TDV'den Arakanlı Müslümanlara ramazan yardımı

- Türkiye Diyanet Vakfı, vatanlarından kaçarak Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'a sığınan yaklaşık 40 bin Arakanlı Müslümana gıda kolisi dağıttı - Arakan’daki kamplarda yaşayan 3 bin Arakanlı Müslüman aileye de yardım ulaştırıldı

Google Haberlere Abone ol
TDV'den Arakanlı Müslümanlara ramazan yardımı

ANKARA (AA) - Ramazan ayında Türki̇ye ve dünyanın dört bir yanında yardım faaliyetleri gerçekleştiren Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), ülkelerinden kaçarak Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'a sığınan yaklaşık 40 bin Arakanlı Müslümana gıda kolisi dağıttı.

TDV tarafından yapılan açıklamaya göre TDV ekipleri, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının ancak özel izinle yardım götürebildikleri Arakan kamplarına girerek kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşmüş 3 bin Müslümana gıda kolisi dağıtarak yardım eli uzattı.

Budist rahiplerin ve Myanmar hükümetinin baskıları nedeniyle zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Arakan Müslümanları, binlerce kilometre öteden kendilerine uzanan yardım eliyle ramazan sevinci yaşadı.

TDV ekipleri, vatanlarından kaçarak Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş ve Hindistan'a sığınan yaklaşık 40 bin Arakanlı Müslümana da gıda kolileri dağıttı.

- Arakan kamplarında zorlu mücadele

Kamplar dışında Myanmar’ın kuzeyindeki bölgelerde 200 bin civarında daha Arakanlı Müslüman bulunuyor. Yakın geçmişe kadar darbe rejimiyle yönetilen ülkede son genel seçimlerin ardından sivil hükümetin kurulması, insani yardım çalışmalarını kısmen rahatlatsa da bölgedeki Müslümanların barınma, yiyecek bulma, temizlik ve sağlık hizmetleri konusundaki sıkıntıları sürüyor.

Türkiye Diyanet Vakfı ekibinin görüştüğü bazı Arakanlı Müslümanlar, yaşam şartlarının zorluğuna dikkat çekerek, "Müslüman kardeş ülkelerimize sesleniyoruz. Bize yardımlarınızı esirgemeyin. Arakan'daki durum gerçekten kötü ve burada kamplarda yaşamak oldukça zor. Birçok hayati tehlikemiz var. Türkiye’ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve buralara gelerek bizi unutmadıklarını gösteren Türk kardeşlerimize teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

- Mazlum Arakan Müslümanları

Resmi verilere göre nüfusu 55 milyon olan Myanmar'ın yüzde 90'ını Budistler, yüzde 10'unu Müslümanlar oluşturuyor. Myanmar'da Müslümanlar ayrı bir etnik grup olarak tanınmıyor ve ülke genelinde dağınık halde yaşıyorlar.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ülkenin batısında Bangladeş sınırındaki Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan ve sayılarının 800 bin ile 2 milyon arasında olduğu tahmin edilen Rohingya Müslümanları ile aynı bölgedeki Budistler arasında 2012'de yaşanan çatışmalarda çok sayıda Müslüman yaşamını yitirdi, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verildi. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar'dan kaçtı.

Yorumlar