TİM'in "Büyükelçiler Buluşması"

- TİM Başkanı Büyükekşi: - "Darbe girişimi maalesef yurt dışında bazı ülkelerde tiyatro, oyun gibi son derece yanlış bir şekilde telaffuz edildi. Ancak o gece ve gündüzünde çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı" - "Siz değerli dostlarımız tarafından hem memleketinizde hem de ulaşabildiğiniz diğer yerlerde işin doğrusunun anlatılması lazım. Ama Allah'a çok şükür ki biz bu hain girişimden etkilenmedik" - "76 ülkenin çok değerli büyükelçi ve bürokratlarına buradan iş birliğinde bulunma konusunda, birbirimize destek olma konusunda çağrıda bulunmak istiyorum"

Google Haberlere Abone ol
TİM'in "Büyükelçiler Buluşması"

ÇANAKKALE (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Darbe girişimi maalesef yurt dışında bazı ülkelerde tiyatro, oyun gibi son derece yanlış bir şekilde telaffuz edildi. Ancak o gece ve gündüzünde çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı." dedi.

Büyükekşi, TİM'in Türkiye'de görev yapan yabancı misyon temsilcileri, büyükelçileri ve ailelerini davet ettiği "Büyükelçiler Buluşması"nın bir otelde düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, bu yılki etkinliğin bu zamana kadar yaptıklarına oranla çok daha büyük bilgi gördüğünü, 76 ülkenin büyükelçiliklerinden gelen 180 katılımcıyı misafir ettiklerini belirtti.

Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki etkinliği arttırabilmek, diyaloğu güçlendirmek, her alanda ilişkileri bir adım daha ileriye götürebilmeyi amaçladıklarını ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin çok önemli hedefleri bulunduğuna dikkati çekti.

Büyükekşi, özellikle Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde 500 milyar dolar ihracat ve 625 milyar dolar ithalat hedeflerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Toplamda Türkiye'nin 2023 yılında 1,1 trilyon dolarlık bir dış ticaret hedefi var. Bu hedefimizi tek başımıza yapmayacağız. Bunu sizlerle birlikte yapacağız. Bunu yaparken de bir taraftan sizlerden mal alacağız, bir taraftan mal satacağız. Bunu yapabilmek için de sizlerle birlikte daha çok çalışıp ilişkilerimizi daha çok geliştireceğiz. Bugün bu salonda dünya nüfusunun yüzde 27'si, dünya milli gelirinin yüzde 23'ü, dış ticaret hacminin yüzde 31'i ve Türkiye ihracatının yüzde 44'üne tekamül eden ülkeler var. O yüzden 76 ülkenin çok değerli büyükelçi ve bürokratlarına buradan iş birliğinde bulunma konusunda, birbirimize destek olma konusunda çağrıda bulunmak istiyorum."

- Darbe girişimi

Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok talihsiz bir olay yaşadığını hatırlattı.

Bu konuda yurt dışında çok kötü bir bilgi kirliliği bulunduğunu ve doğruları konuklarıyla paylaşmak istediğini ifade eden Büyükekşi, şöyle devam etti:

"15 Temmuz gecesi özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanmış, asker elbisesi giymiş terörist FETÖ tarafından hain bir darbe girişimine kalkışıldı. Ama başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve asil milletimizin cesareti sayesinde bu darbe girişimi püskürtüldü. Söz konusu darbe girişimi maalesef yurt dışında bazı ülkelerde tiyatro, oyun gibi son derece yanlış bir şekilde telaffuz edildi. Ancak o gece ve gündüzünde çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Öyle ki bu teröristler 50 kişinin ölümüne neden olan Türk polisinin olduğu yere uçakla bomba attılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetildiği Meclisimize bomba attılar ve bir yabancı milletin askerinin yapmayacağı şeyi bu teröristler gerçekleştirdi. O yüzden biz bütün büyükelçilerimize, yabancı misyon şeflerimize şunu söylüyoruz; bu girişimden sonra biliyorsunuz Türkiye'de tüm kesimler bir araya geldi. Bir aydan fazla bir süre bütün şehirlerimizde demokrasi mitingleri yapıldı. Bunu taçlandırmak için de Yenikapı'da yaklaşık 5 milyon kişinin katılımıyla, dünyada ilk olduğunu düşündüğümüz bir miting gerçekleşti. Bu birlik beraberliğin aslında tüm dünyaya mutlaka örnek olması lazım. Bu örneğin sadece kendi kendimize değil, siz değerli dostlarımız tarafından hem memleketinizde hem de ulaşabildiğiniz diğer yerlerde işin doğrusunun anlatılması lazım. Ama Allah'a çok şükür ki biz bu hain girişimden etkilenmedik."

- "İnanın hayal kırıklığına uğradık"

Çanakkale Valisi Hamza Erkal da kentte 1915'te yaşanan "son centilmenler savaşından" sonra genç Cumhuriyetin kurulduğunu, bu genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk basamaklarının orada atıldığını söyledi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu savaşta ortaya çıktığını aktaran Erkal, "Dolayısıyla, bu süreçten sonra genç Cumhuriyet, tamamen çağdaş batılı değerler üzerine oturtulan ilkeleriyle kuruldu. Bizim Cumhuriyetimizin kuruluş ilkeleri özellikle çağdaş devletlerden aldığımız demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgür basın, laiklik gibi kavramlar üzerine kuruldu. Bizim özenerek aldığımız ve üzerine genç Cumhuriyetimizi kurduğumuz bu temel ilkeler hep rehberimiz olmuştur." dedi.

Erkal, Türkiye'de demokrasinin tabandan değil tepeden geldiği, bu nedenle hep iyi oturmadığından dem vurulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ancak 15 Temmuz'da yaşanan o darbe girişimiyle biz şunu fark ettik ki bizim insanımızın her hücresine, DNA'sının en ince şifresine kadar demokrasi ruhu girmiş ve o insanlar onu özümsemişler. Fakat, biz o günün akabinde şunu fark ettik ki bizim bu ilkeleri özenerek aldığımız batılı, çağdaş devletler maalesef ki o gün bu girişime karşı kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular, özgür basını dediğimiz o basın aylar geçti hala bu durumu görmemekte ısrar ediyor. Bizim en büyük üzüntümüz bu. Değerleri onlardan aldık. Bu değerlerin sahipleri olduğunu düşündüğümüz bu ülkelerin nasıl olur da böyle davrandıklarını gördüğümüzde inanın hayal kırıklığına uğradık."

- "Tek istediğimiz "aka ak, karaya kara' denilmesidir"

Misafir ettikleri büyükelçilerin durumun farkında olduğunu, bunu kendi ülkelerine, halklarına anlatacaklarına inandığını dile getiren Erkal, şunları kaydetti:

"İşte biz bu ilkeleri aldığımız o ülkelerin bunları görmemesini üzüntüyle karşıladığımız gibi sonraki süreçte anlatma gayretine girsek de anlamadıklarını, anlamamaya çalıştıklarını da gördük. Bizim tek istediğimiz, gerçeklerin görülmesi ve aka ak, karaya kara denilmesidir. Başka hiç bir isteğimiz yoktur. O gün o kalkışmayı yapanlar, aynı Troia'daki atın içine saklanarak şehre giren gizli askerler gibi o gün bizim içimize sızmışlardır. Bizim içimizden çıkmış olsalar da bu vatana, kendi milletine kurşun sıkan, silah atan, uçaklarla, tanklarla, kendi vatandaşını öldüren bir grubun hoş görülmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Teröriste terörist demek gerektiğini buradan ifade etmek istiyorum. Şimdi AB'nin ve batılı devletlerin bir çoğunun teröristler listesinde gördüğü PKK'yı dahi orada nasıl bir serbestlik, özgürlük gösterdiklerini de gördükçe inanın bizler çok üzülüyoruz. Çünkü biz genç Türkiye Cumhuriyeti'ni sizin medeniyetin birikimlerinden edindiğimiz ilkeler üzerine kurduk. Ama bu ilkelere en sadık kalması gereken o ülkeler olması gerekirken, maalesef onun öyle olmadığını görmek bizi hayal kırıklığına uğratıyor."

- "Bunları halklarımızla paylaşacağız"

Kongo Büyükelçisi Marsel Mulumba Tşidimba ise kendilerine verilen mesajı ülkelerine götüreceklerini söyledi.

Türk halkına özellikle de 15 Temmuz'da hayatını kaybeden masumlara taziyelerini ileten Tşidimba, "Ailelerinin acılarını paylaşıyoruz. Rakamlar elimde yok, ben bir diplomatım. Ama buradaki ben dahil bütün arkadaşlarım, bizle paylaştığınız bu mesajı iş adamlarımızla, hükümetlerimizle ve halklarımızla paylaşacağız. Oradan buraya yeni misafirler getireceğiz." dedi.


Yorumlar