TİKA'dan Sudan'a hayvancılık desteği

- TİKA ve Sudan Cumhuriyeti El Cezire Eyaleti Valiliğinin hayvancılık alanında yaptığı iş birliği sonucu kurulan Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde ilk yavrular alınmaya başlandı

Google Haberlere Abone ol
TİKA'dan Sudan'a hayvancılık desteği

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sudan Cumhuriyeti El Cezire Eyaleti Valiliğinin hayvancılık alanında yaptığı iş birliği sonucu kurulan Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde ilk yavrular alınmaya başlandı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, milli gelirinin önemli bölümünü tarım ve hayvancılığın oluşturduğu Sudan'da, yüz milyondan fazla büyük ve küçükbaş hayvan bulunuyor.

Hayvan varlığı bu kadar fazla olmasına rağmen geleneksel zayıf sürü yönetim teknikleri, hastalıklar ve verimli ırkların olmaması gibi nedenlerle ülkede hayvan başına alınan et ve süt miktarı oldukça düşük.

Sudan'da hayvan ırkının iyileştirilmesi amacıyla TİKA tarafından temin edilen damızlık boğalardan Sudan'da kurulan Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezi'nde dondurulmuş sperm elde edildi.

2015 yılından beri bu merkezde üretilen 18 bin dondurulmuş sperm ilk buzağılar sağlıklı bir şekilde alınmaya başlandı.

Deneme çalışmalarının tamamlanmasının ardından merkezin tam olarak faaliyete geçmesi, veteriner hekimlerinin suni tohumlama eğitimlerinin tamamlanması ve çiftçilerin bilinçlenmesiyle et ve süt veriminde artış sağlanacak, bu da Sudan ekonomisine olumlu yansıyacak.

Yorumlar