Terör mağduru ailenin çocuklarının örnek başarısı

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kapıcılık yapan Mahmut Kaydaş, terör olayları nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara rağmen çocuklarını okutarak, onlar için güzel bir gelecek hazırlamaya çalışıyor - Kaydaş'ın 7 çocuğundan biri tıp, biri eczacılık fakültesinde okurken, liseye giden oğlu da TEOG ikinci dönem sınavında 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak birinciler arasında yer aldı - Baba Kaydaş: - "Allah'a şükürler olsun, çocuklarıma haram lokma yedirmedim. Çok eziyet gördüm ve sıkıntı çektim. Tek odalı evde 12 yıl kaldım"

Google Haberlere Abone ol
Terör mağduru ailenin çocuklarının örnek başarısı

DİYARBAKIR (AA) - ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir binada kapıcılık yapan Mahmut Kaydaş ve ailesi, eğitime verdikleri önemle çevrelerine örnek oluyor.

Sur'daki bir apartmanda görevli Kaydaş, terör olayları nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara rağmen çocuklarını okutarak, onlar için güzel bir gelecek hazırlamaya çalışıyor.

Hazro ilçesi Kırmataş köyünden 2001'de taşınan ailenin yükünü omuzlayan baba Kaydaş, kapıcılık yaparak aldığı asgari ücretle 7 çocuğunu okutuyor.

Kaydaş'ın oğlu Serkan (19) Dicle Üniversitesi Tıp, Özkan (21) ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği fakültelerinde eğitim alıyor. Mehmet (17) lisede, Barış (15) ve Ceren (13) ortaokulda, ikiz kızlar Nehir ve Irmak (8) da ilköğretim 3. sınıfta eğitim görüyor.

Çocuklardan Barış Kaydaş, bu yıl girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında 120 sorunun tamamını doğru cevaplamayı başardı. Kaydaş, böylece TEOG ikinci dönem sınavı birincileri arasında yer aldı.

- Kendisi okuyamadı, çocuklarını eğitime yönlendirdi

Baba Kaydaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001'de köyden merkeze göç ettiklerini, çocuklarının eğitimdeki başarısıyla 15 yıl önce kurduğu hayalin gerçekleştiğini söyledi.

"Allah'a şükürler olsun, çocuklarıma haram lokma yedirmedim. Kapıcılık yaparak alın terimle onlara helal lokma yedirdim." diyen Kaydaş, şöyle konuştu:

"Çok eziyet gördüm ve sıkıntı çektim. Bir odalı evde 12 yıl kaldım. Kapıcılık yaptığım binada 26 daire vardı. Kimse çocuklarımı tanımıyordu. Onları eğitime yönlendirdim. Okuyamadım. Onun için çocuklarıma, 'Bana yardım bile etmeyin, sadece okuyun' dedim. Onların üstünde çok durdum. Çocuklarımın başarısı beni çok mutlu ediyor."

Çocuklarının üzerine çok titrediğini, çalıştığı sırada bile evi arayarak onların ders yapıp yapmadıklarını kontrol ettiğini dile getiren Kaydaş, anne ve babaların çocuklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Kaydaş, "Çocuklarımın okuyup insanlara faydalı olmalarını istedim. Biz cahil kaldık, bizi dışlayanlar var. Bu nedenle çocuklarımı okuttum. Anne ve babalar çocuklarıyla ilgilensin, arkadaş çevrelerine dikkat etsin. Çocukları iyi ortamlara gitsin. Anne babalar sahip çıkmazsa çocukları bir şey öğrenemez." ifadelerini kullandı.

- Zorluklara rağmen çocuklarını okuttular

Anne Sariye Kaydaş ise çocuklarının başarısıyla mutlu olduğunu söyledi.

Eşinin gecesini gündüzüne katarak çalıştığını, kendisinin de evde çocuklarla ilgilendiğini bildiren Kaydaş, "Kendimi değil sürekli çocuklarımı düşünüyordum. Çocuklarım arkadaşlarının yanında mahcup olmasın diye boğazımızdan kısıp onlara harçlık veriyorduk. Arkadaş çevrelerine dikkat ettim. Babaları onlara hiçbir iş yaptırmadı. Suyu bile çocuklarımın masasına ben götürdüm." dedi.

Bütün zorluklara rağmen çocuklarını okuttuklarını anlatan Kaydaş, okullarında başarılı olan çocuklarıyla gurur duyduğunu vurguladı.

Diyarbakır'ın çok güzel bir şehir olduğunu, kentin sürekli kötü olaylarla anılmasından rahatsızlık duyduklarını belirten Kaydaş, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'ı çok kötülüyorlar. Her şeyin başı aile. Diyarbakır çok güzel bir yer. Bunu gören yok. Asgari ücretle 7 çocuk okutuyoruz. İsteyince oluyor. Kentte benim çocuklarım gibi çok çocuk var. Bu çocuklara destek verilmesi lazım. Destek gelirse bu çocuklar topluma zararlı değil, faydalı birer insan olur."

- "Terör olayları başarıma engel olamadı"

TEOG ikinci dönem sınavında başarı sağlayan Barış Kaydaş da eğitim konusunda kendilerini destekleyen anne ve babasına teşekkür etti.

Anne ve babasına layık bir evlat olmak için çalışacağını söyleyen Kaydaş, "Gecelerini gündüzlerine kattılar. Bu başarıyı göstermemde en büyük katkıyı onlar sağladılar. Onların yüzünü kara çıkartmamak için daha çok çalışacağım. Büyüyünce beyin cerrahı olmak istiyorum." diye konuştu.

Sur'da yaşanan terör olayları nedeniyle bazen okuluna gidemediğini dile getiren Kaydaş, "Annem ve babam yardımcı oldu. Yaşanan terör olayları başarıma engel olmadı. Azimle bunu başardım ve hedefime ulaştım. Herkes, çaba sarf ederek, asla pes etmeyerek bunu gerçekleştirebilir. Ailelerinin dediklerini mutlaka dinlesinler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar