"TL varlıklarının yönünü Fed'in faiz kararı belirleyecek"

-Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Göksu: - "ABD tarafında açıklanacak büyüme rakamı ve Fed Başkanı Yellen'ın açıklamaları ön planda olacak"

Google Haberlere Abone ol
"TL varlıklarının yönünü Fed'in faiz kararı belirleyecek"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, "TL varlıklarının yönünü ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran toplantısında alınacak faiz kararı belirleyecek" ifadesini kullandı.

Göksu, piyasalara ilişkin değerlendirmesinde, küresel piyasalarda ana trendi Fed politikalarının belirlediğini, iç piyasaların ise son 3 haftada siyasi gelişmelerle yön bulduğunu dile getirdi. Göksu, şunları kaydetti:

"Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık görevinden istifasını açıklamasıyla birlikte TL'de sert değer kayıpları yaşanmış ve siyasi belirsizlik süreci TL'yi baskı altında bırakmıştı. Yeni Başbakan adayının isminin açıklanmasıyla belirsizlik kısmen ortadan kalksa da piyasaların asıl bilmek istediği ekonomi yönetiminde bir değişikliğin olup olmayacağıydı. Geçtiğimiz salı sabahı 65. Dönem Başbakanı Binali Yıldırım'ın yeni kabineyi ve kabinede mevcut Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in görevine devam edeceğini açıklamasıyla TL varlıkları nefes aldı.

Açıklamaların ardından TL, dolar karşısında yüzde 1,2 değer kazandı. Aynı gün piyasaların izlediği bir diğer unsur ise bu yeni dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasalarda oynayacağı roldü. TCMB piyasa beklentilerine paralel faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirime gitti. Bu beklenti daha önce TL tarafında fiyatlandığından beklenti gerçekleştiğinde TL'deki değer kazançları arttı ve TL'nin dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 2,5'e ulaştı. TL varlıklarının yönünü, Fed'in haziran toplantısında alınacak faiz kararı belirleyecek."


-"Yellen'ın açıklamaları rüzgarı tersine döndürebilir"


Göksu, iç taraftaki belirsizlik sürecinin sonlanmasıyla kurun değer kaybetmeye devam ettiğini, ancak dış gelişmelere oldukça duyarlı olan iç piyasalarda rolü tekrar Fed'in alabileceğini bildirdi. Bu noktada birçok senaryonun gündeme geldiğine işaret eden Göksu, yarın ABD tarafında açıklanacak büyüme rakamının ve Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının ön planda olacağına dikkati çekti.

Son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarında verilere bağlı yol izleneceği ifadelerine yer verilmesinin ABD'den gelecek her veriyi önemli kıldığını dile getiren Göksu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD büyüme rakamlarının beklentileri karşılaması faiz artırım beklentilerini de kuvvetlendirebilir. Aynı zamanda Yellen'ın haziranda faiz artışını destekleyici yönde açıklamalarda bulunması rüzgarın tersine dönmesine neden olabilir.

Bu senaryoda doların değer kazanması beklense de yükselişlerin hız kazanabilmesi için 2,9600 direncinin aşılması gerekmektedir. Bu seviyenin aşılmasıyla birlikte faiz artırımına dair beklentiler kuru yeniden 3,00 seviyelerine taşıyabilir. Fed tarafındaki gelişmelerin doları desteklemesinden dolayı kurun 2,9300-2,9100 seviyelerinin altına gerilemesini beklemiyoruz."

Yorumlar