TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti Paris'te

- Heyet üyeleri, Fransız Senatosu AB Komisyonu Başkanı Bizet ile görüştü - Bizet: - "Demokratik bir şekilde seçilmiş bir meclisi bombalamak, üstelik milletvekillerinin çalıştığı bir zamanda bunu yapmak çok ağır bir darbe. Fransa'da böyle bir şey kabul edilemez" - AK Parti Samsun Milletvekili Kurt: - "15 Temmuz'da gerçekleştirilen Gülenist darbenin, Türkiye'deki muhataplarının hislerini biz iktidar ve muhalefet partileriyle Avrupalı muhataplarımıza parlamento olarak ilettik. Çünkü Türkiye'de parlamento binası hedefe alınan noktalardan bir tanesi. O akşam orada muhalefet iktidar hep birlikteydi" - CHP İstanbul Milletvekili Erdem: - "Bu uzlaşma kültürünün süreklilik arzetmesini temenni ediyorum. Burada Fransız muhataplarımızın da yaygın bir dezenformasyonla yanlış bilgilendirildiğini gördük"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti Paris'te

PARİS (AA) - Fransa Senatosu AB Komisyonu Başkanı Jean Bizet, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Demokratik bir şekilde seçilmiş bir meclisi bombalamak, üstelik milletvekillerinin çalıştığı bir zamanda bunu yapmak çok ağır bir darbe. Fransa'da böyle bir şey kabul edilemez." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet, Bizet ile görüştü. Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil'in eşlik ettiği heyetin başkanlığını AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt yaptı. Heyette ayrıca AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, ve CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem yer aldı.

- Bizet'in açıklamaları

Görüşme çıkışında AA muhabirinin sorularını cevaplayan Bizet, Türkiye'de büyük bir darbe girişiminin gerçekleştiğinin belirterek, "Demokratik bir şekilde seçilmiş bir meclisi bombalamak, üstelik milletvekillerinin çalıştığı bir zamanda bunu yapmak çok ağır bir darbe. Fransa'da böyle bir şey kabul edilemez." diye konuştu.

Toplantıda milletvekillerinden FETÖ'nün yapılanmasına ilişkin birçok şeyi öğrendiğini söyleyen Bizet, "Devletin birçok kademesine sızarak oluşmuş çok büyük bir yapılanmadan söz ediyoruz. Polis, ordu ve yargıya yayılmış bu yapı başarısız bir darbe girişiminde bulunuyor. Görüşmemiz olaya farklı bir açıdan bakmamı sağladı." ifadelerini kullandı.

Bizet darbe girişimine karşı Türk halkının gösterdiği tepkiyi takdirle karşıladığını belirterek, "Türk halkı sokağa inerek demokrasiyi savundu. Fransa'nın da bu demokratik tepkiye kayıtsız kalması söz konusu olamaz." diye konuştu.

Türkiye'nin jeostratejik açıdan çok önemli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Bizet, AB ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin devam etmesi gerektiğini ve özellikle Orta Doğu'da barışın sağlanması açısından Türkiye'nin kilit bir ortak olduğunu vurguladı.

- Türk parlamenterlerin açıklamaları

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ise, Türkiye'de halkın oyuyla gelmiş iktidarı ve rejimi değiştirmeye yönelik bir darbe girişimi yaşandığını belirterek, "İktidar ve muhalefetin katılımıyla Fransa'nın yanı sıra Belçika, Kanada ve ABD'ye heyetlerimiz gitti. 15 Temmuz'da gerçekleştirilen Gülenist darbeyle ilgili Türkiye'deki muhataplarının hislerini biz iktidar ve muhalefet partileriyle Avrupalı muhataplarımıza parlemento olarak ilettik. Çünkü Türkiye'de parlamento binası hedefe alınan noktalardan bir tanesi. O akşam orada muhalefet-iktidar hep birlikteydi." şeklinde konuştu.

Kurt, Fransa'da konuyla ilgili aldığı tepkilere işaret ederek, "İnsanlara inanılmaz geliyor. 'Ne oldu da Türkiye'de bir anda darbe gündemi oldu?' diye. Herkeste bir şok havası var. Bu adamlar bunu yaptılar ve biz gerçekten bundan demokrasi açısından güçlenerek çıkacağız. Türkiye'de belki tarihinde görülmemiş, cumhuriyet kurulduğundan bu yana iki gelenek sağ ve sol geleneğin bir araya getirdiği en temel konu oldu bu. Vatandaşı da sahada, çünkü o gece sadece AK Partililer değil MHP'lisi de CHP'lisi de o tankların altında veya başka yerlerde bulundular. " ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ise, "Bu uzlaşma kültürünün süreklilik arzetmesini temenni ediyorum. Burada Fransız muhataplarımızın da yaygın bir dezenformasyonla yanlış bilgilendirildiğini gördük. Biz de süreci yakinen takip eden milletvekilleri olarak konuyla ilgili bilgilendirme yaptık. Açıkçası genel olarak çehrelerinde şaşkınlık ve hayret duygusu çok hakimdi. Çünkü gerçekten de devlet içerisinde bir yapılanmanın bu kadar nasıl yaygınlaştığı konusunda belli ki başka türlü dezenformasyonlarla yanlış yönlendirildiklerini gördük." diye konuştu.

Erdem, Bizet ile gerçekleştirilen görüşmede muhalefet partisinin pozisyonunun da çok etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümetle mevcut uzlaşı sürecine ve yeni anayasaya yönelik sorular kendilerini fazlasıyla tatmin etmiştir diye düşünüyorum. Batı kamuoyunun, bu süreçten daha derin bir kutuplaşmayla çıkılacağı yönündeki temenniler bu görüşmeyle boşa çıkıyor. Biz iktidar ve muhalefet birçok noktada farklı düşünebiliriz ama bu yaşadığımız süreç bizim ortak değerimiz olan vatanımızın muhafazasıyla alakalıdır."



Yorumlar