Trump dönemi muhtemel Ortadoğu politikaları tartışıldı

- Eski üst düzey CIA ve Pentagon yetkilisi Long: - "Trump hakkındaki birçok kanaatim olumlu yönde değişmeye başladı. Fakat Müslüman, Yahudi ve diğer azınlıklarla ilgili söylediği sözleri tekrar açıklaması gerekiyor. Bu, Ortadoğu'da kuracağımız ilişkiler adına önemli" - ABD'nin Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi Pickering: - "Trump İran'la yapılan anlaşma kağıdını yırtıp atabilir fakat diğer anlaşmaların devam etmesini bekliyorum" - Amerikalı Araplar Enstitüsü (AAI) Başkanı Zogby: - "Trump, hayatından bezmiş ABD halkının sesidir. Bunun altından uluslararası bir komple teorisi üretmek gereksiz"

Google Haberlere Abone ol
Trump dönemi muhtemel Ortadoğu politikaları tartışıldı

WASHINGTON (AA) - Washington'da, Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (MEI) tarafından "Yeni ABD Yönetimi Döneminde Ortadoğu'yu Bekleyen Zorluklar" konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan eski üst düzey ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Pentagon yetkilisi Mary Beth Long, Trump'ın seçimlerden başarıyla ayrıldığına dikkati çekerek, kendisine fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.

Seçim sonrası ABD içerisinde Trump'ın başkanlığına ilişkin bir "ehliyet" tartışması yaşandığını belirten Long, "ABD'nin şu anda Ortadoğu'da bulunduğu pozisyonu göz önünde bulundurursak, Trump'ın başkanlık yapıp yapamayacağı yönündeki tartışmaları bir kenara bırakarak yol haritamızı belirlemeliyiz." diye konuştu.

- Trump'ın Müslümanlar hakkındaki sözleri

Long, Trump'ın kuracağı yönetim içerisinde görev alabileceğini de belirterek, "Trump hakkındaki birçok kanaatim olumlu yönde değişmeye başladı. Fakat Müslüman, Yahudi ve diğer azınlıklarla ilgili söylediği sözleri tekrar açıklaması gerekiyor. Bu, Ortadoğu'da kuracağımız ilişkiler adına önemli." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler eski büyükelçisi Thomas Pickering de Trump'ın dış politikada nasıl adımlar atacağının henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Eski büyükelçi Pickering, Trump'ın Ortadoğu'da Amerikan askerlerinin müdahil olduğu bir savaşı istememesini takdirle karşıladığını, ancak söylemlerinin ve izlediği dış politikanın ABD'yi bir savaşa sürükleyebileceği yönünde uyarıda bulundu.

- "İran'la anlaşma kağıdını yırtıp atabilir"

Pickering, Trump'ın İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi arasında yaptırımların kaldırılması amacıyla imzalanan nükleer anlaşmayı da tanımayabileceğini belirterek, "Trump, İran'la yapılan anlaşma kağıdını yırtıp atabilir fakat diğer anlaşmaların devam etmesini bekliyorum." ifadesini kullandı.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Amerikalı Araplar Enstitüsü (AAI) Başkanı James Zogby ise Trump'ın başkan olarak seçimlemesine ilişkin yapılan komplo teorilerini eleştirdi.

Trump'ın "ABD'nin Ortadoğu'da yeni bir adım atmak için göreve getirildiği" yönündeki görüşlere tepki gösteren Zogby, "Trump, hayatından bezmiş ABD halkının sesidir. Bunun altından uluslararası bir komple teorisi üretmek gereksizdir." diye konuştu.

Trump'ın Ortadoğu'da atacağı adımlara yönelik uyarılarda da bulunan Zogby, "ABD, Ortadoğu'yla kuracağı ilişkiler noktasında artık daha seçici ve dikkatli olmalıdır. Amerika hakkında oluşturulan algı ve gerçek çok farklı. Ortadoğu halkı Amerika'nın bölge ile doğrudan temas kurmaması halinde Amerika hakkında daha olumlu bir görüşü olacaktır." dedi.

Yorumlar