Terör propagandasına 4 yıl hapis

- Fransız mahkemesi, mobil mesajlaşma kanalı Telegram üzerinden iletişime geçtiği kişilere terör saldırısı teklifinde bulunan kişiye 2'si kesinleşmiş 4 yıl hapis cezası verdi

Google Haberlere Abone ol
Terör propagandasına 4 yıl hapis

PARİS (AA) - Fransa, sosyal medyada terör propagandasına göz açtırmıyor. İnternet ortamında tanıştığı kişilere "şaka olsun" diye terör saldırısı telkininde bulunan genç, terörü övme suçundan 2'si kesinleşmiş 4 yıl hapse mahkum edildi.

Paris'te görülen davada mahkeme, sosyal medyada oldukça aktif, boksu, futbolu ve kadınları seven biri olarak tanınan 29 yaşındaki Youssef isimli kişiyi terör propagandası yaptığı, iletişimde bulunduğu kişileri teröre teşvik ettiği ve terör propagandası yapan siteleri ziyaret ettiği için suçlu buldu.

Paris Ceza Mahkemesi, zanlının Telegram isimli mobil mesajlaşma uygulamasını kullanarak, sohbet ettiği kişilerden birine "Yarın harekete geçersen bizden olursun" teklifinde bulunduğunu ve bu teklifin terör eylemine çağrı anlamına geldiğine karar verdi.

Müvekkilinin bu tür konuşmaları şaka yollu olarak gerçekleştirdiğini, aynı konuşmada muhatabına nükleer bomba satmayı ve teslimat için karakolda buluşmayı teklif ettiğini ifade eden avukat Martin Mechin, ciddiyetten uzak, eğlence amaçlı olduğu belli bir yazışma için 4 yıl hapis cezasının abartılı olduğunu söyledi. Mechin, müvekkilinin herhangi bir tehlikeye sebep olmadığını da ekledi.

Konuştuğu kişinin psikolojik sorunlar yaşayan biri olduğunu bilmediğini, internet üzerinde eğlenmek amacıyla bu tür oyunlar icat ettiğini öne süren Youssef, "Saldırı günü olarak 31 Şubat tarihini seçmiştik, bu bile konuşmanın şaka amaçlı olduğunun kanıtıdır" ifadeleriyle kendini savundu. Mahkeme heyeti, hassas kişilerin zaafiyetinden yararlanma suretiyle teröre teşvik etmenin suçu artırdığı görüşünde birleşti.

Fransız ceza yasasına temmuz ayında dahil edilen, "Terör propagandası yapan internet sitelerini ziyaret etmek" suçunun da sabit görüldüğü davada, zanlının bu sitelerden videoları indirdiği ve bu eylemi düzenli hale getirdiği ifade edildi.

Yorumlar