TİKA, Polonya Tatarlarını iftarda bir araya getirdi

-TİKA, ülkenin Bialystok kentinde yaşayan Tatarlara iftar verdi

Google Haberlere Abone ol
TİKA, Polonya Tatarlarını iftarda bir araya getirdi

BIALYSTOK (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Polonya'nın Bialystok kentinde yaşayan Tatarları iftarda bir araya getirdi.

Bialystok İslam Kültür Merkezinin bahçesinde düzenlenen iftarın ardından gazetecilere açıklama yapan TİKA Başkan Yardımcısı Süreyya Er, Polonya'da yaklaşık 3 bini Tatar olmak üzere 40 bin Müslümanın yaşadığını belirtti.

Er, ülkedeki üç Tatar İslam Kültür Merkezinde Müslümanların dini eğitimlerine yönelik gönüllü hizmetlerin verildiğini ifade etti.

TİKA'nin üç yıl önce Polonya'da sosyal ve kültürel işbirliği faaliyetlerine başladığını, bu kapsamda geçen yıl Müslümanlara yönelik desteklerin ivme kazandığını anlatan Er, şimdiye kadar altı projenin hayata geçirildiğini, dört projenin ise devam ettiğini söyledi.

Polonya Tatarları Kültürel ve Kurumsal Kapasite Artırım Programı kapsamındaki projelerin sürdüğünü, Suchowola Tatar Kültür Merkezi 2. Etap projesiyle de merkezin kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini anlatan Er, Varşova Tarihi Tatar mezarlığındaki mescit ve imam evi ile Gdansk Caminin tadilat ve donanımlarına yönelik projelerin de devam ettiğini aktardı.

Er, TİKA'nın daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ofislerinin bulunduğu ülkelerde iftar düzenlediğini dile getirerek, iftar vesilesiyle Tatarlar ve diğer Müslüman topluluklarla bir araya gelindiğini dile getirdi.

Tatarların nüfus olarak azınlıkta olduğunu ancak kültürlerini yaşatmak için büyük çaba gösterdiklerini vurgulayan Er, TİKA olarak da Tatarlara her türlü desteği verdiklerini söyledi.

TİKA'nın Polonya’da birçok alanda faaliyetinin olduğunu belirten Er, "Tatarlar kardeşlerimiz, Polonya ile Türkiye arasında kültür köprümüz." dedi.

-“Tatarlar, onları yalnız bırakmamamızı istiyor”

TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş ise ramazan dolayısıyla TİKA olarak farklı ülkelerde iftar verdiklerini anlattı.

Polonya'da, Müslümanların azınlık olmasına rağmen Avrupa'nın tam aksine İslamofobinin olmamasının, burada kucaklanmaları ve özgürce ibadetlerinin yapmasının önemine dikkati çeken Kolabaş, soydaş olmaları dolayısıyla Tatarların ayrı bir önemi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Polonya'daki Tatarlara önemli katkılarının olduğunun altını çizen Kolabaş, “Tatarlar, Türkiye'den sadece onları yalnız bırakmamamızı talep ediyor." diye konuştu.

Polonya Müftüsü Ahmet Tomasz Mıskıewıcz de ramazanın Müslümanlar için çok önemli olduğunu belirtti.

TİKA ile önemli projeler yürüttüklerini anlatan Mıskıewıcz, Suchowola Tatar Kültür Merkezi’nin yakın dönemde hizmete gireceğini söyledi.



Yorumlar