TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Köylü:

- “Yargıtay bundan sonra vaka denetimi yapmayacak. Yargıtay sadece hukuk denetimi yapacak"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Köylü:

KASTAMONU (AA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, "Yargıtay bundan sonra vaka denetimi yapmayacak. Yargıtay sadece hukuk denetimi yapacak” dedi.

Köylü, Kastamonu Şerife Bacı Öğretmenevi Toplantı Salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin 20 Temmuz'da fiilen göreve başlayacağını bildirdi.

Bölge adliye mahkemelerinin ikinci derece yargı mahkemesi olacağını ifade eden Köylü, şöyle devam etti:

"Türkiye’de tek derece yargı sistemi vardı. Öncelikle her bölgeye bir tane olmak üzere 7 bölgede 7 tane bölge adliye mahkemesi kuruldu. Bir ay sonra bölge adliye mahkemesi eski adıyla istinaf mahkemesi başka bir deyişle 2. derece yargı mahkemesi faaliyete geçecek. Bütün temyizler Yargıtaya gidiyordu. Şimdi bütün temyizler bölge adliye mahkemesine gidecek. İdari yargıda da bölge idare mahkemesine gidecek. Orada verilen kararların büyük bir kısmı kesin."

Köylü bu sayede Yargıtaya şimdiye kadar giden dosyaların en az yüzde 80’inin gitmeyeceğini belirterek, "Danıştay için de aynısı geçerli. Şu halde bugünkü konumuyla 500'ü aşkın üyesi 50’ye yakın dairesi bulunan bir Yargıtaya veya Danıştay'a ihtiyaç yok. Danıştay ve Yargıtay üyeleri azaltılacak. Yargıtay bundan sonra vaka denetimi yapmayacak. Yargıtay sadece hukuk denetimi yapacak. Yargıtay bir içtihat mahkemesi olacak. Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Yargıtay ve Danıştayın daire ve üye sayısı düşürülecek." dedi.

Yorumlar