"Tedmur'da konser veren Rusya, Halep'te tarihi mekanları yok ediyor"

- Halep'in kuzeybatısındaki Aziz Simon Manastırı, rejim ve Rus savaş uçaklarının son dönem saldırılarında büyük zarar gördü - Arkeolog Ebu Rıdvan: - "Dün Tedmur antik kentinde konser veren Rusya, bugün Halep'te tarihi mekanlara saldırarak onları yok ediyor"

Google Haberlere Abone ol
"Tedmur'da konser veren Rusya, Halep'te tarihi mekanları yok ediyor"

HALEP (AA) - HALİT SÜLEYMAN/AYŞE AKTAŞ - Antik Tedmur (Palmira) kenti, terör örgütü DAEŞ'in elinden alındıktan sonra, burada konser veren Rusya, Halep'te ise tarihi mekanları bombalıyor.

Halep'in yaklaşık 30 kilometre kuzey batısındaki Der Te'izze beldesinde bulunan tarihi Aziz Simon Manastırı, son dönemde Beşşar Esed rejimi ve Rus savaş uçaklarının doğrudan hedefi oldu.

Arkeolog Mustafa Ebu Rıdvan, AA muhabirine, Aziz Simon Manastırı'nın Halep'teki en önemli tarihi mekanlardan olduğu söyledi. Ebu Rıdvan, Aziz Simon Manastırı ve etrafındaki yapıların, rejim ve Rus savaş uçaklarının saldırısına maruz kaldığını, bu tarihi yapıların son dönemde bombaların doğrudan hedefi olduğunu belirtti.

Ebu Rıdvan, "Saldırıda manastırın sağlam kısımlarında ciddi maddi hasar meydana geldi, duvarları yıkıldı, Manastırın en önemli simgelerinden Deyr Samân sütunu tamamıyla yıkıldı." diye konuştu.

Rusya'nın, terör örgütü DAEŞ antik Tedmur kentinden çıkarıldıktan sonra orada konser verdiğini hatırlatan Arkeolog Ebu Rıdvan, "Rusya ve rejim Tedmur'u yıktıktan sonra konseri verdi. Dün Tedmur antik kentinde konser veren Rusya, bugün Halep'te tarihi mekanlara saldırarak onları yok ediyor." ifadelerini kullandı.

Rusya ve Esed rejimin medeniyet düşmanı olduğunu savunan Ebu Rıdvan, "Bunlar insanları, ağaçları yok etti, şimdi de sistematik olarak tarihi yok ediyorlar" şeklinde konuştu.

Aziz Simon Manastırı çevresindeki yerleşim yeri sakinlerinden Ebu İbrahim de tarihi mekana dünyanın dört bir tarafından turist geldiğine dikkati çekti.

Manastır çok eski olduğu için dünya tarafından büyük önem verildiğini kaydeden Ebu İbrahim, "Bu bölgenin ilk olarak iç savaştan korunması için elimizden geleni yaptık. Kalenin yıkılmaması taşlarının çalınmaması için özen gösterdik." dedi.

Ebu İbrahim, "Son dönemlerde Rus uçakları kaleye saldırarak yok etmeye çalıştı. Rusya ve rejim Suriye'de insanlardan sonra tarihi de yok etmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Aziz Simon Manastırı, halen ayakta duran en eski Bizans kilisesi olarak biliniyor. 5. yüzyılda inşa edilen Aziz Simon Manastırı ve çevresindeki köyler Haziran 2011'de, UNESCO tarafından "Kuzey Suriye'deki Antik Köyler" kapsamına alınmıştı.

St. Petersburg Mariinski Tiyatrosu Semfoni Orkestrası, terör örgütü DAEŞ'in Tedmur kentinden çıkarılmasının ardından sonra antik kentin yıkıntıları arasında konser vermişti.


Yorumlar