THY’nin aktif büyüklüğü 52 milyar TL’yi aştı

- Türk Hava Yolları'nın aktifleri bu yılın ilk yarısında geçen yıl sonuna göre yüzde 10 artarak 52 milyar 416 milyon TL'ye ulaştı - Şirketin personel sayısı Haziran 2016 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 yükselişle 23 bin 997 kişi oldu - Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Sözer: - "Orta vadede küresel ticaret canlandığında ve Türkiye'de son donemde komşu ülkelerde olduğu gibi dış politikada olumlu adımlar atıldığında THY'nin de performansı iyileşecektir"

Google Haberlere Abone ol
THY’nin aktif büyüklüğü 52 milyar TL’yi aştı

İSTANBUL (AA) - Türk Hava Yolları'nın (THY) aktifleri bu yılın ilk yarısında 2015 sonuna göre yüzde 10 artarak 52 milyar 416 milyon TL'ye yükseldi.

THY'nin 2016 Haziran dönemine ilişkin finansal sonuçları açıklandı.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan faaliyet raporuna göre, THY’nin aktifleri bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 10,02 artışla 52 milyar 416 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakam, 2015 sonu itibariyle 47 milyar 638 milyon TL seviyesindeydi.

THY'nin net hasılatı ise bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 yükselerek 13 milyar 508 milyon TL'ye çıktı. Şirket, ilk yarıda 1 milyar 894 milyon TL net zarar açıkladı. THY, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 35 milyon TL kar elde etmişti.


- Global yolcu trafiği yüzde 6 civarında büyüdü


Faaliyet raporunda, sektör ve faaliyet ortamında önemli gelişmeler yaşandığı belirtildi. Raporda Türkiye'nin güneydoğusunda oluşan istikrarsız jeopolitik ortamın, 2015 yılından itibaren başlayarak 2016 yılı ilk yarısında da devam eden terör olayları ve paralelinde artan güvenlik kaygısı nedeniyle özellikle Türkiye'de ve Avrupa'da havayolu yolcu trafiğinin olumsuz etkilendiği ifade edildi.

THY'nin, Türkiye'ye gelen direkt yolcudaki kayıpları geniş network ağı ve ikincil şehirlere uçabilme yeteneği sayesinde transfer yolcu artışı ile telafi ettiği kaydedilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Yüzde 15'e yakın kapasite artışının gerçekleştirildiği bir dönemde söz konusu olumsuz gelişmelerin de etkisiyle zayıf seyreden trafik, doluluk oranlarının gerilemesine ve birim gelirlerin baskılanmasına neden olmuştur. 2015 yılında havayollarının en büyük maliyet kalemi olan akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşün 2016 yılında da devam etmesi nedeniyle sektördeki kapasite artışı ve beraberinde zorlaşan rekabet koşulları da etkisini sürdürmektedir. Orta Doğu ve Avrupa’da yaşanan olumsuz olaylara rağmen 2016 yılı yarı yılda global yolcu trafiği yüzde 6 civarında büyüme kaydetmiştir."

Raporda, THY'nin faaliyet gösterdiği tüm bölgelerde sektörün üzerinde büyüme gerçekleştirdiğine işaret edildi. THY'nin personel sayısı Haziran 2016 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artışla 23 bin 997 kişi oldu.

- Öngörüler


Raporda geleceğe yönelik öngörülere yer verilirken, şunlar kaydedildi:

"Ortaklık Yönetim Kurulu'nca, uçak müsaitliğine bağlı olarak, Suudi Arabistan’ın Abha, Güney Sudan’ın Juba, Mısır’ın Aswan ve Luxor, Venezuela’nın Caracas, Yeni Gine’nin Conakry, Küba’nın Havana, Rusya’nın Mahaçkale, Ukrayna’nın Kharkiv, Polonya’nın Krakov, İspanya’nın La Coruna, Azerbaycan’ın Lenkeran, Angola’nın Luanda, Meksika’nın Mexico City, Fransa’nın Nantes, Endonezya’nın Denpasar, Tayland’ın Phuket, Romanya’nın Cluj, Tanzanya’nın Zanzibar şehirlerine ve Seyşeller’e tarifeli yolcu seferler başlatılmasına karar verilmiştir.

Dünyada en fazla ülkeye uçan havayolu olan Türk Hava Yolları, geniş gövde filo yatırımları ile uzun menzildeki operasyonu başta olmak üzere kapasite artışları ve yeni hat açılışlarından ile sağlanacak transfer yolcu artışı lokomotifinde istikrarlı büyümesini sürdürerek dünyanın önde gelen havayolları arasında yer almayı hedeflemektedir. Ayrıca servis kalitesinin geliştirilmesi ile Business Class yolcu gelirlerinin artırılması ve kargo operasyonunun büyütülmesi ile ortaklık birim gelirlerinin yukarıya çekilmesi hedeflenmektedir."


- "THY'nin performansı iyileşecek"


Analistler, THY’nin operasyonel anlamda dünyanın sayılı hava yolları arasında yer aldığına işaret ederek, geniş gövdeli uçaklarla İstanbul’u merkez edinerek uzun mesafeli uluslararası seferler düzenleyerek operasyonlarını genişlettiğini ifade ediyor.

Bu nedenle şirketin operasyonel açıdan iyi seyrettiğini belirten analistler, Japon Yeni bazlı finansman tercihi nedeniyle mali yapıda sıkıntıların söz konusu olduğunu dile getiriyor.

Analistler, Japon Yeni’nin bu sene dolar karşısında 120’den 100 seviyesine doğru hareketinin şirketin mali yapısını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Ayrıca turizmdeki gelişmelerin de kısmi bir baskı oluşturduğunu vurgulayan analistler, THY’nin gelecek dönemde Japon Yeni anlamında rahatlayacağını ve turizmdeki pozitif gelişmelerin de finansal sonuçlara pozitif yansıyacağını tahmin ediyor.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, küresel ticaretteki yavaşlamanın ve yaklaşık sekiz yılın en yüksek seviyelerinde seyreden jeopolitik risklerin, dünyanın önde gelen havayollarından THY'nin de cirosunun baskı altında kalmasına yol açtığını söyledi.

Sosyal sorumluluk gereği adeta Türkiye'nin tanıtım elçisi vazifesi üstlenen THY'nin sponsorluk, pazarlama ve faaliyet gelirlerinin de kritik finansal göstergelerinin kötüleşmesine neden olduğunu ifade eden Sözer, “THY'ye dair analizlerde, birçok şirketin ihtiyacı olduğu gibi THY'nin de etkin stratejik kurumsal yönetim danışmanlığına başvurmasının çok faydalı olacağı eleştirisi yapılsa da, orta vadede küresel ticaret canlandığında ve Türkiye'de son donemde komşu ülkelerde olduğu gibi dış politikada olumlu adımlar atıldığında THY'nin de performansı iyileşecektir.” tespitinde bulundu.

Yorumlar