TBMM İdare Amiri Uslu:

- "Sırf dostlar alışverişte görsün diye fiziki engelleri kaldırmak yetmiyor. Tam tersine, zihindeki engelleri de kaldırmak gerekiyordu. Çok şükür, AK Parti döneminde engelleri ve zihindeki engelleri kaldırmaya çalıştık"

Google Haberlere Abone ol
TBMM İdare Amiri Uslu:

ANKARA (AA) - TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, "Sırf dostlar alışverişte görsün diye fiziki engelleri kaldırmak yetmiyor. Tam tersine, zihindeki engelleri de kaldırmak gerekiyordu. Çok şükür, AK Parti döneminde engelleri ve zihindeki engelleri kaldırmaya çalıştık." dedi.

Uslu, Türkiye Sağlık Turizmi Derneğince bir otelde düzenlenen "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi"nin kapanış toplantısında konuşma yaptı.

Uslu, sivil toplum kuruluşlarının slogan atmak ve yumruk sıkmak yerine, devletin elinin erişemediği ve haberinin olmadığı bir konuda ilgili paydaşlarla çözüm ortaklığı yapması gerektiğini söyledi.

Engelleri kaldırma konusunda belediyelerin yaptıkları kaldırımlarla övünme devrinin geride kaldığını vurgulayan Uslu, "Sırf dostlar alışverişte görsün diye fiziki engelleri kaldırmak yetmiyor. Tam tersine, zihindeki engelleri de kaldırmak gerekiyordu. Çok şükür, AK Parti döneminde engelleri ve zihindeki engelleri kaldırmaya çalıştık." diye konuştu.

Türkiye'de bir döneme kadar engelli vatandaşların sayısının kayıt altına alınmadığını belirten Uslu, engelli vatandaşlar ve kadınlarla ilgili sosyal devletin gereği olarak pozitif ayrımcılık yaparak gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

OECD ülkelerinin Türkiye'nin bu çalışmalarını örnek aldığını anlatan Uslu, "Türkiye'de engelli kanunu ilk defa 2005'te çıktı. 2012'de engellilerin eğitim seviyesine göre sınavlara tabi tutulup şeffaf bir yönetimle uygun kadrolara yerleştirilmeye başlamasını sağladık." şeklinde konuştu.

- "Yenilikçi iş gücü piyasasına dahil etmek önemli"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan da projenin 3 yıllık bir değerlendirme sonucunda, destek verilmeye uygun görülen 141 projeden biri olduğunu aktardı.

Bakanlığın engelli vatandaşları "Özel politika gerektiren gruplar" şeklinde nitelediğini kaydeden Doğan, "Engellilerimizi böyle yenilikçi iş gücü piyasasına dahil etmek çok önemliydi. Özellikle sağlık turizmi gibi yenlikçi bir alanda bu kardeşlerimizi eğiterek bu katkıyı sağlamamız çok büyük bir gurur vesilesi." ifadesini kullandı.

- "Engellerin en önemlisi, anlayışımızdaki engeller"

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enginer Birdal da milletin kültürü ile AB'nin sağladığı imkanların birleştirilmesi halinde çok iyi sonuç elde edileceğini dile getirdi.

Birdal, sürdürebilirliği önemsediklerini, derneğin de engelli istihdamına yönelik proje çalışmalarına devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün burada engelli ile işveren arasındaki engelleri kaldırmak üzere birtakım çalışmalar gerçekleştirdik. Bu engellerin en önemlisi de anlayışımızdaki engeller. Anlayıştaki engel değiştirildiği takdirde, istihdam ve böylece kişinin toplumun aidiyet duygusunu geliştirmek, topluma bir şey kattığını hissettirmek ve mutlu dezavantajlı bireyler oluşturmak doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Yorumlar