Taylandlı şarkıcının "krala ihanet" hapsi uzatıldı

- "Krala ihanet"ten 7,5 yıl hapse çarptırılan ve 2014'ten bu yana cezaevinde bulunan Thanat'ın mahkumiyeti, aynı gerekçeli ikinci bir dava sonucunda 3 yıl daha arttı

Google Haberlere Abone ol
Taylandlı şarkıcının "krala ihanet" hapsi uzatıldı

BANGKOK (AA) - Tayland'da, "krala ihanet" yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 7,5 yıl hapse çarptırılan ve 2014'ten bu yana cezaevinde bulunan şarkıcı Thanat Thanawatcharanont'ın mahkumiyeti, hakkındaki ikinci davanın sonuçlanmasıyla toplamda 10,5 yıla çıktı.

Tayland'da askeri mahkemenin gördüğü davada hapisteki Thanat'a, "krala ihanet" yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 5 yıl mahkumiyet verildi. Ancak Thanat'ın avukatı Saowalux Po-Ngam, müvekkilinin aynı suçtan görülen bu ikinci davada suçunu itiraf etmesi nedeniyle cezasının 3 yıla indirildiğini bildirdi.

Daha önce internet üzerinden yaptığı paylaşımlarda ülkedeki "monarşiye kasten hakaret ettiği" gerekçesiyle "krala ihanet" yasasına karşı gelmekten 7,5 yıl hapis cezası verilen Thanat'ın toplam mahkumiyeti böylelikle 10,5 yıla çıktı. Thanat, 2014 yılından bu yana cezaevinde bulunuyor.

Thanat, 2014'de askeri darbeyle devrilen Peu Thai partisi hükümetine yakınlığıyla biliniyor.

Tayland yasalarına göre, kraliyet ailesine karşı suç işleyenlere, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Uluslararası Af Örgütü, ifade özgürlüğünü kısıtlayan Tayland'daki "krala ihanet" kanununun yürürlükten kaldırılması gerektiğini, yetkililerin kanunu yanlış uygulaması sonucu binlerce kişinin hapiste olduğunu ve çoğunun temyiz hakkı bulunmaksızın askeri mahkemede yargılandığını açıklamıştı.

Seçilmiş hükümetin 2014 yılında askeri darbeyle devrilmesinden bu yana Tayland'da 57 kişi, "Lese majeste" olarak bilinen Kral Bhumibol Adulyadej'e ihanet suçlamasıyla tutuklandı veya haklarında tutuklama kararı çıkarıldı.

Piya Jullakittiphan adlı bir kişi ocak ayında, farklı bir isimle kullandığı sosyal medya hesabından "kralı aşağılayan paylaşımlar" yapmaktan suçlu bulunarak 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Geçen sene ağustos ayında da 48 yaşındaki çiftçi Phongsak Sriboonpen, yasaya aykırı davranarak sosyal medyada kralın aleyhine paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle 30 yıl hapse mahkum edilmişti.

1946'dan bu yana tahtta bulunan Bhumibol, dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı olarak tanınıyor.

Yorumlar