"Trump Vakfı vergi ihlallerini kabul etti" iddiası

- Online veri bankasına yüklenen 2015 yılı vergi iadesi formlarına göre, vakfın, kurucusunun çıkarına yönelik faaliyetlerde bulunduğunu kabul ettiği ileri sürüldü

Google Haberlere Abone ol
"Trump Vakfı vergi ihlallerini kabul etti" iddiası

WASHINGTON (AA) - ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump'ın yardım vakfının, mali kaynaklarını kendi çıkarı için kullanıldığını kabul ettiği ileri sürüldü.

GuideStar isimli online veri bankasına yüklenen 2015 yılı vergi iadesi formlarına dayandırılan iddiaya göre, Trump Vakfı (Trump Foundation) yardım kuruluşlarına yönelik vergi kanunlarını ihlal etti.

GuideStarın basın sözcüsü, formların veri bankasına, Trump Vakfının hukuk firması "Morgan, Lewis and Bockius" tarafından yüklendiğini açıkladı.

ABD Ulusal Vergi İdaresine (IRS) ibraz edilip edilmediği bilinmeyen forma göre, Trump Vakfının yetkilileri, vergi formunda yer alan "Gelir veya varlıklar uygun olmayan kişiler için kullanıldı mı?" sorusunu "evet" şıkkını işaretleyerek yanıtladı.

Formda ayrıca, "Yardım kuruluşunun kurucusunun çıkarına yönelik faaliyetlerde bulunup bulunmadığı" sorusu için de "evet" şıkkı işaretlendi.

Kanunlara göre, yardım kuruluşunun finansal kaynakları, kurucu kişi ve ailesi ya da onların sahip olduğu iş yerleri için kullanılamıyor.

Trump'ın yardım kuruluşu, daha önce de "Vergi kanunlarını ihlal ettiği" iddiasıyla gündeme gelmişti. New York Başsavcısı Eric Schneiderman, eylül ayında Trump Vakfı hakkında "Usulsüzlük" soruşturması başlatıldığını açıklamış ve bağış yasağı getirmişti.

Basına yansıyan iddialara göre, yapılan usulsüzlükler arasında Trump'ın kendisi ve şirketleri için açılan davalara harcanan 258 milyon dolar, Trump Foundationın kasasından çıktı. Ayrıca, Trump'ın 2013 yılında yapılan yerel seçimlerde Trump Üniversitesini soruşturan Florida Başsavcısı Pam Bondi’ye yasak olduğu halde vakıf bütçesinden 25 bin dolar bağış yaptığı ileri sürülmüştü.

Trump'ın bazı özel harcamalarını da bağışlarla finanse edilen vakfın bütçesinden karşıladığı ve kendi portreleri için yaklaşık 20 bin dolar ödettiği yine iddialar arasında yer alıyor.

ABD'de bazı gruplar, 20 Ocak 2017'de başkanlık yemini edecek Trump'ın, yasa ihlalleri dolayısıyla görevden uzaklaştırılabileceğini öne sürüyor.

Yorumlar