Ticaret hız kazanacak, İsrailli turist artacak

- İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin, dış ticaret hacmi ve turizm sektörüne büyük katkı sağlaması bekleniyor - TİM Başkanı Büyükekşi: - "Varılan mutabakatla iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da yukarı çıkacağını ve İsrail'in ihracatımızdaki payının daha da artacağını öngörüyoruz" - TÜRSAB Başkanı Ulusoy: - "Müzakerelerin olumlu sonuçlanması turist akışını olumlu etkileyecek"

Google Haberlere Abone ol
Ticaret hız kazanacak, İsrailli turist artacak

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine yönelik mutabakata varılmasının, iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve turizme büyük katkı sağlaması öngörülüyor.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İsrail ile yapılan mutabakat çerçevesinde siyasi ilişkilerin tekrar rayına girecek olmasını ihracat camiası olarak olumlu bulduklarını ifade etti.

İsrail ile ticari ilişkilerin 2010 yılından bugüne kadar geçirilen sıkıntılı dönemlere karşın kararlı bir şekilde artmaya devam ettiğini ve son 6 yılda toplam ticaret hacminin yüzde 27 artış gösterdiğini kaydeden Büyükekşi, iki ülkenin ticaret açısından birbiri için önemli birer partner olduğunu vurguladı.

Büyükekşi, "2015'te 2,7 milyar dolar ile en çok ihracat yaptığımız 16'ncı ülke İsrail'di. Aynı dönemde İsrail'in ithalatında Türkiye, yüzde 4,8 pazar payı ile ABD, Çin, Almanya ve İtalya'nın ardından 5'inci ülke oldu." dedi.


- "Gazze'deki ekonomik faaliyetler de canlanacak"


Mehmet Büyükekşi, varılan mutabakatla iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da yukarı çıkacağını ve İsrail'in Türkiye ihracatındaki payının daha da artacağını öngördüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlişkilerin düzelmesi sadece İsrail değil, Filistin açısından da önemli. İsrail ile Filistin arasındaki çatışma sürecinin sona ermesini bölgenin huzuru ve refahı açısından çok önemli görüyoruz. Bu çatışmalı süreçte en büyük sıkıntıyı da Gazze halkı çekmiş oldu. Mutabakat metninde yer alan ablukanın hafifletilmesi ile birlikte Gazze halkının temel ve insani ihtiyaçlara ulaşımı sağlanmış olacak. Böylelikle Gazze'deki ekonomik faaliyetlerin tekrar canlanacağını ümit ediyoruz. Türkiye olarak, Filistin ile ticareti sadece döviz kazandırıcı bir faaliyet olarak değil, insani bir sorumluluk olarak da görüyoruz. Bu kapsamda mutabakatın tüm ülkeler için hayırlı olmasını diliyor; Orta Doğu’da barışın sağlanmasına da katkı vermesini ümit ediyoruz."


- "İsrailli turist sayısında yüzde 40'a varan artış devam edecek"


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da İsrail'den Türkiye'ye gelen turist sayısının 2008 yılında 558 bine ulaşarak rekor kırdığını hatırlatırken, sonrasında iki ülke arasında yaşanan sorunlar nedeniyle İsrailli turist sayısının hızlı düşüş gösterdiğini ve 2011'de İsrail'den gelen turist sayısının 79 bin seviyesine kadar gerilediğini bildirdi.

İsrail'den gelen turist sayısının 2013'te 164 bine ve 2014'te 188 bine yükseldiğini belirten Ulusoy, 2015 yılında da ciddi oranda artış gösteren İsrailli turist sayısının 224 bin 568 seviyesine ulaştığını kaydetti.

Ulusoy, "2016 yılının ilk 4 aylık döneminde ise İsrail'den ülkemize gelen ziyaretçi sayısı yüzde 40,39 oranında artış göstererek 60 bin 683 kişiye ulaştı. İstatistiksel verilerden de anlaşılacağı üzere, iki ülke arasındaki politik gerilimin arttığı dönemlerde turist akışında ciddi düşüşler görülürken tansiyonun düşük olduğu dönemlerde İsrail'den gelen turist sayısında önemli oranda artış kaydediliyor. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin yeniden normalleşmesini sağlayacak olan müzakerelerin olumlu sonuçlanması elbette ki turist akışını olumlu etkileyecek bir unsurdur." şeklinde konuştu.


Yorumlar