TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden İçişleri Bakanı Ala'ya ziyaret

- TBMM Başkanı Kahraman: - "Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, bir grubun, bir kişinin elinde değil, milletin elindedir. Millettedir. Bunun ispatı oldu. Türkiyemiz ne zaman zıplayacaksa ve hamleye geçiyorsa önü kesiliyor fakat her seferinde daha bir ders alarak daha öteye gidiyoruz" - "Çok iyi günlere kavuşacağız. Birlik ve bütünlüğümüzü bileceğiz. Görüşlerde farklılık olabilir, milli meselelerde bir bütünüz" - İçişleri Bakanı Ala: - "Herkes bilmeli ki rütbeyi veren Meclis'tir, onun çıkardığı yasalardır, geri almasını da bilir ve aldı" - "Meclis'te memleket için ciddi tartışmalar yapıyoruz. Bu, bazıları tarafından, bizim hiçbir zaman bir araya gelemeyeceğimiz şeklinde yorumlanmış. Biz her zaman o çatı altındayız. O çatı altında her şeyi konuşuruz ama o çatıya, milletin iradesine bir saldırı oldu mu topyekun nasıl beraber olacağımızı ve bunu nasıl bertaraf edeceğimizi o gün orada TBMM temsilcileri gösterdi"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanlık Divanı üyelerinden İçişleri Bakanı Ala'ya ziyaret

ANKARA (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, bir grubun, bir kişinin elinde değil, milletin elindedir. Millettedir. Bunun ispatı oldu. Türkiyemiz ne zaman zıplayacaksa ve hamleye geçiyorsa önü kesiliyor fakat her seferinde daha bir ders alarak daha öteye gidiyoruz." dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başkanlık Divanı üyeleri, İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı ziyaret etti.

Bakanlığa gelişlerinde Ala tarafından karşılanan TBMM Başkanı Kahraman, ziyareti millet adına teşekkür etmek için gerçekleştirdiklerini söyledi.

Milli şuur ve beraberlik içinde olduklarını belirten Kahraman, şunları dile getirdi:

"Milletimizin özlediği ve olması gereken beraberliği sergiledik. 'Bir musibet bin nasihattan evladır' derler. Evet, çok kötü bir hadise ama bir dirilme meydana getirdi. Milletimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, devletteki güçlerimizle beraber bir güzel imtihan verildi. Millet darbeyi yendi. Bütün emeği geçenlerden Allah razı olsun. Şehitlerimiz oldu, Allah gani gani rahmet eylesin. Yaralılarımız var, tez zamanda şifa bulmalarını dileriz.

Darbeler elbetteki hasar bırakır. Bu hasarın kısa sürede giderilmesini temenni ediyoruz."

Türkiye'nin bir daha böyle badirelerle karşılaşmaması temennisinde bulunan Kahraman, gayretlerinden dolayı İçişleri Bakanı Ala ve emniyet teşkilatına teşekkür etti.

TBMM Başkanı Kahraman, şunları söyledi:

"Hakimiyet herhangi bir silahlı gücün, bir grubun, bir kişinin elinde değil, milletin elindedir. Millettedir. Bunun ispatı oldu. Türkiyemiz ne zaman zıplayacaksa ve hamleye geçiyorsa önü kesiliyor fakat her seferinde daha bir ders alarak daha öteye gidiyoruz. Çok iyi günlere kavuşacağız. Birlik ve bütünlüğümüzü bileceğiz. Görüşlerde farklılık olabilir, milli meselelerde bir bütünüz. ‘Parmaklar var ama hepsi bir bilekte birleşir.’ Bu birleşme oldu ve devam edecek. Terörün de üstesinden geleceğiz."

- İçişleri Bakanı Efkan Ala

Milletin temsilcisi olan heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden İçişleri Bakanı Ala, "Asker elbisesi içerisinde terörist darbecilerin yaptıkları ihanete karşı duruşla, bu kadar ağır bir ihanete tanık olmayan bu milletin birlikteliği, demokrasi tarihine geçecek bir birliktelik oldu." dedi.

Bütün siyasi partilerin, milli iradeye kastedenlere karşı yekvücut olarak dimdik durduğunu belirten Ala, şöyle konuştu:

"Bu, bize büyük bir güç verdi. Rütbeleri, makamları veren de milletin iradesidir. TBMM’dir. TBMM’yi bu şuurdan yoksun olarak, bizim tarihimizde adını dahi bir daha anmak istemediğimiz biçimde bombalayanların rütbeleri söküldü, yine sizin verdiğiniz yetkiyle. O bakımdan çok önemli bir eşiği, dünya çapında bir yankı yapacak biçimde TBMM’nin dimdik ve topyekun duruşuyla aştık. Bundan sonrasında da standardı çok yüksek bir demokrasiyi birlikte inşa edeceğiz.

Meclis'te memleket için ciddi tartışmalar yapıyoruz. Bu, bazıları tarafından bizim hiçbir zaman bir araya gelemeyeceğimiz şekilde yorumlanmış. Biz her zaman o çatı altındayız. O çatı altında her şeyi konuşuruz ama o çatıya, milletin iradesine bir saldırı oldu mu topyekun nasıl beraber olacağımızı ve bunu nasıl bertaraf edeceğimizi o gün orada TBMM temsilcileri gösterdi. Sizin oradaki duruşunuz bize en büyük gücü vermiştir.

Başta Sayın Cumhurbaşkanımız vatandaşa çağrısıyla, sonra Başbakanımız ve hükümetimiz ve en başta TBMM ile bütün partilerimiz, bütün medya kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz... Türkiye, ağır bir travma yaşadı. İnanılmaz ve Türkiye’ye yakışmayan bir manzara ile karşılaştı ama dünyaya ders olarak okutulacak birliktelikle demokrasisine sahip çıktı. TBMM ile gurur duyuyoruz. Bize, mücadele ederken büyük bir güç verdi. En büyük varlığımız, hiçbir şey yapmasa bile varlığı ile TBMM’dir, orada açık olması yeterli. Bunu bütün dünyaya öğrettiniz."

- "Türkiye’nin karanlık bir döneme girilmesi ihtimalinin önlendiği bir tarih"

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de TBMM Başkanı Kahraman'ın, Başkanlık Divanı adına görüşlerini ifade ettiğini belirterek, bunların, siyasi partilerin ötesinde milletin görüşleri olduğunu kaydetti.

"15 Temmuz, Türkiye’nin karanlık bir döneme girilmesi ihtimalinin önlendiği bir tarihtir." diyen Hamzaçebi, bu girişim başarıya ulaşsa Türkiye'nin, tarihinde eşi benzeri görülmedik bir dönemi yaşamasının kaçınılmaz olacağını belirtti.

Hamzaçebi, şunları dile getirdi:

"Bu arzu, bu istek, kötü niyet, bu ihanet, hedefine ulaşamamıştır. 15 Temmuz darbe teşebbüsü en hafif tabiriyle cumhuriyetimize, milletimize ihanet olarak tanımlanacaktır. Bu teşebbüsü milletin iradesi önlemiştir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın çağrısı, TBMM Başkanı'nın Meclis'i hemen olağanüstü toplantıya çağırması, orada tüm siyasi partilere mensup milletvekillerinin toplantıya katılarak, TBMM’nin darbeye karşı birlikteliğini sergilemesi, CHP, MHP, HDP’nin tutumları, sokağa, meydanlara çıkan vatandaşlarımız, bu darbenin karşısında Türk milletinin bir ve bütün olduğunu ortaya koymuştur.

Milletimiz bu darbeyi alt etmiştir. Demokrasimiz güçlüdür. Demokrasi tarihimiz Batı ülkelerinin demokrasi tarihi ile kıyaslanırsa biraz daha yeni olabilir ama büyük bir demokrasi tecrübemiz vardır. Bu demokrasi ve bu parlamenter sistem zaman zaman darbelere uğramış olabilir ancak hepsinin bize öğrettiği, demokrasinin bütün rejimlerin en iyisi olduğudur. Türk milleti bu güzel rejime layıktır. Darbe teşebbüssünün engellenmiş olmasını ben milletimizin büyük bir başarısı olarak görüyorum. Milletin demokrasiye ve özgürlüklere olan inancı darbeyi alt etmiştir. Ben bu demokrasi mücadelesinde şehit olan polis ve askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum"

- "Darbenin panzehiri demokrasi"

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da 15 Temmuz'un, Türkiye tarihine kara leke olarak sürülmek istenen bir tarih olduğunu kaydetti.

Halkın iradesi sayesinde darbe teşebbüsünün püskürtülmesinin çok önemli olduğunu belirten Buldan, "Bir birliktelik var. Bir konsensüs var. Hem TBMM’de hem de onun dışında halkın bir birlikteliği var. Kürt'ü, Türk'ü, Alevi'si, Çerkez'i, Arab'ı, herkesin bu darbeye karşı olduğu bir sürece tanıklık ediyoruz ancak bu birlik ve beraberliğin bundan sonra da devam etmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. O akşam nasıl birlikte olduysak, bu darbeye karşı çıktıysak, bundan sonra da aynı birlik ve beraberlik içerisinde, darbenin panzehirinin demokrasi olduğu anlayışıyla, birlikte demokratik çerçevede sorunların çözülmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- TBMM İdare Amiri Uslu

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu da millet iradesine karşı bir kalkışma yaşandığını kaydederek, şunları belirtti:

"Milletin kahramanlığı elbette her türlü takdirin üzerindedir. Milletimizin cesaretle sokağa çıkması, o gün Sayın Cumhurbaşkanımızın cesur tavrıyla milletimizi sokağa davet etmesiyle gerçekleşmiş olgudur. Bu nedenle liderine güvenen bir millet sokağa çıkmıştır.

Burada ifade edilmeyen bir husus da şudur: Sayın Bakanım, sizinle o akşam 2,5-3 saat birlikteydik. O akşamki dirayetli, tutarlı tutumunuz, askeri birliklerden kalkışmaya katılanların püskürtülmesi ve sabaha kadar sizin emniyet teşkilatı ile kararlı çabalarınız tarihe altın harflerle geçmiştir. Bunu bu millet asla unutmayacak."

- "Türk Silahlı Kuvvetlerini bitirme noktasına getirmeye yönelik bir ihanet hamlesiydi"

TBMM Katip Üyesi, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba da 15 Temmuz'da yaşananların iktidar değişikliğini hedeflemediğini, o gece yaşananların ihanet hamlesi olduğunu vurguladı.

Açba, şu ifadeleri kullandı:

"TBMM olarak 15 Temmuz akşamı gerçekten bize yüklenen bu yükün altından kalktığımıza, o gece TBMM’nin sergilemesi gereken tavrı bütün dünyaya gösterdiğimize inanıyor ve bu Meclis'in çatısı altında bulunmaktan, bu Meclis'in mensubu olmaktan gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Öncelikle 15 Temmuz akşamı yapılmak istenenler bana göre siyaset kurumunun çok çok ötesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletini bir itibar zafiyetine uğratmak, göz bebeğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerini bitirme noktasına getirmeye yönelik bir ihanet hamlesiydi ama her şerden bir hayır doğar anlayışımızla belki de var olan bir hayrın farkına varmamızı da sağladığını düşünüyorum. Türk milletinin bu tip girişimler karşısında bugüne kadar gelen birikimini, bundan sonra kalkışılabilecek her hamlede göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum."

Yorumlar