Nasıl da iyi bir haber. Demokrasi hala yaşıyor” ifadelerine yer verildi.

Bosna Hersek’teki Dnevni Avaz gazetesi ise Trump’ın zafer konuşmasındaki “Tüm uluslarla iyi geçineceğiz” ifadelerini manşetine taşırken, ülkedeki bir diğer önemli gazete olan “Oslobodjenje” de Trump’ın ABD’nin yeni başkanı seçildiğine ve devlet liderlerinin tebriklerine yer verdi.

Sırbistan’daki Kurir gazetesi de “ABD yeni başkanını seçti” başlıklı haberinde, Trump’ın zafer konuşmasını yaptığını, kendisini ilk tebrik edenlerden birinin de Clinton olduğunu ifade etti.

Ülkedeki “B92” haber portalı da “Donald Trump’ın ABD’si” başlıklı haberin detayında, Trump’ın Clinton’u yenmesini “şoke edici zafer” olarak nitelendirdi.





Yorumlar