TİKA’dan Afganistan'a mütalaa salonu

- TİKA, Afganistan Milli Arşiv Başkanlığına modern mütalaa salonu kurdu

Google Haberlere Abone ol
TİKA’dan Afganistan'a mütalaa salonu

ANKARA (AA)- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Afganistan Milli Arşiv Başkanlığında modern bir mütalaa salonu kurulduğu bildirildi.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamada, kurumun, ülkenin başkenti Kabil'deki Milli Arşiv Başkanlığı'nda, bünyesinde Sultan Hüseyin Baykara’nın fermanı da olmak üzere Türk tarihini yakından ilgilendiren önemli belge ve yazma eserler barındıran modern bir mütalaa salonu kurulduğu belirtilerek, salonun, aralarında Afganistan Kültür Bakanı Abdulbari Cahani'nin de bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açıldığı ifade edildi.

Salonun açılış töreninde konuşan Bakan Cahani “Bu salonun kurulması ve gerekli donanımlarının sağlanması bizim için ciddi bir ihtiyaçtı. TİKA’ya desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.

TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin ise “Afganistan’ın kültürel mirasını ve Türk tarihini de yakından ilgilendiren eserleri içinde barındıran Afganistan Milli Arşiv Başkanlığında kurmuş olduğumuz mütalaa salonu ile araştırmacıların sağlıklı bir ortamda çalışmasına katkıda bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

Afganistan’ın kültürel mirasını bünyesinde barındıran Milli Arşiv Başkanlığı, halihazırda 7 bin 500 civarında el yazması, 100 bin tarihi belge ve 4 bin civarında matbu kitap bulunduruyor.

Her türlü donanım ihtiyacı sağlanan arşivin master, doktora öğrencileri ve araştırmacılar için tekrar cazibe merkezi haline dönüşmesi bekleniyor.

Yorumlar