Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesi

- Mısır'ın iki adasının Suudi Arabistan'a geçmesini öngören Kızıldeniz Sınır Anlaşması iptal edildi

Google Haberlere Abone ol
Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesi

KAHİRE (AA) - Mısır'da Kahire İdare Mahkemesinin Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesini sağlayan Kızıldeniz Sınır Anlaşması'nı iptal ettiği bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Kahire İdare Mahkemesi, bugün görülen duruşmada 8 Nisan'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Mısır ziyareti esnasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşmasının iptaline hükmetti.

Mahkemenin söz konusu kararına, ülkedeki yasalar uyarınca itiraz edilebileceği belirtildi.

Mısırlı avukatlar Halid Ali ve Ali Eyyub, sınır anlaşmasının iptali için 10 Nisan'da dava açmış ilk duruşma 17 Nisan'da görülmüştü.

Mısır, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ülkeyi ziyareti sırasında 8 Nisan'da imzalanan yeni sınır anlaşmasıyla Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan'a bırakmıştı. Anlaşma, Mısır'da muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı bazı grupların da tepkisini çekmiş, hükümet adaların Suudi Arabistan'a ait olduğuna dair 9 belge yayımlamıştı.

Tepkiler çerçevesinde 15 ve 25 Nisan tarihlerinde düzenlenen eylemlerde tutuklanan onlarca gösterici hakim karşısına çıkarılmış, 2 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve para cezalarına çarptırılmıştı.

Yorumlar