"Terörle mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz"

- AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Haber: - "Terörle mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz. PKK'yı yasakladık. 2013'ten bu yana devam eden vize serbestisi görüşmelerini göz önünde tutarsak, bu kriter her zaman çok net olmuştur. Bu, bizim Türkiye'nin terörle mücadelesini inkar ettiğimiz anlamına gelmez, ama terörle mücadelede iş birliği etmek istiyorsak, hukuki dayanaklarımız arasında uyum olmak zorunda"

Google Haberlere Abone ol
"Terörle mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz"

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, "Terörle mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz. PKK'yı yasakladık. 2013'ten bu yana devam eden vize serbestisi görüşmelerini göz önünde tutarsak, bu kriter her zaman çok net olmuştur. Bu, bizim Türkiye'nin terörle mücadelesini inkar ettiğimiz anlamına gelmez, ama terörle mücadelede iş birliği etmek istiyorsak, hukuki dayanaklarımız arasında uyum olmak zorunda." dedi.

"Avrupa Günü ve Anneler Günü" CerModern'de anne ve çocuklara yönelik düzenlenen oyun, masal, müzik etkinlikleriyle kutlandı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber'in ev sahipliğinde gerçekleşen programa, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ve Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Keen Cornelis van Rij de katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Haber, Avrupa Günü'nün, Avrupa Birliği dışında da kutlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal ise burada yaptığı konuşmada, AB Günü'nün bir barış mesajı taşıdığını belirterek, Türkiye'nin kendisini AB ailesinin bir parçası ve Avrupa'nın inşası sürecinde bu barış projesine herkes kadar katkı sağlamış bir ülke olarak gördüğünü vurguladı.

- "Terörle ve PKK ile mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz"

Programın ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Haber, vize serbestisi sürecinde gündeme gelen, Türkiye'nin terörle mücadele yasasında ve terörün tanımında değişiklik yapıp yapmayacağı konusuna ilişkin şu görüşlerini paylaştı:

"Terörle mücadelede Türkiye ile iş birliği halindeyiz. PKK'yı yasakladık. 2013'ten bu yana devam eden vize serbestisi görüşmelerini göz önünde tutarsak, bu kriter her zaman çok net olmuştur. Bu, bizim Türkiye'nin terörle mücadelesini inkar ettiğimiz anlamına gelmez, ama terörle mücadelede iş birliği etmek istiyorsak, hukuki dayanaklarımız arasında uyum olmak zorunda. Konuştuğumuz konu bu, Türkiye'nin terörle mücadele hakkını inkar etmiyoruz."

Süreçte, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadının ikincil mevzuatını da kapsayan geniş bir kanunlar bütününün olduğunu anlatan Haber, Türk ve AB'li yetkililerin birlikte oturup hangi alanlarda anlaşma sağlandığını, ve hangi alanlarda çalışmaya ihtiyaç olduğunu gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Büyükelçi Haber, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a, İstanbul Adliyesi önünde silahla ateş açılmasına ilişkin bir soru üzerine de saldırı karşısında öfkelendiklerini belirterek, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de saldırıya ilişkin tepkisini sosyal medyadan duyurduğunu bildirdi.

Yorumlar