TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Londra'da

- Yeneroğlu: - "Türkiye’de yaşanan hadiseler İngiltere’de yaşanmış olsaydı, demokrasi ve insan hakları ideallerinin tartışılmasından ziyade, herkes güvenliğini ön planda tutardı ve bu güvenlik adına da burada her hafta anti-terör paketleri meclislerden geçerdi" - "Türkiye çok gergin bir süreçten geçiyor" - "Genel olarak, tüm Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yaşanan hadiseleri çok sağlıklı değerlendiremedikleri kanaatindeyim" - "Türkiye, son 2 yılda neredeyse her hafta ciddi terör eylemleriyle karşı karşıya bulundu. Şu çok net biçimde söylenebilir ki, herhangi bir Avrupa ülkesinde, Türkiye’de yaşananın onda biri yaşanmış olsa, tepkileri çok totaliter olurdu" - "Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik yaklaşımlarında çok gerçekçi olmadıklarını, terörle mücadelede de Türkiye ile ittifak halinde olmaları noktasında daha özde dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini, bu konuda maalesef arzu edilen nitelikte olunmadığını, işbirliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu, Londra'da

LONDRA (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik yaklaşımlarında çok gerçekçi olmadıklarını belirterek, "Türkiye’de yaşanan hadiseler İngiltere’de yaşanmış olsaydı, demokrasi ve insan hakları ideallerinin tartışılmasından ziyade, herkes güvenliğini ön planda tutardı." dedi.

Avrupa turu kapsamında İtalya'daki temaslarının ardından İngiltere'nin başkenti Londra'yı ziyaret eden Yeneroğlu, temaslarını Anadolu Ajansı'na değerlendirdi.

Türkiye'nin çok gergin bir süreçten geçtiğini vurgulayan Yeneroğlu, genel olarak tüm Avrupa ülkelerinin Türkiye'de yaşanan hadiseleri çok sağlıklı değerlendiremedikleri kanaatinde olduğunu dile getirdi.

Yeneroğlu, "Türkiye, son 2 yılda neredeyse her hafta ciddi terör eylemleriyle karşı karşıya bulundu. Şu çok net biçimde söylenebilir ki, herhangi bir Avrupa ülkesinde, Türkiye’de yaşananın onda biri yaşanmış olsa, tepkileri çok totaliter olurdu. Bu çok net. Bunun geçmişte çok örnekleri var." dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra'da 2005 yılında yaşanan terör saldırılarının benzerlerinin, her hafta, aylarca devam etmesi halinde, İngiltere’de kimsenin özgürlüklerden bahsetmeyeceğinin altını çizen Yeneroğlu, "Herkes güvenliğin çok daha ön planda olduğundan bahseder. Bu konuda hassasiyet ortaya koymayan siyasi iktidarlar da kesinlikle pozisyonlarını koruyamazlar. Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik yaklaşımlarında çok gerçekçi olmadıklarını, terörle mücadelede de Türkiye ile ittifak halinde olmaları noktasında daha özde dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini, bu konuda maalesef arzu edilen nitelikte olunmadığını, işbirliğinin artırılması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

İngiltere özelinde ise sadece Türkiye'yi tehdit eden bir durumla karşı karşıya olunmadığını aktaran Yeneroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere’nin iç güvenliğini, iç barışını tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız. Burada terör örgütü militanları veya onlar tarafından kandırılmış gençlerin sokaklarda şiddet eylemlerini çok rahatça bir şekilde yapabildiği, artık şiddete olan meyillerinin çok bariz olduğu bir ortamla karşı karşıyayız. Dolayısıla İngiltere’nin bunu görmezlikten gelmesinin mümkün olmadığını, bugün Türk toplumuna yönelik saldırıları görmezlikten gelen yarın kendi toplumuna yönelik saldırılar karşısında da bir tutum sergilemesinde sıkıntı çekeceğini ifade etmek istiyorum. Diğer tarafta da Türkiye’nin gerçekten 2 yıldır yaşadığı olağanüstü ortamın daha ölçülü, daha makul bir biçimde değerlendirilmesini ve gerçekten Türkiye’de özgürlük, güvenlik hassasiyetinin azami derecede olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de yaşanan hadiseler İngiltere’de yaşanmış olsaydı, demokrasi ve insan hakları ideallerinin tartışılmasından ziyade, herkes güvenliğini ön planda tutardı ve bu güvenlik adına da burada her hafta anti-terör paketleri meclislerden geçerdi. Onun için, Türkiye’nin terörle mücadelede başarılı olması konusunda, Türkiye’nin yanında bulunmalarını ve bunun da her ortamda, gittiğimiz her yerde bunun çağrısını tekrarlamamız gerektiğini belirtiyorum."

İngiltere gündemi çerçevesinde, bu ülkedeki Türk vatandaşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldiğini bildiren Yeneroğlu, Türkiye'de terörle mücadele bağlamında yürütülen çalışmaların paralelinde, İngiltere'de terör örgütünün uzantılarının Türk toplumuna yönelik saldırılarında son zamanlarda artış olduğuna dikkati çekerek, "Bundan sonrasında da maalesef bunun devam etmesi herhalde ihtimaller arasında en güçlü ihtimal olsa gerek. Toplumumuzun özellikle bu saldırılar karşısında sağduyusunu koruması noktasında telkinlerde bulunduk." diye konuştu.

Yeneroğlu, bu kapsamda Türk diasporasının da önemine dikkati çekerek, "Diğer tarafta çok önemsediğim bir husus, diasporamızın, Türk diasporasının bulunduğu ülkenin asli unsuru ve o ülkede ev sahibi psikolojisiyle hareket edip, siyasetinde etkin olmasının ne kadar önemli olduğunu bu olaylarla da çok net bir şekilde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

İngiltere'deki Kıbrıs Türkleriyle birlikte toplamda yaklaşık 400 binlik bir kitlenin olduğunu hatırlatan Yeneroğlu, "Dolayısıyla, çok daha etkin olabilecek imkanlarımız var. Bunların daha sağlıklı değerlendirilmesi için Türk toplumunun, sivil toplum kuruluşlarının daha fazla bir araya gelmesi, birbirleriyle olan iletişimlerini güçlendirmesi ve toplumun ortak hassasiyetleri noktasında birlik bütünlük sergilemeleri çok önemli." dedi.

Avrupa'daki temasları çerçevesinde bugün İngiltere'den Avusturya’ya geçecek olan Yeneroğlu, yarın da Almanya'daki temaslarında muhataplarıyla, Türkiye’nin terörle mücadelesi ve içinden geçtiği durumun ele alınacağı toplantılara katılacak.


Yorumlar