Terörle mücadelede SHM'ler de etkin rol alacak

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı, dezavantajlı vatandaşlara ulaşarak yardım hizmeti sunan SHM'ler, terör mağduru vatandaşların da yaralarını saracak - "Devletin gülen yüzü" olarak tanımlanan ve sayıları 197'ye ulaşan merkezlerin, son 5 ayda terörle mücadelenin etkin yürütüldüğü illerde de açılmasıyla terör mağduru vatandaşlara doğrudan ulaşılabilecek - Terör mağduru ailelere yönelik "sosyal rehabilitasyon" görevini de üstlenecek merkezlerde, kadın ve gençlere yönelik meslek kursları, çocuklar için etüt uygulamaları ile sosyal projeler geliştirilmesi gibi faaliyetler de yürütülecek

Google Haberlere Abone ol
Terörle mücadelede SHM'ler de etkin rol alacak

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı, dezavantajlı vatandaşlara ulaşarak yardım hizmeti sunan Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM), terör mağduru vatandaşların da yaralarını saracak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 81 ilinde ve bazı bölgelerde ilçeleri de kapsayacak şekilde SHM'lerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor.

"Sosyal Hizmet Merkezleri Yönetmeliği" kapsamında açılan merkezler, dezavantajlı durumdaki vatandaşlara birebir ulaşmak ve sorunlarına çözüm bulmak görevini üstleniyor.

Merkezlerde, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireyler ve ailelerine koruyucu, önleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık odaklı sosyal destek sunuluyor.

Korunmaya ve yardıma muhtaç bireylerin tespit edilmesi, aile bütünlüğünün korunması, aile refahının arttırılması, dezavantajlı durumdaki çocuk ve gençlerin toplumsal hayata uyumlarının, kadınların eşit hak ve fırsatlara erişiminin sağlanması, şehit aileleri ve gazilere yönelik sosyal hizmet faaliyetlerinin yürütülmesi merkezlerin temel görevleri arasında yer alıyor.

- SHM'lerin sayısı 417'ye ulaşacak

SHM'lerin sayısı bu yılın ilk 5 ayında yeni açılan 20 merkezle 197'ye ulaştı. Bakanlık, önümüzdeki yıllarda 220 yeni SHM'nin daha açılışını gerçekleştirerek, sayıyı 417'ye çıkarmayı hedefliyor.

Yeni SHM'ler, Muş (Malazgirt), Kayseri (Melikgazi), Adana (Kozan), Erzurum (Aziziye), İstanbul (Esenler-Gaziosmanpaşa), İzmir (Konak), Kırşehir (Kaman), Tunceli, Osmaniye, Isparta (Yalvaç), Adıyaman (Gölbaşı), Rize (Ardeşen), Şanlıurfa (Bozova-Birecik), Niğde (Bor), Bursa (İnegöl), Diyarbakır (Bağlar), Trabzon (Vakfıkebir) ve Muğla'da (Köyceğiz) açıldı.

- Rehabilitasyon görevini üstlenecek

Terör mağduru vatandaşların yaralarını sarmak amacıyla bir yandan Aile Sosyal Destek Programı'nı (ASDEP) hayata geçiren Bakanlık, son 5 ayda doğu ve güneydoğu illerinde faaliyete geçirdiği SHM'ler aracılığıyla da terör mağduru vatandaşlara destek çalışmalarını yürütecek.

SHM'ler terör mağduru ailelere yönelik "sosyal rehabilitasyon" görevini de üstlenecek.

Merkezlerde, Türkiye genelindeki diğer tüm SHM'lerde yürütülen destek faaliyetleri ile beraber, gençler ve kadınların meslek kurslarına yönlendirilmesi, çocuklar için etüt uygulamaları, ailelerin kültürel ve sanatsal faaliyetlere dahil edilmesi gibi çalışmalar da yapılacak. Dezavantajlı ailelere yönelik sosyal amaçlı projeler de bu merkezler aracılığıyla geliştirilip, hayata geçirilecek.

Sahada görev alacak ASDEP uzmanları bu merkezlerde de bulunacak. Uzmanlar, yardıma ihtiyacı olduğu tespit edilen ailelerin merkezlere yönlendirilmesini sağlayacak.

Yorumlar