TBMM Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Uslu:

- "4 yılda 3 milyona yakın Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Onlarla ilgili ciddi adımlar atılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesi bu kadar kısa sürede bu kadar çok sığınmacıya ev sahipliği yapamaz, yapamıyor"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Uslu:

GAZİANTEP (AA) - TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, "4 yılda 3 milyona yakın Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Onlarla ilgili ciddi adımlar atılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar kısa sürede bu kadar çok sığınmacıya ev sahipliği yapamaz, yapamıyor." dedi.

Nizip konteyner kentinden incelemeler yapmak üzere, Gaziantep'e gelen TBMM Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonu üyeleri, Vali Ali Yerlikaya'yı makamında ziyaret etti.

Komisyon Başkanı Uslu, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, AK Partı Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Şahin Usta, MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'dan oluşan heyet, Gaziantep Valisi Yerlikaya'dan kentte, Suriyeli göçmenlere yönelik çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonu Başkanı Uslu, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu altında çalışmalar yapan komisyonlarının Meclis'te grupları bulunan tüm partilerden milletvekilleri tarafından oluşturulduğunu anımsattı.

Türkiye'ye son 3-4 yılda yoğun bir Suriyeli akını yaşandığını anlatan Uslu, "Suriye'de bir iç savaş var. 400 bine yakın insan hayatını kaybetti, 10 milyondan fazla insan yerlerini değiştirmek, 6 milyondan fazla insan da vatanlarını bırakıp kaçmak durumunda kaldı. Türkiye onlara açık kapı politikası gereği kapılarını açtı. Gönlünü açtı. Onlarla ilgili biz mecliste çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de yaşadıkları süre boyunca entegrasyonla ilgili sorunları var mı, entegrasyon konusunda neler yapılabilir, onlar eğitime, sağlığa, çalışma hayatına erişirken neler yapmamız gerekiyor bunları inceliyoruz. İncelemelerimizin ardından bir rapor hazırlayacağız. Bu raporu bir yol haritası gibi, fikirlerimiz, görüşlerimizi yürütme organına ve diğer kurumlara ileteceğiz." diye konuştu.

Uslu, Nizip ilçesinde Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte incelemeler yapacaklarını aktararak, "Bugün Gaziantep'teyiz. Gaziantep gerçekten çok iyi bir sınav veriyor. Bu şehirde yaklaşık 350 bin Suriyeli yaşıyor. Herhangi bir problem yok. Bunların 50 bini barınma merkezlerinde, geri kalanı şehirde yaşıyor. Sayın Valimiz de bize yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Gördük ki, Antep toplumu onları kabullenmiş, birlikte uyum içerisinde yaşıyorlar. Bu anlamda Antep halkına çok teşekkür ediyorum." dedi.

- "Avrupa'da büyük dramlar yaşanıyor"

Avrupa'da Suriyeli sayısı çok cüzi olmasına rağmen büyük dramlar yaşandığını vurgulayan Uslu, şöyle devam etti:

"Çocuklar kayboluyor, insanlar Ege Denizi'nde ölüyor. Cenevre Sözleşmesi'nin gereği yerine getirilmediği için, Avrupa kapılarını açmadığı için geçen yıl Akdeniz'de 4 bin 770 can kayboldu, kaybolmaya da devam ediyor. Biz kaybolmaması için 18 Mart'ta bir mutabakat yaptık. Onun gereklerini yerine getiriyoruz ama Avrupa getirmiyor. Biz burada birlikte yaşıyoruz herhangi bir sorun yok. Ama Almanya'da, Danimarka'da sığınmacıların değerli eşyalarına el konuluyor. Sınırlara tel örgüler çekiliyor. Yunanistan'da İdomeni mülteci kampında 8 bin sığınmacı var. Onların bugün çadırları yakıldı. 'Gidin nereye giderseniz gidin' diyorlar. 8 bin sığınmacıya bakamıyorlar. Fransa'da Calais diye bir kamp vardı. Çok az bir sığınmacı kalıyordu. O kamp da dağıtıldı. 160 mülteci çocuk kayboldu. Orada yaşanan drama dikkat çekmek istiyoruz. Bizde iyi şeyler yapılıyor. Daha da iyi yapacağız. Her şeyi çok işi yapıyoruz demek istemiyoruz. 4 yılda 3 milyona yakın Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Onlarla ilgili ciddi adımlar atılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu kadar kısa sürede bu kadar çok sığınmacıya ev sahipliği yapamaz, yapamıyor. Aldıkları rakamlar ortada, Bu noktada Anadolu insanına, Anteplilere tekrar teşekkür ediyorum."

Sığınmacıların kaldıkları kamplarda bazı adli olaylar yaşandığını ve bu konuları da araştırdıklarını ifade eden Uslu, şunları söyledi:

"Bunların sebeplerini, ortadan kaldırma yöntemlerini araştırıyoruz. İnsan varsa bunların hepsi var. Çeşitli iddialar var. Sayın Valimiz bununla ilgili de bilgi verdi. Cumhuriyet Savcılığı her türlü işlem yapılıyor. Bazı siyasi partilerin kamplara giremedikleri, buralarda insanlara kötü davranıldığına yönelik iddiaları var. Bunları kabul etmiyoruz. Kamplar izin alındıktan sonra herkes tarafından ziyaret edilebiliyor. Nitekim bugün hem HDP'den, hem CHP'den, MHP'den, AK Parti'den milletvekili arkadaşlarımızla kampları ziyaret edip, oradaki durumu göreceğiz. Biz daha önce farklı kentlerdeki kampları da ziyaret ettik."


Yorumlar